Koldioxidhalten i atmosfären är fortsatt rekordhög, trots att brunkolskraftverken i Tyskland gått med begränsad effekt under pandemin. Foto: Oliver Berg, TT arkiv

FN: Rekordnivåer av växthusgas trots pandemi

Uppdaterad
Publicerad

Koncentrationen av växthusgaser i atmosfären nådde nya rekordnivåer under 2019 och har fortsatt uppåt i år, enligt FN:s väderorgan WMO. Detta trots de åtgärder som har vidtagits för att bromsa coronavirusets spridning i form av minskat resande och krympande produktion.

Många forskare väntar sig den största årliga minskningen av koldioxidutsläpp på många, många år sedan virusrestriktioner och nedstängningar av samhällen har minskat pendling och trafik med flygplan och fartyg.

Men enligt WMO:s rapport handlar det om en begränsad nedgång som inte nämnvärt kommer att påverka koldioxidkoncentrationen mer än den naturliga variation som registreras mellan olika år.

– De minskningar i utsläpp som har skett under nedstängningen på grund av corona är bara ett litet hack i den långsiktiga kurvan. Vi behöver en konstant tillplattning av kurvan, säger Petteri Taalas, chef för WMO.

Koldioxidhalten uppmättes till 410,5 ppm (miljondelar) 2019. Det finns ännu ingen data för 2020, men trenden med ökad koncentration tycks intakt, enligt WMO som hänvisar till avläsningar från Tasmanien och Hawaii.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer