Facebooks grundare Mark Zuckerberg är själv en av de drabbade.

Facebooks säkerhetsläcka kan vara största intrånget någonsin på plattformen

Uppdaterad
Publicerad

50 miljoner konton på Facebook har hackats och ytterligare 40 miljoner konton löper risk för att ha blivit hackade. Intrånget är enligt The New York Times det största någonsin i Facebooks historia.

Uppemot 90 miljoner konton kan vara drabbade. Två användare som har drabbats är Facebooks operativa chef Sheryl Sandberg och Facebook-grundaren Mark Zuckerberg, skriver tidningen The New York Times.

När hackarna väl tagit sig in ska de enligt källor till The New York Times även kunnat komma åt andra plattformar kopplade till Facebook så som Spotify och Instagram.

”Vi vet inte vilka som ligger bakom attacken eller var de är baserade”, skriver Facebook i ett pressmeddelande.

SVT har varit i kontakt med Spotify som skriver i ett mail att de inte upplevt några säkerhetsbrott.

– Vi håller med om att många användare återanvänder inloggningsinformation på olika plattformar. Som försiktighetsåtgärd kan alla med bekymmer uppdatera sitt Spotify lösenord eller kontakta kundservice som kan hjälpa till, skriver Spotifys pressmedarbetare.

Detta kan du göra

1. Om man vet med sig att man har loggats ut från plattformen rekommenderar Facebook sina användare att gå in på sidan ”Säkerhet och inloggning” via inställningar. Där kan man vilka enheter som är inloggade på kontot och var de befinner sig. Om du märker att en okänd enhet är inloggad kan du därifrån logga ut denne.

2. För att vara extra säkert är det även bra att byta lösenord till ditt konto. Detta ska man göra regelbundet för att undvika att någon har åtkomst till ditt konto.

3. Aktivera tvåfaktorsautentisering. Det är en säkerhetfunktion som gör att varje gång du loggar in på en ny enhet blir ombedd att skriva in en särskild inloggningskod för att få till gång till ditt konto. Den koden skickas till dig via SMS. Även denna funktion kommer då åt på sidan ”Säkerhet och inloggnig” via inställningar.

Fotnot: Den 12 oktober reviderade Facebook ner det ursprungliga beskedet om 50 miljoner potentiellt drabbade till 30 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.