Kristina Lagerström, får tillsammans med kollegerna Lotta Sima, Julia Lindvall och Ida Andersson Guldspaden i klassen etermedier riks. Foto: SVT

Guldspade till SVT Nyheter för granskning om skolpengen

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheters Kristina Lagerström, Julia Lindvall, Ida Andersson och Lotta Sima vinner Guldspaden för sin granskning av hur friskolekoncerner använt sig av skolpengen.

Kristina Lagerström, får tillsammans med kollegerna Lotta Sima, Julia Lindvall och Ida Andersson Guldspaden i klassen etermedier riks.

Priset delades ut av Föreningen grävande journalister i Gävle på lördagskvällen. Detta i kategorin etermedia riks nyheter.

– Detta är fantastiskt roligt! Gräva i skolpengen är viktigt inte minst för att det ytterst handlar om tusentals barns och ungdomars framtid. Det som har varit särskilt roligt är att samarbetet i teamet vuxit fram organiskt och att det dessutom är så många andra begåvade och drivna kolleger på SVT: reportrar, fotografer, redigerare, grafiker, redaktörer, videoreportrar med flera, på flera håll in landet, som gett det där extra när vi jobbat med det här, säger reporter Kristina Lagerström.

Granskningen fick ett stort genomslag, skapade debatt om hur skolpengen används och ledde till skärpta direktiv från regeringen.

SVT prisades i ytterligare två kategorier. SVT Nyheter Skåne vann en Guldspade för sin granskning av en jurist som lurade sina klienter på pengar. SVT:s Uppdrag granskning vann en Guldspade för dokumentären ”Den svenska spermieskandalen”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har pengarna gått från skolpeng till våffelstuga och tomter i Stockholms skärgård. Foto: Sara Leijman/David Westling/Leo Rehnström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.