Torbjörn Vestberg har har satt fotbollsspelare med papper, penna och dator för att mäta inhiberingsförmåga och kognitiv flexibilitet. Allt för att få fram hur spelare som Andreas Granqvist, på bilden, fungerar. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Forskaren: Därför är fotbollspelares hjärnor unika

Publicerad

När vi ser VM-spelarna briljera i Ryssland ska vi inte bara tänka ”vilket bollsinne!”. Forskning har visat att elitfotbollsspelare har lite extra tjock grå hjärnsubstans på vissa ställen i hjärnan, och är därför bra på snabba beslut.

– Bollsinne är snarare del i ett av de fem grundelement som en bra fotbollsspelare behöver, säger Torbjörn Vestberg, forskare vid Karolinska institutet i Solna, som studerat det här i flera år.

När två spelare i samma lag tar sig fram mot motståndarmålet pågår hela tiden en väldig aktivitet i hjärnans mediala frontala cortex som sitter framtill i huvudet. ”Blir det här bra, blir det rätt, vad ska jag göra nu?”.

– Men om en motståndarback kommer i vägen måste den hjärnaktiviteten hämmas. Signaler går istället till laterala frontala cortex, som går in i långtidsminnet och hämtar fram något som kan fungera. Detta skickas tillbaka till mediala frontala cortex, och sedan används det för att hantera situationen. Det här tar bara ungefär en femtedels sekund, säger Vestberg.

– Det är inget som spelarna tänker på, det är avancerade analyser som görs blixtsnabbt. Det är intuition, helt enkelt!

Två av hundra människor

Han har fått fram de här resultaten inte främst genom mätningar av spelare på planen, utan genom att sätta dem med papper, penna och dator för att mäta inhiberingsförmåga och kognitiv flexibilitet. Det vill säga anpassningsförmåga.

– Jag började på Karolinska sjukhuset när jag testade psykospatienter. De har oftast en svagare verkställande funktion, har svårt att fokusera rätt eller analysera. Då började jag fundera på vilka det är som fokuserar mer rätt och om man kunde använda samma verktyg som på psykos-patienterna. Och då kom jag att tänka på fotbollsspelare.

Ungefär två på hundra människor har en extremt bra förmåga att anpassa sig på plan, och mätningar har visat att de också har tjockare grå hjärnsubstans i de här områdena, särskilt frontalloben.

Gäller även andra yrken

Sedan sin första forskningsrapport 2012 har Vestberg fortsatt, och också testat andra yrkeskategorier som behöver kunna fatta beslut: till exempel projektledare och bil-designers.

– De har samma kreativa verkställande förmåga som fotbollsproffset Andrés Iniesta, som jag testade i Barcelona. Eller Anders Limpar. Det är en på tusen som är på den nivån, säger Vestberg.

”De har samma kreativa verkställande förmåga som fotbollsproffset Andrés Iniesta, som jag testade i Barcelona. Eller Anders Limpar. Det är en på tusen som är på den nivån”, säger Torbjörn Vestberg, forskare vid Karolinska institutet i Solna. Foto: SVT

Tror inte på dystra framtidsutsikter

Men forskningen väcker också frågor: Kan det här användas för att välja, och välja bort, personal? Kan det bli så att till exempel en arbetsgivare begär att få se något slags hjärnskanning?

Vestberg tror inte på dystra framtidsutsikter. Att förstå hur hjärnan styr vår prestationsförmåga kan vara ett hjälpmedel att hitta dolda resurser, anser han.

– När man tittar på de exekutiva funktionerna får man ett verktyg som är ganska fritt från partiskhet för kön, ålder eller etnicitet.

– Sedan finns ju redan selektering, och vi kommer antagligen alltid att använda olika sådana verktyg. Men som jag ser det kommer vi inte att ha råd att välja folk i Sverige på det viset. Verkligheten kommer att säga att vi inte har några sådana val utan måste de dem vi har!

FOTBOLLSHJÄRNA

Fem grundelement för en bra fotbollsspelare:

1. Fysisk förmåga: att vara stark, uthållig och spänstig;

2. Teknisk förmåga: bollsinnet, att kunna hantera något ”utanför kroppen”;

3. Mental förmåga: att kunna vilja vinna, eller resa sig efter en förlust;

4. Socialt samspel: elva personer på planen ska kunna samarbeta;

5. Erfarenhet; ju mer lagrade minnen av träning/matcher, desto mer att hämta fram i en situation.

Källa: Torbjörn Vestbergs forskning på Karolinska Institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.