Smittskyddsläkaren: Umgås inte med någon du inte brukar träffa

Uppdaterad
Publicerad

Stäm inte träff med någon du inte till vardags umgås med. Så hårt uttrycker sig Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm, i Aktuellt. Han tycker att detta krävs för att stoppa en utökad smittspridning av det nya coronaviruset, framför allt i Stockholmsområdet. 

Follin är orolig över situationen just nu.

– Det kommer in många orosanmälningar till oss, polisen och Stockholms Stad om människors iakttagelser om att det är så många människor som rör sig på stan. Samtidigt ser jag en bild av vården där vi har en hög beläggning och är hårt pressad. Vi har inte vänt från den platåfas vi är i just nu, säger Follin i Aktuellt. 

Coronapandemin

– Om vi inte får det här att vända så kommer det ske en försämring och en ökad smittspridning. Varje individ har ett eget stort stort ansvar att följa de här restriktionerna som finns, säger Follin, som själv gör ganska långtgående tolkningar av Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Gör som de över 70 år

Per Follin vill se att fler har en mer restriktiv syn på socialt umgänge och anser att alla svenskar ska bete sig lite mer som 70-plussarna, det vill säga hålla sig hemma och minimera umgänget. 

– Att hålla den här sociala distansen, att tänka på 2 meter – kan man hålla ett sådant avstånd så minskar riskspridningen betydligt. Alla har ett eget ansvar. 

Follin menar att folk helst bara ska umgås med de i sitt hushåll. 

Men om man lever ensam då och vill träffa sina kompisar, att träffas på en uteservering eller äta middag ihop? 

– Förslaget är att man ska inte umgås med personer som man inte träffar till vardags. Varför inte använda en digital metod, ringa eller skypa, just under den här perioden som är så kritisk, säger Follin.

En tolkningsfråga hur man ser på föreskrifterna

Du menar alltså att man inte ska träffa två kompisar? 

–Man ska begränsa alla sociala kontakter. 

Gäller det här som du säger i Stockholm eller hela landet? 

– Föreskrifterna och allmänna råden från FHM gäller ju hela landet och sedan är det en tolkningsfråga hur strikt man ska vara. 

Så här hårt har det inte låtit förut. Så här tror jag väldigt få yngre människor har förstått det.  

– Det är bra att man förstår det då... och det var också det statsministern sa i dag, att det är nu det är så viktigt för att det här ska vända. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet