Nike Nylander (London), Christian Catomeris (Paris), Rolf Fredriksson (Berlin) – SVT:s utsända. Foto: SVT

SVT:s utsända: De högerextrema pressar Europa

Publicerad

De högerextrema partiernas framfart är en huvudvärk för politiker runtom i Europa.

Med stora framgångar för högerextrema partier som franska Front National grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning, förbereder sig nu Europas ledare på att möta deras politik.

SVT:s reporter Rolf Fredriksson rapporterar från Berlin, där tyska kommentatorer nu anser att kraven på förbundskanslern Angela Merkel ökar.

”Tyskland måste bli en klippa”

– De säger att Tyskland nu inte bara kan vara en ekonomisk klippa i Europa, utan också måste bli en politisk. När missnöjespartier, EU-skeptiker och extrema partier går framåt i Europa måste Merkel och de socialdemokrater som hon samarbetar med i Berlin ta initiativ till en diskussion om vad som ligger bakom resultatet, säger Rolf Fredriksson.

Frågan kan bli aktuell till exempel när Angela Merkel och hennes europeiska toppkolleger samlas i Sverige om några veckor för ett toppmöte om EU efter krisen.

”Partierna skakade”

Även den franska regeringen försöker förhålla sig till de högerextremas framgångar. Front National med Marine Le Pen i spetsen blev det största partiet i landets EU-val, med 25 procent av rösterna.

– De etablerade partierna är skakade. Premiärministern sade i dag att det här är en jordbävning, rapporterar SVT:s korrespondent Christian Catomeris från Paris.

– Det är en blandning av EU-kritik, problem med ekonomin och invandringen som ligger bakom resultatet. Premiärministern säger nu att de måste börja på ny kula.

”Cameron oerhört pressad”

De invandringskritiska och EU-skeptiska verkar bli störst även i det brittiska EU-valet. När tre fjärdedelar av valkretsarna var färdigräknade hade främlingsfientliga UKIP fått 29 procent av rösterna mot 24 procent för premiärminister David Camerons Konservativa parti.

– UKIP driver två huvudfrågor: Jobb och invandring. De vill att Storbritannien ska gå ur EU och avskaffa den fria rörligheten, rapporterar SVT:s utsända Nike Nylander från London.

– Redan nästa år hålls allmänna val i Storbritannien och Ukip är ett stort hot. Premiärminister Cameron utlovade redan förra året en folkomröstning om att gå ur EU, för att gå den EU-kritiska opinionen till mötes, säger Nike Nylander och fortsätter:

– Nu är han oerhört hårt pressad av den EU-kritiska falangen inom hans eget parti, som vill att han blir ännu tuffare och tidigarelägger omröstningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2014

Mer i ämnet