Facket: ”Behöriga lärare väljs bort av ekonomiska skäl”

Uppdaterad
Publicerad

Den stora bristen på utbildade lärare har gjort att rektorer runt om i landet börjat ge upp försöken att hitta behörig personal. Tjänster utannonseras inte, istället behålls obehöriga vikarier.

– Vi tror att det även finns ekonomiska aspekter i det här. Obehöriga lärare är billigare att anställa, säger Pär Boström på Lärarnas riksförbund i Örebro.

År 2033 kan Sverige sakna hela 45 000 behöriga lärare, enligt en prognos från Statistiska centralbyrån.

Situationen har gjort att en del rektorer slutat utlysa de vakanta lärartjänster som finns på skolan. Istället behålls obehöriga lärarvikarier.

– Vi får de signalerna från flera håll i landet, säger Karin Johansson, ledamot i Lärarnas riksförbund.

”Det är fruktansvärt”

Hon säger sig ha respekt för den tuffa situation rektorerna har att hantera. Trots lärarbrist måste varje klassrum innehålla någon som kan leda lektionerna när terminen startar.

– Samtidigt förtjänar eleverna att ha legitimerade lärare i klassrummen. Är det så att rektorerna inte ens försöker få tag på dem så är det fruktansvärt, säger hon.

Obehörig personal billigare

I Örebro har facket pekat på flera exempel där man menar att skolor inte följt regelverket när det gäller utannonsering av tjänster. Man tror att det finns ekonomiska förklaringar.

– En lärare som inte uppfyller anställningsvillkoren och är obehörig kostar ju mindre i lön. Då är det billigare att behålla en sådan lärare istället för att anställa en erfaren lärare, säger Pär Boström, ordförande Lärarnas riksförbund i Örebro.

Lärare skärs bort i sista hand

Men Örebro kommun delar inte kritiken.

– Det är en bild jag inte alls känner igen, säger Katarina Arkehag, skolchef i Örebro kommun.

– Det är en tuff ekonomisk situation, men våra rektorer och verksamhetschefer har ett nära samarbete för att säkerställa att lärare är de vi skär bort i sista hand, säger hon.

Kräver bättre uppföljning

Är det inte så att rektorerna gör sitt bästa och att det helt enkelt bara är väldigt svårt att hitta lärare under rådande situation? 

– Nej. Om man år efter år väljer att inte utlysa tjänster, då handlar det om ett systemfel. Nu måste huvudmännen se till att rektorerna efterlever bestämmelserna, säger Pär Boström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.