Utredningen har funnit brister i det som i dagens system benämns som egenvård, tillsynsinsatser och föräldraansvaret. Arkivbild från en manifestation arrangerad på internationella funktionshindersdagen 2016. Foto: Janerik Henriksson/TT

Fler ska få rätt till personlig assistans

Uppdaterad
Publicerad

Några tusen personer till, uppemot hälften av dem barn, ska kunna få rätt till personlig assistans om politiken genomför förslagen.

Det bedömer Fredrik Malmberg som har utrett hur rätten till assistans för funktionshindrade ska kunna stärkas.

Malmberg har gjort sin utredning på uppdrag av regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna. Den lämnas nu över till socialminister Lena Hallengren (S), efter drygt ett års arbete.

Utredningen föreslår reformer för barn och vuxna med stora och varaktiga funktionshinder för totalt 2,7 miljarder kronor, varav förbättringarna för barn står för 1,3 miljarder, enligt Malmberg.

Utredningen bedömer att omkring 2 000 personer ytterligare kan få rätt till personlig assistans, 800 av dem barn, om förslagen genomförs.

Tre bristfälliga områden

Framför allt är det tre områden där utredningen funnit brister i dagens system. Dels det som benämns om egenvård, det vill säga den vård som inte är sjukvård. Dels vad som beviljas i form av tillsynsinsatser. Dels också vad som egentligen ingår i föräldraansvaret.

Utredaren Fredrik Malmberg ser behov av rejäla förändringar.

– Det behövs ett förstärkt stöd för egenvård, och en reglering av sjukvårdens ansvar, säger han på pressträffen då utredningen överlämnas till Lena Hallengren.

Han pekar på att fler behöver rätt till insatser som innebär tillsyn, till exempel för att hindra utåtagerande beteende eller för stöd och motivation för att kunna komma igång att göra saker.

Den beviljade tillsynen är otillräcklig. Vi börjar om, med ett blankt blad. Nu föreslår vi att stöd ska kunna ges för motivering och vägledning, för att förebygga vissa situationer och i situationer då det finns en medicinsk problematik.

När det gäller föräldraansvarets omfattning vill utredningen också göra det tydligare, och även minska på de avdrag i stödet som dagens regler och tillämpning innebär.

Välkomnas av RBU

Förslagen välkomnas av organisationen Rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU. De kommer att stärka rätten till personlig assistans, tror RBU.

– Jag hade önskat att man gått lite längre när det gäller förslagen om hur långt föräldraansvaret ska sträcka sig, men det är ett steg i rätt riktning, säger RBU:s ordförande Maria Persdotter till TT.

Fakta

Sedan 2015 har antalet som har statlig assistansersättning minskat från över 16 000 personer till strax under 14 000.

Den främsta förklaringen till det är att personer avlider samtidigt som få nya har beviljats assistans, bland annat på grund av hårdare bedömningar.

Förra året ändrades regler för assistans för andning och sondmatning, vilket lett till att ett antal barn som tidigare nekats stöd fått ja på sina ansökningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.