I ett pressmeddelande skriver Swedbanks valberedning att den kommer att föreslå Göran Persson till posten som styrelseordförande i Swedbank AB. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Göran Persson föreslås bli ordförande för Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks valberedning kommer att föreslå tidigare statsministern Göran Persson till posten som styrelseordförande i Swedbank AB.

Under söndagskvällen publicerade Swedbanks valberedning ett pressmeddelande där förslaget till ny styrelseordförande presenterades.

– Swedbanks valberedning har arbetat intensivt och konstruktivt. Jag kallade till vårt första möte redan dagen efter den ordinarie stämman. Vi är väldigt glada över att kunna föreslå före detta statsminister Göran Persson till posten som ny ordförande för Swedbank, säger valberedningens ordförande Lennart Haglund i pressmeddelandet.

Swedbank och penningtvätten

Tidigare bankerfarenhet är ett plus

Valberedningen motiverar beslutet med att Göran Persson dels har stort kontaktnät och erfarenhet av finansiell verksamhet, dels har ett stort samhällsengagemang. Att han därtill har erfarenhet av Sparbanksrörelsen beskriver de som ett extra plus.

I pressmeddelandet skriver valberedningen vidare att Göran Persson kommer ”senast i samband med att han tillträder som ordförande, givet att stämman så beslutar, att lämna de uppdrag som behövs för att han ska kunna fullgöra sitt uppdrag i Swedbank på bästa sätt.”.

I linje med Aktiespararns förslag

Joacim Olsson, vd Aktiespararna, säger till SVT Nyheter att han välkomnar förslaget som han tog del av genom pressmeddelandet.

– Det är i linje med vad vi själva förslagit och jag tror att Göran Persson kan vara den typ av ordförande som gör att banken kan återfå förtroendet på marknaden, men det kommer kräva hårt jobb, säger han.

Aktiespararnas vd Joacim Olsson. Foto: TT

Vad kan Göran Persson bidra med, tror du?

– Dels tror jag att hans erfarenhet att reda ut krisliknande situationer, inte minst från sin tid som finansminister kan vara till nytta i den situation som Swedbank befinner sig i, dels ryggar han inte heller för att leda utan kommer driva igenom ett antal förändringsprocesser som jag tror är bra.

”Styrelsen behöver kunskap om penningtvätt”

Han anser också att styrelsen kommer att behöva kompletteras ytterligare med kunskap inom penningtvätt.

– Det är viktigt att man får fördjupad kompetens, en expertkompetens, i de här frågorna antingen i styrelsen eller genom en advisor board, så att kompetensen inte bara hamnar i tjänstemannaledet.

Valberedningens arbete fortsätter

Valberedningen kommer fortsätta sitt arbete med att stärka Swedbanks styrelse och kommer kalla till extrastämma när ett fullständigt förslag kan presenteras.

SVT Nyheter har sökt Göran Persson för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet