Bristfälliga kontroller gör att dömda brottslingar med näringsförbud enkelt kan fortsätta begå nya brott. Foto: SVT

Brottslingarna kan enkelt kringgå näringsförbuden

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Bristfälliga kontroller gör att dömda brottslingar med näringsförbud enkelt kan fortsätta begå nya brott. Det visar en kartläggning Uppdrag granskning och SVT Nyheter gjort.

(Sändes 26/10 2011)

Drygt 1000 personer i Sverige har idag näringsförbud efter att ha begått så grova brott att de också ska hindras från att leda företag – det som är samhällets sätt att hindra ljusskygga affärsmän från att fortsätta sina skumraskaffärer.

Schakthärvan i Hudiksvall

Och antalet personer som döms till näringsförbud har ökat lavinartat. Från knappt 200 fall i mitten av 1990-talet till över 1000 personer förra året.

Men näringsförbuden är i många fall helt verkningslösa, avslöjar Uppdrag gransknings och SVT Nyheters kartläggning.

På listan över dömda brottslingar med näringsförbud finns en lång rad personer som fortsätter göra affärer. Uppdrag gransknings reporter hittar snabbt flera företagare som kör på som tidigare – näringsförbudet till trots. Listan börjar snart likna Gula sidorna.

Ett exempel är ett gift par i Hälsingland. Båda makarna är tidigare dömda för brott och belagda med näringsförbud. När Uppdrag gransknings reporter utger sig för att vara en vanlig privatperson som behöver anlägga en grusväg är det trots det maken som gör upp om affären. Hustru arbetar på kontoret på samma företag, ett bolag som omsätter runt 40 miljoner kronor per år bland annat genom att sköta snöröjning åt Hudiksvalls kommun.

Den officielle ägaren har inte tagit ut några större belopp ur bolaget och vinsterna har samlats på hög – och i december löper parets näringsförbud ut.

– Det är inte olagligt för mig att räkna på en entreprenad och lämna pris på det. Jag har mitt kunnande som jag levererar till bolaget och det är inte olagligt, säger mannen.

Det här är ju i princip den verksamhet som gick i konkurs i mitten av 2000-talet, fast i en ny skepnad?

– Exakt. Men jag är ingen företrädare, säger mannen med näringsförbudet.

En annan person på listan över personer med näringsförbud dyker upp när Uppdrag gransknings reporter säger sig leta efter några personer som kan städa en byggarbetsplats.

Mannen dömdes för sex år sedan till fängelse för grova bokförings- och skattebrott. Han var en av huvudmännen i en liga som sysslade med svartjobb. De hyrde ut chaufförer, hantverkare, lagerarbetare och restaurangfolk.

Varken fängelsestraffet eller det 5-åriga näringsförbud som just gått ut har avskräckt honom. På några minuter gör han upp en affär om svartjobb med Uppdrag gransknings reporter, där han själv ska tjäna över 6000 kronor. Städerskorna, som ska utföra jobbet, ska få drygt 1200 kronor.

På samma kontor sitter en annan man, tidigare dömd för en storsvindel mot bostadsrättsföreningar och belagd med längsta möjliga näringsförbud – tio år. Ett förbud som ska gälla fram till januari 2016.

Ändå sitter han här, mitt i centrum för ny kriminalitet.

Redan för sju år sedan slog Ekobrottsmyndigheten larm om att tillsynen av de grova ekobrottslingarna inte fungerar. Och Kronofogden som är den myndighet som ska undersöka om näringsförbuden efterlevs har begränsade möjligheter.

– Många av de vi har tillsyn över får vi inte träff på. Vi vet inte riktigt var de bor och om vi inte vet var de bor kan vi inte tvinga oss till ett besök i bostaden. Vill de inte släppa in oss så kommer vi inte in. Vill de inte att vi skall vara på deras arbetsplats så får vi inte vara på deras arbetsplats. Många av dem har möjligheten att bara vara tysta, säger Stefan Lind, chef för specialindrivningen på Kronofogdemyndigheten.

Blir inte systemet demoraliserande när ni vet att ni har en uppgift, ni skall sköta tillsynen och ha koll på de här tusen personerna – men ni får inga verktyg för att göra det?

– Det är uppförsbacke, ja, säger han.

I den hårt drabbade byggbranschen har det förts fram radikala förslag om hur det kriminella företagandet skall minskas. Facket vill ha en etableringskontroll – man skulle kunna jämföra det med ett sorts körkort.

– Det är för lätt och för slappt helt enkelt. Jag tror att en del av förklaringen ligger i att det finns en politisk vilja att man så lätt skall kunna starta egna företag och man skall vara egen företagare. Därav så släpper man igenom och har inte tillräcklig kontroll. Vi har från vår sida under många år krävt någon form av etableringskontroll där man får en typ av körkort så att man vet vad det innebär att driva ett företag, säger Hans Tilly, förbundsordförande för Byggnads.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Schakthärvan i Hudiksvall

Mer i ämnet