Kocken Tommy Myllymäki representerar Sverige i tävlingen Bocuse d'Or Europa 2014. Foto: TT

Europas bästa kockar ska utses

Uppdaterad
Publicerad

Vem lagar bäst mat i Europa? Den frågan ska besvaras när Bocuse d'Or, kock-EM, drar igång i dag.

– Vi har slipat på detaljerna i en månads tid, nu är det bara att ge järnet, säger Sveriges representant Tommy Myllymäki.

Kockar från 20 länder är med och tävlar om titeln Europas bästa kock, i tävlingen som i år hålls i Stockholm. På fem timmar och 35 minuter ska de lyckas få ihop en fiskrätt och en kötträtt som imponerar på jurydeltagarnas smaklökar.

– Vi har satsat på att båda rätterna ska handla om en naturlig känsla, att det vi visar visuellt är vad det ska smaka också. Och vi försöker tänka hållbarhet, säger Myllymäki.

Att tävlingen hålls i Sverige kan vara ett bra sätt att få visa upp både landet och våra råvaror, tror kocken Paul Svensson, konferencier för årets tävling:

– Det kan sätta Sverige tydligare på kartan, inte bara att vi kan frambringa bra restauranger och kockar utan att vi också är en intressant nation, ett gastronomiskt resmål som är värt en omväg.

De tolv bäst placerade när tävlingen avslutas på torsdag får chansen att tävla om titeln världens bästa kock, vilket avgörs i Lyon 2015. Förra gången Tommy Myllymäki deltog, 2011, tog han silver. Nu är det guld som gäller.

– Jag tävlar alltid för att försöka vinna, konstaterar han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.