Reseexperten Lottie Knutson ger sin analys om svenskarnas resevanor i framtiden. Foto: Morgonstudion/SVT

Experterna: Så blir framtidens resande

Publicerad

Coronapandemin har förändrat människors sätt att resa och branschen upplever sin största kris någonsin.
Men hur kommer svenskarna att resa till vintern och nästa år? SVT Nyheter frågade två experter vad de tror om framtidens resande och flygande.
– Vad det nya normala blir vet vi inte, säger reseexperten Lottie Knutson.

Svenskarna har börjat resa både inrikes och utrikes igen – men det är långtifrån hur det såg ut innan coronapandemin.

– Vi ser en liten återhämtning, men det är fortfarande väldigt låga nivåer, säger reseexperten Lottie Knutson till SVT Nyheter.

Professorn Stefan Gössling, som forskar inom turism, transport och klimatfrågor vid Lunds universitet tror inte heller att folk kommer att resa lika mycket under 2021 som tidigare.

”Välja stabila aktörer”

Med nya olika restriktioner från många länder tror Lottie Knutson att svenskarna kommer vara fortsatt försiktiga inför att resa.

– Blir det en för hög osäkerhet och för mycket krångel med munskydd på och av, tester och smittspårning så kommer nog många fundera ett varv till. Vi kommer välja stabila aktörer och resmål som inte har ändrat sig fram och tillbaka vilket semesterfirare inte gillar.

Kommer vi någonsin att återgå till det ”normala”?

– Om några år kommer det att återgå till det nya normala men vad det blir vet vi inte. Men jag tror vi kommer ha helt andra beredskapsnivåer i framtiden och vara mer förberedda, säger Knutson.

”Blir mindre flygande”

När det gäller flygresor tror hon att det också kommer att se annorlunda ut.

– Det kommer att bli mindre flygande för det kommer att bli dyrare, så en åtstramning sker per automatik.

Även Stefan Gössling tror att folk kommer att flyga mindre.

– Vi har haft en period med en otroligt stark tillväxt. Men nu ser vi att vi kanske inte behöver ha så mycket flygtrafik som tidigare, säger han.

Vaccin avgörande fråga

Om du tittar ett år framåt, hur tror du läget är då?

– Vi har en ny ekonomisk situation för många som har förlorat en del av inkomsten och då har man inte samma möjlighet att resa längre. Sedan finns alltid längtan att åka på semester, men då kanske man bara åker en gång i stället för två. Man kanske inte heller vill resa lika långt utan vara närmare Sverige.

– Sedan kommer mycket avgöras om eller när vi får ett vaccin. Jag tror inte folk kommer vara lika benägna att resa under 2021 som tidigare, säger Gössling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.