Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Janerik Henriksson/TT/SVT

Experten: ”Finns risk att det är ännu mer beroendeframkallande”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en uppfattning om att vita nikotinpåsar inte alls är lika farligt som det traditionella tobaksnuset. Men stämmer det verkligen?

– Det är mycket vi fortfarande inte vet om de här produkterna, säger Louise Adermark, beroendeforskare vid Göteborgs universitet.

Vitt snus är relativt nytt på marknaden och forskningen är av förklarliga skäl inte särskilt omfattande. Man vet att det är mer nikotin än i vanligt snus.

– Forskning på (vanligt) snus tyder på att riskerna ökar för att drabbas av diabetes två, och där ser man tydlig koppling till just dosen nikotin. Där kan man tänka sig att det vita snuset innebär en större risk.

Märkligt att kalla tobaksfritt

Den 1 augusti införs en 18-årsgräns vid köp av tobaksfria nikotinprodukter som vitt snus. De marknadsförs dessutom som tobaksfria nikotinprodukter, ”märkligt” tycker Louise Adermark.

– De här produkterna är extraherat från tobaksplantors blad, så alla negativa konsekvenser från tobaksodlingar de kvarstår med de här produkterna, säger hon.

Hör beroendeforskaren om nikotinets påverkan och skillnaderna mellan vanligt och vitt snus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.