Han har begått över 100 brott, bland annat ett flertal rattfyllor och olovliga körningar – men sluppit straff i över hälften. Foto: SVT

Körde berusad i 150 km/h mitt i stan – slapp straff

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I runt 150 kilometer i timmen jagade polisen den snart 40-årige mannen, en känd biltjuv och missbrukare, genom centrala Göteborg.

Något straff har han inte fått, varken för den händelsen eller för en lång rad andra brott.

För Uppdrag granskning berättar mannen om vansinnesfärden, som slutade med att han stoppades av polis, den där januaridagen för ett år sedan.

– Det var en stulen bil som var falskskyltad och innehöll massa stöldgods och droger och så. Jag körde väldigt vårdslöst, jag passerar Avenyn i 150-160 knyck och körde ifrån dem. Det här var på förmiddagen, så det var fullt med folk ute. Det var väl ett av de värre körningarna jag gjort, säger han.

De senaste åren har han rapporterats av polisen för över 100 brott. Bland annat 9 bilstölder, 36 olovliga körningar och 10 rattfyllerier. Men för de allra flesta – över 50 brott – har han sluppit straff.

Åklagare har gett honom åtalsunderlåtelse.

Efter biljakten genom centrala Göteborg erkände han bilstölden, den olovliga körningen, falskskyltningen, narkotikabrottet, rattfylleriet och den grova vårdslösheten i trafik.

– Jag har inte hört någonting om den körningen efter det.

Du har inte fått något straff?

– Nej. Ingenting. Jag är ju glad men det sticker nog i ögonen på många andra.

Men när du kör genom stan i 150-160 knyck, som du säger, har du inte ågren över vad du har riskerat för andra människor som gått på stan, kanske shoppat eller varit på restaurang?

– Just under själv körningen så tänker man inte så. Men efteråt så kan man väl få en lätt tankeställare vad som kunde hänt. Så att, men vanligtvis så brukar jag stanna. Nu för tiden, bara för att slippa det här. Men en stulen bil är ju i vanliga fall fyra månader i fängelse. Men denna gången blev det inte någonting, säger mannen.

Fakta

Kraftigt ökad risk för dödsfall

En påverkad personkan öka risken för dödsfall i trafiken ända upp till 1000 gånger. Enligttrafiksäkerhetsdirektören Clas Tingvall på Trafiksäkerhetsverket finns ingenannan faktor som har den starka relationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.