Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns ingen krisinsikt och inga konkreta politiska förslag från de större statsbärande partierna, säger Madeleine van der Veer på Världsnaturfonden. Foto: SVT

Världsnaturfonden: ”För få löften om klimatet i Almedalen”

Publicerad

Få partier lanserade förslag om klimatet. Ord som utsläpp, koldioxid och klimatmål fanns inte alls i flera av talen. SVT:s genomgång av partiledarnas tal visar att det fanns få förslag om hur utsläppen ska minska.

– Klimatfrågan lyser med sin frånvaro, det är en oerhörd besvikelse, säger Madeleine van der Veer på Världsnaturfonden.

Klimatkrisen är mer akut än tidigare. Politiker brukar tala om klimatet som vår tids ödesfråga, men bland talen i Almedalen har frågan lyfts väldigt lite.

Åtta partiledare har talat i över tre timmar. SVT:s har kartlagt talen, räknat nyckelord och vilken tid man ägnade åt klimat och energi.

Så mycket pratade partiledarna om klimatet

Hälften av partierna – Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna -talade en minut eller mindre om klimatfrågor.

KD och M nämnde ordet miljö främst när de kritiserade Miljöpartiet. Sverigedemokraterna nämnde inte ordet klimat alls.

Och flera av de förslag som nämndes ger ökade utsläpp.

– Det som utmärker årets Almedalen är att man närmast tävlade i att sänka bensinpriset och försämra reduktionsplikten – alltså förslag som ökar istället för minskar utsläppen, säger Madeleine van der Veer på Världsnaturfonden WWF.

Energipolitiken tog mer plats

Nästan alla talade energipolitik. Partierna till höger talade inte minst om kärnkraft. Andra pratade om vindkraft. Världsnaturfonden välkomnar en diskussion om olika kraftslag och ökad elproduktion. Men såväl havsbaserad vindkraft som nya kärnkraftverk handlar om vad som händer på lång sikt, poängterar Madeleine van der Veer.

– Elfrågan kan inte ta all fokus från hur vi skall minska utsläppen i jordbrukssektorn och transportsektorn nu. Det räcker inte att prata om hur vi minskar utsläppen om 10 eller 20 år. Skall vi uppfylla klimatmålen och leverera på 1,5-gradermålet, måste utsläppen minska här och nu.

”Det blir nollbetyg”

Miljöpartiet talade som väntat mest om klimatet, annars ägnade de rödgröna och centern cirka två minuter var om frågan. Magdalena Andersson hade ett par formuleringar om Sverige och klimatomställningen. Världsnaturfonden är inte imponerad:

– Hon lyfter problemet och löftet om att Sverige skall vara världens första fossilfria välfärdsland, sen tar det stopp. Det kommer inga förslag eller konkreta åtgärder på hur vi ska komma dit.

Världsnaturfondens helhetsbetyg på politikerna detta valår blir lägsta möjliga, på en skala mellan ett och fem.

– Jag säger noll. Det är helhetsintrycket. Vi måste titta extra på de partier som gör anspråk på statsministerposten och de lyfter i dag inte fram de här frågorna. Det finns ingen krisinsikt och inga politiska åtgärder för nollutsläpp, det blir nollbetyg.

Världsnaturfondens klimatkoll

Världsnaturfonden, WWF gör tillsammans med andra organisationer en ”klimatkoll”, där man också går igenom riksdagspartiernas klimatpolitik och förslag och låter forskare analysera vilka utsläppsminskningar politiken skulle leda till.

För att vara i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål bör Sverige maximalt släppa ut cirka 170 miljoner ton koldioxid. Det utgör Sveriges andel av den globala budgeten för Parisavtalets 1,5- gradersmål, med hänsyn tagen till avtalets rättviseaspekt. I Undersökningen får 6 av 8 partier underkänt, då deras mål om utsläpp ligger. Betydligt högre än vad som motsvarar 1,5- gradersmålet i Parisavtalet.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet är de enda partier i den undersökningen som får godkänt av WWF. Centern och Liberalerna, har ambitiösa mål, men inte tillräckliga. Och Socialdemokraterna, Moderaterna Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är långt ifrån 1,5 -gradersmålet, enligt WWF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.