Carolina Orre på RFSL. Foto: Jonas Jonsson

Experten: ”Samhället signalerar väldigt mycket hur en familj ska vara”

Uppdaterad
Publicerad

Carolina Orre, sakkunnig i hälsofrågor på RFSL, svarar på frågor om hur det är att leva som polyamorös i Sverige i så kallade flersamma relationer, sexuella och/eller emotionella relationer med fler än en i taget.

Polygami saknar lagligt stöd i stora delar av världen, däribland Sverige. Det är också relativt sällsynt. Ordet polygam används ibland i dagligt tal som synonym för polyamorös eller ”poly”, men betyder egentligen månggifte.

Utifrån de undersökningar som har gjorts är öppna förhållanden den vanligaste formen av så kallade polyrelationer. Många som lever i öppna förhållanden skulle dock inte beteckna sig som poly, enligt RFSU.

Hur vanligt är det med polyamorösa förhållanden i Sverige?

Jag vet tyvärr inte hur vanligt det är, eller om det finns någon forskning på det i en svensk kontext. Men min känsla är hbtq-personer har flersamma relationer i större utsträckning än heteronormativa cis-personer. Min uppfattning är att det är mer vanligt att vara öppen med det i hbtq-sammanhang, och det beror nog på att man känner att det finns en större acceptans, säger Carolina Orre på RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter).

Vilka svårigheter möter denna grupp i dag?

– Våra lagar och regler signalerar väldigt mycket hur samhället ser på en familj och vad en familj är och ska vara. Det finns starka normer om hur man ska leva, vad som är en lyckad relation och vad som är kärlek och det är klart att det påverkar.

– Man har heller inte något juridiskt skydd och man måste hitta sina egna vägar och lura samhället. I dag finns inga typer av partnerskap eller andra underlättande avtal att ingå om man är fler än två personer.

Finns det några fördelar respektive nackdelar med att vara polyamorös?

– Det är individuellt och svårt för mig att svara på utifrån en expertroll. En nackdel kan ju vara att omgivningen inte tenderar att ta ens relationer på lika stort allvar, eftersom det finns en föreställning att när man har hittat ”den rätta” så kommer man inte vilja vara med mer än en person. Det gör att omgivningen signalerar att flersamma relationer inte är lika mycket värda. Vissa tror att flersamma relationer innebär mer svartsjuka, vilket kan stämma i vissa fall men inte i alla. I stället kan det leda till mindre svartsjuka, då nya personer inte utgör ett lika stort hot mot ett existerande förhållande.

– Största fördelen är väl att man inte behöver avsluta en relation där man mår bra för att man råkar falla för en annan person. Normen är ju att göra slut med den man är ihop med eller undertrycka känslan, och det behöver man inte göra om man lever så här.

RFSL driver i sitt principprogram rätten till diskrimineringsskydd för personer som lever i flersamma relationer och vill att lagstiftningen ska ”ses över för att garantera den juridiska tryggheten även för personer som lever flersamt”, samt att ett barn ska kunna ha fler än två vårdnadshavare.

Polyamorös/Polygami

Polygam betyder månggifte men används ibland i dagligt tal även som synonym för polyamorös eller poly (som är ett slags samlingsnamn för en mängd olika relationsformer och människor som på olika sätt bryter mot tvåsamhetsnormen).

Polygami innebär att man har sexuella och/eller emotionella relationer med fler än en person. Motsatsen till monogam/monoamorös.

Många sätter likhetstecken mellan polygami och polygyni, där en man är gift med flera kvinnor samtidigt. Samtidigt är polyandri, det vill säga fall där en kvinna är gift med flera män, ovanligt.

Polygami kan under vissa omständigheter vara tillåtet enligt Koranen, vilket gör det möjligt för en man att vara gift med upp till fyra fruar samtidigt. Seden praktiseras främst i muslimska länder i Afrika, Mellanöstern och delar av Asien, men förekommer också inom mormonska samfund och bland vissa afrikanska folkgrupper.

Det är olagligt och straffbart att ingå mångäktenskap i Sverige. Men undantag görs om giftermålet ingåtts i ett land där det är tillåtet och om man inte var svensk medborgare vid tidpunkten.

Enligt Skatteverkets senaste uppskattning uppgår antalet månggiften i Sverige till drygt 300 fall.

I våras fick regeringen i uppdrag att tillsätta en utredning för att undersöka om månggiften som ingåtts utomlands ska kunna förbjudas i Sverige.

Källa: RFSU och SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.