FN: Pandemin blir ett vägskäl för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Ländernas nuvarande planer på att minska utsläppen av växthusgaser ligger mycket långt från att klara Parisavtalet, enligt en ny FN-rapport. Men om återhämtningen efter pandemin riktas mot gröna lösningar kan målet finnas inom räckhåll.

Under 2019 nådde världens samlade utsläpp av växthusgaser rekordnivån 59,1 miljarder ton koldioxidekvivalenter. Och när forskare lägger ihop ländernas aktuella planer på att minska sina utsläpp av växthusgaser visar resultatet att det inte räcker på långa vägar för att nå Parisavtalets mål.

Dessa beräkningar presenteras i senaste versionen av Emissions Gap Report, som sammanställs av FN:s miljöprogram UNEP. Rapporten visar att den globala uppvärmningen blir ungefär 3,2 grader i slutet av detta århundrade jämfört med förindustriell nivå, om länderna håller sig till sina nuvarande klimatlöften.

Den uppvärmning som anses möjlig att hantera för vår civilisation är högst 2 grader – eller helst 1,5 grader – enligt FN:s klimatpanel IPCC.

Föreslår riktat stöd

Men rapportförfattarna pekar också på den stora möjlighet världens länder nu har att skärpa sitt klimatarbete, genom att satsa på en grön återhämtning av ekonomin i spåren efter pandemin.

Enligt forskarna bakom rapporten borde riktade stödåtgärder på exempelvis fossilfri verksamhet och att återställa naturområden kunna minska klimatutsläppen med upp till 25 procent fram till 2030. Det skulle enligt forskarnas beräkningar leda till 66 procents chans att klara tvågradersmålet.

– En grön återhämtning kan få bort en rejäl del av utsläppen av växthusgaser och hjälpa till att bromsa klimatförändringarna, säger UNEP:s chef Inger Andersen i ett pressmeddelande.

Krävs skärpta klimatlöften

Men hon tillägger att det även krävs ytterligare långsiktiga satsningar och kraftigt skärpta klimatlöften för att klara Parisavtalets 1,5-gradersmål.

– Jag uppmuntrar regeringarna att stötta en grön återhämtning i nästa steg av det statliga stödet för covid-19, och att kraftigt öka klimatambitionerna till 2021.

Under pandemiåret 2020 beräknas utsläppen av växthusgaser minska globalt med ungefär 7 procent. Men om det bara blir en tillfällig minskning blir effekten på uppvärmningen endast 0,01 grader fram till år 2050.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.