Fler brott har klarats upp under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Polisen utredde och klarade upp 10 000 fler brott förra året jämfört med 2019, enligt nya siffror från Brottsförebyggande rådet. Samma tendens syns även hos åklagarmyndigheten och i domstolarna.

– Vi ser att ökningen började i samband med pandemin, säger Stina Holmberg vid Brå.

När pandemin bröt ut förra året befarade många att rättsväsendet skulle påverkas negativt till följd av större sjukfrånvaro. Men siffrorna pekar på att det blev en motsatt utveckling, visar en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.

– De första månaderna 2020 var produktionen ungefär som tidigare, men sedan går den uppåt, säger Stina Holmberg, forsknings- och utredningsråd på Brå.

För polisen handlar det om 10 000 fler utredda brott, en uppgång med 6 procent. Samma uppgång syns hos Åklagarmyndigheten, där 6 procent fler brott lagfördes förra året. Även antalet avgöranden i domstol gick upp, men där syntes ökningen först från och med hösten 2020.

Fortbildningen har ställts in

En starkt bidragande orsak för polisens del är att myndigheten i och med pandemin har fått betydligt mindre att göra på vissa områden, säger Stina Holmberg.

– Det handlar bland annat om kommenderingar vid fotbollsmatcher, demonstrationer och sedan har vi passansökningar, som har minskat väldigt mycket. Den tiden kan ju polisen då använda till att i stället exempelvis arbeta mer med förstahandsinsatser när de upptäcker brott.

Gemensamt för alla tre myndigheter är också att i princip all fortbildning har ställts in för att minska risken för smittspridning.

Vad finns det för risker med att ställa in fortbildningar på det här sättet?

– Jag tror inte att ett års förseningar kommer få några stora negativa effekter, men det gäller att man inte nedprioriterar fortbildningarna under en längre period, för då minskar kvalitén i arbetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.