Forskarna och USA-vetarna Frida Stranne och Dag Blanck. Foto: TT/pressbild

Experter: Trumps beteende skadar förtroendet för presidentämbetet

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps delning av tre anti-muslimska filmer från högerextremisten Jayda Fransen riskerar att öka splittringen, i USA men kanske är det inte så förvånande.

– Det följer ett mönster hos Trump att uttala sig negativt om etniska och religiösa minoriteter, säger Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

Gårdagens tweets från den amerikanska presidenten fördömdes snabbt av muslimska grupper och politiker från både USA och Storbritannien, men mötte också stort gillande från olika grupper på högerkanten samt Trumps egna supportrar. 

– Många av hans anhängare delar den här typen av uppfattningar och uppskattar också hans sätt att inte vara politiskt korrekt. Många andra är djupt bekymrade över vilka konsekvenserna kan bli när presidenten gör så här och sår splittring, säger Frida Stranne, forskare vid Högskolan i Halmstad och Uppsala Universitet.

Unikt för modern president

Enligt New York Times har ingen president i närtid lyft fram den här typen av uppviglande material från en extremistorganisation. Trumps båda föregångare, Barack Obama och George W. Bush, undvek att sprida antimuslimska meddelanden och argumenterade för att kriget mot terrorism inte var ett krig mot islam.

– För att komma från en amerikansk president är det mycket uppseendeväckande. Men för att komma från president Trump måste man numera säga att det följer ett mönster, säger Dag Blanck.

Även Frida Stranne understryker att det inte är första gången Donald Trump uttalar starka nationalistiska åsikter eller spär på rasistiska element.

– USA är ett samhälle som bygger på mångfald och sådant här ökar de spänningar som redan finns i det amerikanska samhället, säger Frida Stranne.

Kritik från republikaner

Donald Trump har fått kritik för spridandet av filmerna från flera amerikanska politiker, även republikaner. En av dem är senator Lindsey Graham, som anklagar Donald Trump för att legitimera religiös intolerans. Enligt Dag Blanck ska man dock komma ihåg att de mer liberala republikanerna är i minoritet idag, Trumpväljarna har tagit över partiet.

– Alla opinionsundersökningar visar att 90 procent av hans väljare skulle rösta på honom idag igen. Så för hans lojala bas av väljare spelar det (delningen av filmerna, reds. anm.) ingen roll och många av dem delar de här åsikterna, säger Dag Blanck.

Minskar förtroendet för presidentämbetet

USA:s president är både politisk ledare och statschef. I vissa situationer måste presidenten därför kunna representera hela landet, vilket gör Trumps agerande problematiskt, menar Dag Blanck. 

– När presidenten gör den här typen av uttalande så kastar det en skugga över presidentämbetet roll som representant för hela USA.

Frida Stranne är inne på samma spår.

– Donald Trump bryter mot alla konventioner, traditioner och hyfs, rent ut sagt. Han är oförskämd, har ett extremt extrovert sätt och är dessutom aggressiv och provokativ. Han livnär sig på det och han söker den uppmärksamheten, och det är klart att det på många sätt devalverar presidentämbetets enande funktion som sådant, säger Frida Stranne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.