Äggskandalen, som fick sin början i Nederländerna tidigare i sommar, har lett till att miljontals ägg återkallats över stora delar av EU. Foto: TT

Frågor och svar: Ska jag undvika ägg?

Uppdaterad
Publicerad

Äggskandalen växer i EU och på torsdagen stod det klart att 20 ton ägg som innehåller bekämpningsmedlet fipronil har sålts till Danmark. Enligt Livsmedelsverkets statsinspektör Petra Fohgelberg ska de fipronilförgiftade äggen ändå inte innebära en fara för hälsan – halterna är för låga.

Finns det farliga ägg i Sverige?

– Den last fipronilförgiftade ägg som kommit till Sverige är spårad och stoppad. Och vi fortsätter kontrollera importen av ägg. Samtidigt har de ägg som haft den högsta uppmätta halten av fipronil för låga halter för att innebära en fara för hälsan.

Äggskandalen

Vad händer om man får i sig väldigt stora mängder fipronilförgiftade ägg?

– Fipronil är ett ämne som påverkar nervsystemet. Skulle man få i sig större mängder kan man få skakningar och ryckningar och även känna ett illamående. Men det är övergående och ämnet lagras inte i kroppen. Du kan bli sjuk, men du återhämtar dig.

Varför återkallas äggen om de inte är särskilt farliga?

– Bekämpningsmedlet fipronil har används felaktigt i hanteringen av de här äggen. Medlet skulle inte användas på det sätt som det gjort och vi kallar alltid tillbaka produkterna då, när otillåtna ämnen använts. De här produkterna ska inte finnas på marknaden.

I fall man är orolig, hur kan man skydda sig själv?

– Den största delen av de ägg som säljs i Sverige är svenska. Och cirka 95 procent av alla ägg som konsumeras i Sverige kommer från svenska gårdar. Vill man vara på den säkra sidan kan man köpa svenska ägg.

Är de fipronilförgiftade äggen farliga?

– Nej, de halter vi känner till innebär inte någon hälsorisk för svenska konsumenter.

Enligt Livsmedelverkets hemsida kan ett barn på elva år äta fem ägg om dagen med den högst uppmätta halten av fipronil och en vuxen kvinna kan äta åtta ägg om dagen med den högst uppmätta halten av fipronil – utan hälsorisk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äggskandalen

Mer i ämnet