Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
EU-parlamentarikern Arba Kokalari (M) berättar om de nya datalagarna som snart väntas gå igenom i EU. Foto: SVT/TT

Techjättar pressas av nya nätregler i EU

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen gav ledamöterna i Europaparlamentet grönt ljus till ett förslag som bättre ska kontrollera innehållet på internet.

I förslaget finns bland annat förbud mot vissa typer av annonsering, vilket är ett direkt slag mot internetjättarna Google och Facebook.

Förslaget kallas DSA (digital services act), och det innehåller även bestraffningar för de plattformar och webbsidor som bryter mot omfattande regler kring vilket innehåll som får visas på internet, med nya regler för hanteringen av olagligt och olämpligt material.

– Vi har precis kommit överens om att det måste bli ordning och reda på den digitala vilda västern online, säger EU-parlamentarikern Arba Kakalari (M), som varit med och tagit fram förslaget, till SVT.

”Införa digitala regler”

Parlamentet antog med stor majoritet förslaget. En skrivning av förslaget har redan godkänts av de ansvariga ministrarna inom EU:s medlemsländer. Kompromissförhandlingar inleds nu för att få fram en slutgiltig lag, vilket kan ske redan i vår. Hastigheten på lagförslaget är mycket hög för att vara EU, då EU-kommissionen lade fram förslaget så sent som december 2020.

– Det är vår plikt att säkerställa att det som är olagligt offline också är olagligt online. Vi måste se till att vi inför digitala regler som är till fördel för konsumenter och medborgare, säger den danske EU-parlamentarikern Christel Schaldemose.

EU-kommissionen lade i december 2020 fram förslag på två nya digitala lagar: om digitala tjänster (DSA) och digitala marknader (DMA).

Förenklat kan DSA liknas vid spelregler för det som händer på de digitala plattformarna medan DMA ses som ett regelverk för hur de största plattformarna konkurrerar med andra mindre aktörer inom sitt specifika område.

I DSA ingår skärpta krav på att plattformar agerar mot illegalt innehåll och även hantering av illegala varor. Digitala samordnare i medlemsländerna får en övervakande roll för att se till att plattformarna agerar.

Lagförslagen behandlas i sedvanlig ordning parallellt av EU-länderna i ministerrådet och av EU-parlamentet. Ministerrådet har enat sig om sin syn, medan parlamentet hoppas göra detsamma före årsskiftet. Därefter kan kompromissförhandlingar inledas under våren 2022.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.