En förhandsversion av appen presenterades på måndagen, den 4 december, för barn och föräldrar i USA. Foto: TT

Facebook gör ny app – som riktar sig till barn

Publicerad

Med en ny app för meddelanden riktar sig Facebook till yngre barn. Appen ska kunna interagera med den vanliga chattfunktionen men ha högre säkerhet.
– Varför ska föräldrar lita på att Facebook ser till barnets bästa?, frågar sig James Styer från Common Sense Media.

Facebook har en åldersgräns på 13 år, men många yngre barn använder det sociala mediet ändå. Därför har företaget nu släppt en version av sin app som de kallar Messenger Kids. Anledningen, skriver Facebook, är att många barn vill kunna ha kontakt med sina vänner och sin familj samtidigt som föräldrar vill ha kontroll över vad barnen gör.

Appen kommer till en början endast finnas tillgänglig för barn i USA. Genom den ska barnen kunna skicka meddelanden till vänner som bara kan godkännas av barnets föräldrar.

– En meddelandeapp för barn under 13 år där bara föräldrar kan ansluta dem låter som en bra idé på ytan. Men utan en tydlig policy om datainsamling, vad som händer med barnens uppladdade innehåll och hur planerna ser ut för framtiden är det omöjligt att lita på plattformen, säger James Styer, VD på den amerikanska organisationen Common Sense Media till BBC.

Appen är reklamfri

Han säger att organisationen uppskattar att appen är reklamfri och verkar vara designad för att föräldrarna ska ha kontroll.

– Men frågan är om föräldrar verkligen kan lita på att Facebook handlar efter barnens bästa, säger James Styer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer