Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den globala uppvärmningen kan förstärka vissa av problemen som man får i och med El Niño, säger klimatforskaren – hör honom utveckla. Foto: Fernando Vergara/AP/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nästa El Niño kan ge Sverige värmerekord

Uppdaterad
Publicerad

När nästa El Niño inträffar befarar vissa internationella forskare att en kraftigt varm episod i Stilla havet kan ta världen över 1,5 grad – och en ny era av global uppvärmning.
– Mycket talar för en El Niño fram mot andra halvan av det här året, säger Gustav Strandberg, klimatforskare och forskningsledare vid SMHI.

El Niño är ett havsfenomen i den tropiska delen av Stilla havet, som uppstår med viss regelbundenhet på grund av förändringar i den atmosfäriska cirkulationen i området.

Den senaste starka perioden av fenomenet varade mellan år 2015-2016 i Sverige, och det räknades som ett av de varmaste åren om man jämför med de senaste 150 åren.

Kan bli nytt värmerekord

Enligt Gustav Strandberg, klimatforskare och forskningsledare vid SMHI, finns det en stor sannolikhet att en varm fas kan ge nya värmerekord i Sverige.

– Man får komma ihåg att de naturliga variationerna som El Nino och la Niña är, rör sig omkring det medelklimat vi har. Men när den globala temperaturen ökar som den gör nu, i och med den globala uppvärmningen, så är det klart att ett extra varmt år nu är varmare än för 50 år sen, säger Gustav Strandberg.

Se forskaren berätta mer om El Niño i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet