”Extremhöger bakom våldet i Ukraina”

Uppdaterad
Publicerad

En högerextremistisk grupp är djupt inblandad i de senaste oroligheterna i Ukraina, avslöjar brittiska BBC:s ukrainska redaktion. Övriga oppositionen kallar dem provokatörer.

Gruppen kallas enligt BBC ”The Right Sector” ( Högra sektorn) och bildades i början av proteströrelsen förra året. Den deltog i de våldsamma protesterna som började den 19 januari, enligt BBC.

Gruppen består huvudsakligen av unga män med högerextremistiska åsikter som kommer från olika regioner i Ukraina. Där finns både ukrainsk- och rysktalande medlemmar.

Krimkonflikten

Masker, hjälmar, järnstänger

De bär vanligtvis masker, hjälmar och skydd för händer och fötter och bär käppar eller järnstänger som de använder mot kravallpolisen.

BBC citerar medlemmar i gruppen som säger att en rad andra högerextremistiska organisationer är med i Högra sektorn.

Gruppen kallar sig autonom och har alltså ingen direkt ledare. Aktionerna är mest spontana.

Gruppen använder hemsidan för högerorganisationen Trident för att kommunicera, plus Facebook och det sociala nätverket Vkontakte.

De flesta har en negativ inställning till Ryssland och är emot att Ukraina går med i Rysslands tullunion, som skulle vara ett alternativ till en associering till EU.

Bygga ny stat

Gruppens mål är att förstöra ”statens skelett” och bygga en ny stat. Den identifierar sig inte med de oppositionspartier som finns i parlamentet och som också deltar i protesterna.

Inte ens med extremhögerpartiet Svoboda (Frihet) som är representerat i parlamentet och deltar i protesterna har Högra sektorn någon kontakt. Det högerextremistiska Svoboda anses för liberalt av Högra sektorn, enligt BBC.

Alla tre oppositionsledare, inklusive förre boxningsvärldsmästaren Vitalij Klytjko, har kritiserat Den högra sektorn attacker mot polis en och kallar Högra sektorn-aktivisterna för provokatörer.

Inga fredliga medel

Högra sektorn publicerade ett uttalande om den anti-protestlag som parlamentet antog den 16 januari och som inskränker rättigheterna att demonstrera, inklusive rätten att bära mask.

Gruppen anser att denna lag har gjort slut på hoppet att krisen ska kunna lösas med fredliga medel.

Den ukrainske forskaren  Volodymyr Isjtjenko – som forskar om sociala protester, skriver i brittiska The Guardian att Högra sektorn från början infiltrerade grupperna som började protestera i november i fjol.

Protesterna började därför att president Viktor Janukovytj hoppade av ett samarbetsavtal med EU och istället vände sig mot Ryssland.

Men enligt Isjtjenko är Högra sektorns protester inte så mycket riktade mot detta beslut. Istället vill man genomföra ”en nationell revolution”.

Isjtjenko påpekar att Ukraina är djupt splittrat: Det är i väst som man protesterar mot Janukovitj medan de östra delarna – med mer koppling till Ryssland- ställer sig negativa till det som sker i till exempel Kiev.

Förtigit

Han menar att den klyftan blir ännu större när Högra sektorn trappar upp våldet. Isjtjenko menar att många medier och liberala demonstranter hittills har förtigit Högra sektorns roll i protesterna.

Han menar också att de omfattande våldsamheter som utbröt den 1 december 2013 hängde samman med Högra sektorn. 

Det var dessa våldsamheter som skapade de följande massprotesterna.

Enligt oppositionens officiella version var det regimens provokatörer som startade detta våld men enligt Isjtjenko var det Högra sektorn som var ”huvudkraften bakom den våldsamma attacken”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet