Foto: TT

Göran Hägglund avgår som partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Göran Hägglund har meddelat att han avgår som partiledare för Kristdemokraterna.

– Elva år på partiledarposten kräver sitt, säger han.

Presskonferensen meddelades hastigt på torsdagsförmiddagen och för en kort tid sedan sedan skrev partiledaren Göran Hägglund själv sin Twitter:

”Om ca tre minuter inleder jag en presskonferens där jag meddelar att jag kommer att lämna uppgiften som partiledare för kristdemokraterna.”

Göran Hägglund avgår

Efter beskedet säger Göran Hägglund till SVT:

– Det är lite omtumlande. Man gör inte det här varje dag. Man lämnar något som upptagit nästan all sin vakna tid under en väldigt lång tid.

På frågan om varför han väljer att lämna nu och inte innan valet 2014, säger han att både han själv och partiet tyckte att han var den bästa att leda partiet under valet.

– Men nu är det dags för förnyelse, nytänkande och nytt blod, säger han.

Snart välja ny partiledare

Under presskonferensen i riksdagen sade Göran Hägglund att ett extra riksting ska samlas till våren för att sålla fram en ny partiledare.

Han ville dock inte säga något om vem han anser bör bli hans efterträdare.

– Elva år är en väldig lång tid på en sån här position, det här är vad folk klarar av, säger Göran Hägglund.

”Ska läsa böcker”

Hägglund sade vidare:

– Vad jag ska göra nu har jag inte den blekaste aning om. Man får skjuta mycket åt sidan. Jag ska läsa böcker. Jag ska lyssna på musik, det har jag inte gjort på länge. Sen är det klart att jag måste skaffa mig en försörjning.

Enligt Göran Hägglunds presschef, Johan Ingerö, fortsätter Göran Hägglunds schema som vanligt fram till att en ny partiledare tillträder senare i år. Det Göran Hägglund inte längre kommer att vara involverad i är framtidsplaneringen.

– Det blir inte riktigt samma sak, men han kommer inte att försvinna från ytan. Händer det något som kan vara intressant att kommentera i dagsaktuella debatter kommer han att göra det.

I december presenterade Kristdemokraterna nya förslag kring flykting- och integrationspolitiken, förslag som kritiserats från flera håll. Nu väljer alltså Göran Hägglund att inte fortsätta förnyelsen av partiets flyktingpolitik.

– Den förnyelsen kommer att fortgå vare sig jag är med eller inte. Det är partiets politik och inte Göran Hägglunds politik, även om jag självklart står bakom den. Det är en otroligt viktig uppgift att säkerhetställa integrationen för den är ett stort problem, säger han.

”Säkert trött”

– Det har varit en tuff tid för Hägglund, och han är säkert ganska trött, kommenterar SVT:s Margit Silberstein.

Partiledare sedan 2004

Göran Hägglund har styrt partiet sedan 2004 och var senast socialminister. Han har suttit i riksdagen sedan 1991. I senaste valet fick Kristdemokraterna 4,57 procent av rösterna. Partiet har riksting i Västerås den 8-11 oktober i år. Göran Hägglund inledde sin politiska bana i slutet av 1970-talet då han engagerade sig i Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU).

Under 2011 och 2012 ifrågasattes Hägglund rejält av partiet men fick ändå förnyat förtroende att fortsätta leda Kristdemokraterna. Om kritiken och den perioden säger han nu att det gjorde att han utvecklades mycket.

– Jag tycker i efterhand att jag lärde mig mycket och blev en bättre partiledare under de där åren, säger han.

Göran Hägglund

* 56 år gammal.

 * Född och uppvuxen i värmländska Degerfors.

 * Bosatt i Jönköping och gift med Karin Hägglund, två söner.

 * Började sin politiska bana i ungdomsåren, på 1970-talet. Har suttit i förbundsstyrelsen och arbetat som ombudsman för Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU).

 * Riksdagsman sedan 1991, partiordförande i Kristdemokraterna sedan 2004 och socialminister 2006-2014.

 * Var politisk sekreterare åt sin företrädare Alf Svensson i riksdagen 1985-1988.

 * Jobbade som placeringsrådgivare och försäkringskonsult 1988-1991.

Källa: TT, NE (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göran Hägglund avgår

Mer i ämnet