Emma Lundin. Foto: TT/Privat

Polyamorösa kvinnor: Borde bli lagligt att gifta sig med fler personer

Uppdaterad
Publicerad

Ett uppmärksammat månggiftesfall orsakade nyligen en hätsk diskussion kring äktenskapsformen, och en statlig utredning ska nu ta reda på hur vanlig den är. Samtidigt upplever personer som är tillsammans med fler än en person i taget att de glöms bort i debatten.

– Jag tycker att det borde bli lagligt att gifta sig med flera personer, både för män och kvinnor, säger Emma, som är polyamorös.

SVT Nyheter publicerade i förra veckan uppmärksammade artiklar om mångifte, som tog upp samlevnadsformen utifrån islam och hur Koranen ser på polygami.

En intervju med islamologen Suad Muahamed väckte särskilt starka reaktioner. Hon anser att månggifte borde vara tillåtet i Sverige på samma sätt som samkönade äktenskap, men att endast män ska tillåtas ha flera fruar.

Bara på SVT Nyheters Facebook-sida har artikeln fått långt över tusen kommentarer. Medan många var bestämda i sin åsikt om att månggifte borde totalförbjudas antog andra ett hbtq-perspektiv och menade att det borde vara lagligt för alla att gifta sig med flera personer – oavsett kön.

”Inte bara religösa samband”

En av dessa är 31-åriga Emma Lundin, som lever med flera partner.

– Det blir lätt ett religiöst samband mellan månggifte och polygami. Det är jättebra att frågan lyfts men jag tycker att vi behöver närma oss den på ett annat sätt också, säger hon.

– Samhället är i dag uppbyggt på tvåsamhet. Jag tycker att det borde bli lagligt att gifta sig med flera personer, både för män och kvinnor. Vi är många som lever i polyamorösa förhållanden men vi har inte samma rättigheter vid exempelvis separation eller dödsfall, men vår kärlek och vår rätt till skydd är precis lika mycket värd som alla andras.

Anny är gift med en man och särbo med en annan

Hennes åsikt delas av 42-åriga småbarnsmamman Anny. Hon är gift sedan flera år tillbaka och har också en särbo. I våras gick hon och hennes andraman, som hon kallar honom, skilda vägar efter sex och ett halvt år.

– De problem som jag har ställts inför är att jag inte kan stå på ett och samma lägenhetskontrakt med alla mina män utan att det blir ett slags kollektiv, och det är inte tillåtet överallt. Min andraman har inga lagstadgade rättigheter och blir väldigt utsatt, säger hon och exemplifierar:

– Om jag och min lagvidga man skulle avlida i en bilolycka så står han utan bostad. Om jag blir gravid med min andraman så skulle min första man automatiskt ses som pappan. Och ska vi alla skaffa ett gemensamt Ica-kort så måste vi typ bilda en ekonomisk förening.

Polygami förknippas med muslimska länder

Debatten väcktes i september då ett månggiftesfall i Nacka kommun utanför Stockholm fick stor medial uppmärksamhet. Polygami är också mest förknippat med muslimska länder i Afrika, Mellanöstern och delar av Asien vilket gör att det ofta diskuteras utifrån ett teologiskt perspektiv.

I Sverige är det olagligt att ingå månggifte. Argumenten som förs fram mot äktenskapsformen är att det inte går att förena med den svenska synen på jämställdhet och att det skulle missgynna eller förtrycka kvinnor ännu mer.

– Jag blir osynlig i den här debatten. Ofta pratar man om att det är så fruktansvärt och hemskt för de här kvinnorna som lever i patriarkala äktenskapsrelationer så de problem du har spelar ingen roll. De existerar inte. Men det är ingen tvekan om att det är en utsatt grupp.

”Inte antifeministiskt – är en jämlikhetsfråga”

Men både Emma eller Anny tror i stället på ett starkare skydd för de som ingår äktenskap med fler personer.

– Människor som är emot det är rädda för förändring. Det är många antifeminister som tror att det här är en antifeministisk fråga men det är det inte. Det är en jämlikhetsfråga, säger Emma.

– Det beror ju på hur lagstiftningen utformas. Om man importerar en lagstiftning från ett annat land som inte har jämlikhet i åtanke så är det klart att det blir ojämlikt. Men jag tror inte att antalsneutrala äktenskap automatiskt är ojämställda, säger Anny.

LÄS MER: Experten: ”Samhället signalerar hur en familj ska vara”

LÄS MER: Leila Ishak: ”Månggifte hör inte hemma här”

Polyamorös/Polygami

Polygam betyder månggifte men används ibland i dagligt tal även som synonym för polyamorös eller poly (som är ett slags samlingsnamn för en mängd olika relationsformer och människor som på olika sätt bryter mot tvåsamhetsnormen).

Polygami innebär att man har sexuella och/eller emotionella relationer med fler än en person. Motsatsen till monogam/monoamorös.

Många sätter likhetstecken mellan polygami och polygyni, där en man är gift med flera kvinnor samtidigt. Samtidigt är polyandri, det vill säga fall där en kvinna är gift med flera män, ovanligt.

Polygami kan under vissa omständigheter vara tillåtet enligt Koranen, vilket gör det möjligt för en man att vara gift med upp till fyra fruar samtidigt. Seden praktiseras främst i muslimska länder i Afrika, Mellanöstern och delar av Asien, men förekommer också inom mormonska samfund och bland vissa afrikanska folkgrupper.

Det är olagligt och straffbart att ingå mångäktenskap i Sverige. Men undantag görs om giftermålet ingåtts i ett land där det är tillåtet och om man inte var svensk medborgare vid tidpunkten.

Enligt Skatteverkets senaste uppskattning uppgår antalet månggiften i Sverige till drygt 300 fall.

I våras fick regeringen i uppdrag att tillsätta en utredning för att undersöka om månggiften som ingåtts utomlands ska kunna förbjudas i Sverige.

Källa: RFSU och SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.