– Vissa senatorer från oppositionen vill politisera debatten. De tar tillfället i akt för att synliggöra sådana tendenser för att synas inom det politiska fältet, säger Christophe Premat.

Experten om slöjförbudet: ”Man vill inte blåsa på elden”

Publicerad

Den franska senaten har röstat ja till att förbjuda barn upp till 18 år att bära slöja.

Docenten Christophe Premat menar att sannolikheten att lagförslaget blir verklighet är liten.

– Regeringen vet att detta kan tolkas på olika sätt och skada förtroendet mellan olika religioner, säger han.

Det uppmärksammade Parisdådet, där läraren Samuel Paty mördades, förra hösten har skapat stora debatter i landet. Christophe Premat som är docent i fransk statsvetenskap på Stockholms Universitet, berättar hur debatterna har påverkat det franska samhället.

– Det väckte en stor chock i hela landet och efteråt kom presidenten Emmanuel Macron med ett förslag om att skapa lagstiftning som kan säkra sekulariseringen.

Tanken med lagförslaget är att det ska separera religion och stat och på så sätt garantera neutralitetsprincipen i landet.

Återkommande het potatis i debatten

Sekularismen har präglat Frankrike sedan den franska revolutionen och sedan dess har man jobbat med en radikal separation av staten och kyrkan, något som fransmännen kallar för Laïcité.

– Det är något som är väldigt intressant i fransk historia, man ser att sekulariseringen har blivit alltmer naturlig och omdebatterad.

Men enligt docenten har debatten inte tagit slut än, tvärtom, säger Christophe Premat – den har precis börjat.

– Det är en återkommande het potatis i debatten då det ibland föreslås radikala förslag som just till exempel att förbjuda barn att bära slöja eller att införa ett burkiniförbud. Men de kommer inte att godkännas för att regeringen inte är intresserade av dessa tillägg i lagstiftningen.

Inte första gången lagförslagen lyfts

De omdebatterade lagförslagen är inte helt okända för fransmännen. Bland annat är burkiniförbudet något som tidigare föreslagits av franska riksdagsledamöter och diskuterats inom flera politiska insatser. Men varför dessa förslag återigen diskuteras är enligt Premat, inte helt klart.

– Vissa senatorer från oppositionen vill politisera debatten. De tar tillfället i akt för att synliggöra sådana tendenser för att synas inom det politiska fältet.

Men om minderåriga i fortsättningen kommer att få ha på sig slöja återstår att se. 

– Det finns en uppsjö med regler i respektive område i Frankrike och jag tror inte att man vill blåsa på elden och göra det värre, säger docenten Christophe Premat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.