Tomas Ries Foto: SVT

Experten: Tung politisk markering

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten anser det helt bekräftat att en främmande u-båt kränkte svenskt vatten i oktober. Det meddelades vid en presskonferens i dag. Uppgifterna är uppseendeväckande, anser säkerhetsexperten Tomas Ries.

– Min tolkning är att man vill visa för den kränkande makten att man är medveten om att det har hänt och att markera att man tar det på allvar. Man vill också visa att man har tekniska bevis för en kränkning, säger Tomas Ries, säkerhetspolitisk expert på Försvarshögskolan, till SVT Nyheter.

Han anser att det faktum att både statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist deltog i presskonferensen tillsammans med överbefälhavare Sverker Göranson är en stark politisk signal.

Insatsen i Stockholms skärgård

– Att Sveriges högsta ledning deltar är en mycket stark markering att man tar det på allvar och en tung politisk signal, säger Tomas Ries.

– Det är ju ingen tvekan om att man gör en bedömning att de bevis som Försvarsmakten har samlat in är väldigt tydliga och säkra. Inte minst det språk som statsministern valde att framföra sitt budskap på visar att man tar mycket allvarligt på den här situationen, säger försvarsexperten Stefan Ring.

Nya bevis

Överbefälhavare Sverker Göransson visade under presskonferensen upp en bild av bottenspår som försvaret har säkrat och som man är övertygade om kommer från en mindre u-båt.

– Det är intressant. Det förekom ofta under Kalla kriget, men försvaret har inte nämnt förut att man har säkrat sådana spår under den här insatsen, säger Tomas Ries.

Inget land pekas ut

Inget land har kunnat pekas ut för kränkningen, men mångas blickar har under den senaste månaden riktats mot Ryssland som trappat upp sin militära aktivitet i Östersjön. Men både ÖB och statsminister Stefan Löfven var i dag mycket tydliga med att inga spekulationer om vilket land som är skyldigt kommer att göras.

– Man kan tolka det på två sätt: det ena är att det inte finns några bevis. Det andra är att man bilateralt har visat upp bevis, men inte vill offentliggöra det internationellt, säger Tomas Ries.

Stefan Ring har svårt att se att något annat land än Ryssland skulle kunna ligga bakom u-båtskränkningen i Stockholms skärgård.

– Sannolikheten att ett Nato-land skulle kränka svenskt vatten menar jag är extremt liten med tanke på det nära samarbete Sverige har med Nato. Det är uteslutet att Nato-länder skulle ge sig in på den här typen av operationer, säger Stefan Ring.

Han tror att detta nu kan få tydliga konsekvenser för Sveriges försvarspolitik.

– De neddragningar som har skett under ett antal år måste nu tas igen. Det gäller inte minst u-båtsjaktsförmågan, där man i dag saknar helikoptrar som kan användas i den här typen av operationer. Man tog en väldig risk för några år sedan när man avvecklade de helikoptrar man hade, trots att man visste att det skulle ta flera år innan nya helikoptrar fanns på plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insatsen i Stockholms skärgård

Mer i ämnet