Trump politiska karriär har varit så kort, därför är det extra viktigt att titta närmare på honom. Foto: TT

FOI: Trump gör amerikansk utrikespolitik oberäknelig

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps tid som USA:s president riskerar att försvaga landets ställning mot andra stormakter i framtiden. Det framgår av en ny rapport från FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

Det är ovanligt att FOI skriver en rapport där en enskild president är i fokus på det här sättet.

FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, är en statlig myndighet under Försvarsdepartementet som forskar inom försvar och säkerhet. I dagarna har myndigheten släppt rapporten ”Trump och amerikansk säkerhetspolitik” där bland annat Trumps första år vid makten har analyserats.

Riskerar försvaga USA:s ställning

Trump driver en mycket protektionistisk linje, där han främst engagerar sig i internationella frågor som direkt påverkar amerikansk säkerhet. Enligt rapporten kan det leda till att USA:s globala position försvagas och att andra stormakter kan flytta fram sina positioner.

Hans tid som president kommer leda till två tydliga företeelser, menar rapportens författare Niklas Rossbach, som är doktor i historia och säkerhetspolitisk analytiker på FOI.

– Dels vill Trump förändra amerikansk säkerhetspolitik där vi får ett USA som inte engagerar sig i omvärlden på samma sätt som det gjorts tidigare. Och dels ökar Trump på inrikespolitiska spänningar i USA, säger Rossbach till SVT Nyheter.

På sikt riskerar Donald Trump att försvaga det amerikanska presidentämbetet. Vilket kan få säkerhetspolitiska konsekvenser eftersom USA:s utrikespolitik är så starkt förknippad med presidenten.

Unik rapport

Det är ovanligt att FOI skriver en rapport där en enskild president är i fokus på det här sättet.

– FOI har skrivit om flera presidenters säkerhetspolitik eftersom presidenten spelar en så central roll i amerikansk säkerhetspolitik. Men det hör nog till ovanligheterna att man har ett sånt här extrafokus på presidenten som person, säger Niklas Rossbach.

Kort politisk karriär

Rossbach menar att det har varit särskilt viktigt att titta närmare på Trump på grund av att hans politiska karriär varit så kort – och inte för att han av många anses som kontroversiell.

– Vi vill undersöka hur han är som beslutsfattare och vilken agenda han har, eftersom han inte varit politiskt vald tidigare. Alla presidenter är intressanta, men Trump blir nog mer uppmärksammad eftersom han ofta ses som kontroversiell. Det har dock inget med själva beställningen av rapporten att göra, menar Niklas Rossbach.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.