Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Janne Elvelid, policyansvarig på Meta vad företaget gör för att hantera påverkanspampanjer och desinformation på deras plattformar. Foto: Jenny Kane/TT

Facebook inför valåret: ”Vi kan aldrig luta oss tillbaka”

Uppdaterad
Publicerad

Det väntas hetta till politiskt när det drar ihop sig till val i höst och på många håll förbereder man sig inför detta. Myndigheter som Säkerhetspolisen och MSB har vid tidigare val varnat för påverkanskampanjer – och de senaste åren har techjättarna tvingats ta allt mer ansvar för innehållet på plattformarna.

– När det är val har vi till viss del ökad beredskap, men de viktigaste grejerna vi gör pågår året runt, säger Janne Elvelid, policyansvarig på Meta som bland annat äger Facebook och instagram, i SVT:s Morgonstudion.

Techjättarnas ansvarstagande har tidigare ifrågasatts bland annat av visselblåsaren Sophie Zhang, tidigare it-expert på Facebook, som menar att företaget inte brytt sig nog om att felaktig information spridits för att gynna politiska intressen.

Men inför höstens svenska val menar Meta att de bland annat säkerställer att de har kontakt och samarbetar med relevanta myndigheter samt att de jobbar tillsammans med svenska politiker.

– Vi har även ett stort samarbete med oberoende faktagranskare globalt som tittar på innehållet, och om de bedömer något som falsk information kan de skriva ett eget inlägg så att användaren får ett annat perspektiv på informationen, säger Janne Elvelid.

Hör Janne Elvelid berätta hur Facebook försöker stoppa påverkanskampanjer och flask spridning av information på deras plattformar i video ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.