Finsk utrikestopp vill se svensk-finsk allians istället för Nato

Uppdaterad
Publicerad

Det är bättre för Finland att skapa en försvarsallians med Sverige – än att gå med i Nato. Det säger den finska utrikespolitiska tungviktaren Erkki Tuomioja. Han menar att frågan redan diskuterats mellan svenska och finska socialdemokrater.

Tuomioja är skeptisk till ett finskt Natomedlemskap och säger att det finska säkerhetsläget är relativt tryggt.

– Vi har en utbildad militärreserv på 280 000 soldater – inte ens större länder i Europa har fler.

Finska socialdemokraten Erkki Tuomioja är vice ordförande i riksdagens utrikesutskott och medlem i försvarsutskottet. Han leder finska socialdemokraternas arbetsgrupp inom försvarsfrågor och har tidigare varit utrikesminister.

Tuomioja vill istället se en försvarsallians mellan Sverige och Finland där USA är en tredje utomstående partner.

– Det skulle kunna vara tillräckligt. Det skulle inte förorsaka samma eventuella problem som ett Natomedlemskap.

Tuomioja: Svensk-finsk allians har diskuterats

Erkki Tuomioja säger i Huvudstadsbladet att idén om ett fördjupat samarbete redan har diskuterats.

– Vi har haft digitala möten med Socialdemokraterna i utrikes- och försvarsutskotten i båda länderna. Vi har tagit upp saken och det har inte blivit någon negativ reaktion. Jag vet att försvarsminister Peter Hultqvist (S) har talat med vår försvarsminister Antti Kaikkonen (C) och att idén finns uppe i diskussionen.

Wallmark (M): Hultqvist har inte mandat

Moderaternas utrikespolitiska talesperson har under söndagen reagerat på uppgifterna om att finska och svenska försvarsministern diskuterat en försvarsallians.

– Det är mycket allvarligt skulle jag säga. Det är inget alternativ, inget som diskuterats i Sverige och inte heller något som Peter Hultqvist har något mandat för, säger Wallmark till Sveriges Radio.

Enligt Expressens politiska kommentator Helena Gissén är det i sig inget anmärkningsvärt att finska och svenska socialdemokrater diskuterat försvarsfrågor. Frågan är dock om samtalen skett efter att regeringen startat upp den särskilda partiöverskridande grupp som skapades med anledning av Ukrainakriget.

– Skulle det vara så att de här kontakterna har tagits nu på senare tid medan analysgruppen har varit igång, då kan jag förstå att det finns en kritik mot det, säger Gissén i SVT:s Agenda.

Hultqvist: Inget förslag på bordet

Enligt Sveriges försvarsminister finns det inget förslag om en finsk-svensk försvarsallians.

”Jag kommenterar inte förtroliga samtal. Det finns inget sådant förslag på bordet, och inget annat heller, i de diskussioner vi för med de andra partierna i den svenska riksdagen” skriver Hultqvist till TT på lördagen.

Inte heller Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen (C) vill kännas vid något sådant förslag.

”Sverige är vår närmaste partner i vårt försvarssamarbete. Vi har börjat samarbeta allt tätare och kommer sannolikt att fortsätta göra det. Men någon ömsesidig försvarsallians av det slag som det har pratats om, har vi inte i beredningen”, skriver Kaikkonen i ett sms till Huvudstadsbladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.