Planerna på att tillåta fri hyressättning i nybyggda hyresrätter har orsakat politisk strid. Foto: Tomas Oneborg, TT arkiv

Fri hyressättning i nyproduktion – så ser konflikten ut

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter har skapat en djup konflikt mellan regeringen och Vänsterpartiet.

Ett steg mot marknadshyror anser kritikerna. Påskyndarna hävdar att det är ett sätt att få bort bostadsbristen.

Det råder brist på hyreslägenheter. I vissa städer, främst storstäder, krävs tiotals år i bostadskö för att få ett kontrakt. Enligt vissa experter som professorerna Lars Jonung och Roland Andersson beror detta till stor del på hyresregleringen. De menar att fastighetsägare inte får ta ut den hyra som människor är villiga att betala för en lägenhet, vilket skulle göra det mindre lönsamt att bygga och äga hyreshus.

Villkor för regeringsmakten

Att tillåta fri hyressättning i nybyggda lägenheter var ett av villkoren som Centerpartiet och Liberalerna ställde för att släppa fram Stefan Löfven till makten efter valet 2018. Redan då sade Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt att man skulle fälla regeringen om den lade fram ett sådant förslag i riksdagen. Den andra stora motståndaren är intresseorganisationen Hyresgästföreningen.

Motståndarna kallar förslaget för marknadshyror. Även om antalet nya hyreslägenheter som byggs varje år bara motsvarar omkring en procent av det totala beståndet menar till exempel Hyresgästföreningen att det här bara är det första steget mot fri hyressättning där lediga lägenheter och befintliga kontrakt står på tur. Hyresgästföreningen menar även att enskilda hyresgäster kommer att få svårt att föra sin talan i förhandlingar med fastighetsägare.

Nytt liv i hotet

I början av juni föreslog regeringens utredning att i fastigheter byggda efter den 1 juli 2022 ska hyresvärd och hyresgäst själva komma överens om hyran, utan att förhandla via ombud. Vidare poängteras att inflyttningshyran inte får ”väsentligt överstiga” hyror för liknande lägenheter och att den ska kunna höjas max en gång per år.

Förslaget, som nu är ute på remiss hos bland annat Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna, fick Vänsterpartiet att reagera och väcka nytt liv i hotet om att fälla regeringen.

Måste stödja SD

Men Vänsterpartiet har inte tillräckligt med ledamöter för att på egen hand få till en misstroendeomröstning mot Stefan Löfven. Det har Sverigedemokraterna, som torsdag 17 juni lämnade in ett yrkande till talmannen. Därmed ställs frågan på sin spets med en omröstning om Löfvens framtid redan före midsommar.

M och KD har inget emot förslaget om fri hyressättning och har tidigare beskrivit V-hotet som tomt. På fredagen gav man dock beskedet att man ställer sig bakom misstroendeförklaringen och kommer att rösta rött till regeringen.

Om V röstar tillsammans med KD, M och SD finns det en majoritet som vill avsätta Lövfen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.