Astra Zeneca: Förseningen beror på en underleverantör

Uppdaterad
Publicerad

I dagar har EU och Astra Zeneca varit oense om vem som bär ansvaret för att vaccinet försenats så kraftigt. Nu har unionen skickat utredare till vaccinjättens anläggning i Bryssel för att ta reda på vad förseningen beror på.

Under gårdagen möttes EU och Astra Zeneca för att diskutera vaccinstrulet. EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides kallade mötet för ”konstruktivt”, men uttryckte oro över att Astra Zeneca inte givit tillräcklig information om vaccinleveranserna.

”Vi efterfrågar en tydlig plan från Astra Zeneca”, skriver Kyriakides i ett inlägg på Twitter.

Astra Zenecas förklaring till förseningarna är att de haft problem med en underleverantör.

– Det handlar om en underleverantör i vår europeiska leveranskedja, och där har man fått ut mindre vaccin än vad vi hoppats på, säger företagets presschef Christina Malmberg Hägerstrand till SVT Nyheter, och fortsätter:

– Att göra det här vaccinet är en biologisk process och då kan man få ut mer eller mindre, och den här gången har vi fått ut mindre.

Totalt kommer EU få ungefär 60 procent färre doser än vad som räknats med mellan januari och mars.

Unionen har skickat flera belgiska utredare till en av vaccinjättens anläggningar i Bryssel för att ta reda på mer kring varför leveranserna bromsats så kraftigt, uppger det belgiska hälsoministeriet. Rapporten väntas ta några dagar att sammanställa.

Storbritannien säger nej

Även Storbritannien har dragits in i gnisslet. Unionen har uppmanat det brittisk-svenska företaget att skicka över några av Storbritanniens Astra-doser för att åtgärda vaccintappet.

Men när inrikesministern Michael Gove intervjuades i BBC Radio svarade han att det inte är aktuellt att skicka doser till EU:

– Nej, det viktigaste är att se till att den plan som vi kommit överens om och som vårt vaccinationsprogram bygger på också genomförs.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot har också avvisat EU:s krav med förklaringen att britterna var först att få till ett avtal.

– Avtalet med Storbritannien nåddes tre månader innan det med EU, sa han i en intervju under måndagen.

Stella Kyriakides går emot Soriots förklaring:

– Vi avvisar logiken bakom ”först till kvarn”. Så kanske det fungerar hos slaktaren, men inte i vårt avancerade köpeskontrakt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.