Peter Weiderud, ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet. Foto: Scanpix

Weiderud: ”Finns en massa bristande förtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Politiker och debattörer reagerar på att den bild Omar Mustafa ger av händelseförloppet skiljer så tvärt från Veronica Palms.

Kritiken mot hur Socialdemokraterna hanterat Omar Mustafa har varit hård från flera håll, både inom och utanför partiet. Efter dagens presskonferens med Mustafa väcks kritiken åter till liv.

Peter Weiderud, ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, har tidigare försvarat Omar Mustafa och menar att partiet brustit.

Kritiken mot Omar Mustafa

– Det blev en väldigt olycklig och onödig utveckling av den här frågan och det hade gått att lösa den. Presskonferensen i dag stärker den bilden.

– Vi har jobbat i 20 år för dialog med muslimer, att få muslimer engagerade i politiskt arbete och det svenska samhällsbygget.

– Det arbetet har fått sig en törn, det har spårat ur, och det finns en massa bristande förtroende i relation till partiet kring det som har hänt.

”Parti i fritt fall”

Författaren och debattören Dilsa Demirbag-Sten har tidigare uttalat sig positivt om att Socialdemokraterna tvingade bort Omar Mustafa. Men hon anser att Veronica Palms agerande är märkligt om det visar sig att den bild Mustafa gav under presskonferensen stämmer.  

– Det är svårt att bedöma sanningshalten i det han säger. Men enligt honom har hon ju godkänt allt han gjort, sagt och skrivit. Om det är så så har hon inte backat upp honom alls – vilket är mycket märkligt.

– Det ger en bild av ett parti som är dåligt förberett och inte tar ansvar för sina handlingar. Om det är sant så är det ett parti som är i fritt fall.

– Det är inte så att vi muslimer står och faller med Omar Mustafa, men det är den bilden som svensk journalistik ger. ”Nu har man uteslutit honom, alltså är man per definition mot muslimer.” Det finns gott om svenska muslimer i socialdemokratiska partiet som trivs alldeles utmärkt och engagerar sig.

”Islamofobin avgörande roll”

Mustafa Al sayid Issa, ordförande i Sveriges unga muslimer, har stått på Omar Mustafas sida under debatten. Han skrev bland annat en debattartikel på SVT där han uttryckte att ”häxjakten på Mustafa visar att Sverige fruktar muslimskt ledarskap”. Han menar att många unga muslimer ser upp till Omar Mustafa.

– När en sådan person petas ur partiet utan bevis på ett så ansvarslöst sätt sänder det en stark signal till människor som vill engagera sig.

– Socialdemokraterna som parti har mycket att bevisa. De vek sig trots att de, enligt Omar, hade information om vad som hänt.

– Jag tror att hela situationen, som Palm sa, är en okontrollerad kedjereaktion. Det blev för mycket för partiet på olika håll. Islamofobin har en stor avgörande roll och hade mycket att göra med hur man reagerade på det här.

”Hennes svar blir viktigt

S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld tycker att Mustafa gav en helt annan bild av hur han tvingades bort än den Veronica Palm gett.

– Här blir det trovärdighetsproblem. Vem uppfattas som mest trovärdig, både internt i partiet och i förhållande till media och allmänhet. Hennes svar till Omar Mustafa blir viktigt.

– Hon är uppe för omval som ordförande för Stockholms arbetarekommun inom några dagar. Det är klart att hur hon lyckas hantera de uppgifter som Omar Mustafa nu har framfört kommer påverka hennes förutsättningar att väljas om, säger Ulf Bjereld.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot Omar Mustafa

Mer i ämnet