Claes Moser, konstexpert på Antikrundan, värderade den falska målningen av Bengt Lindström till 40 000 kronor. Foto: svt

Antikrundan värderar falsk tavla till 40 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

På 22 sekunder värderar Antikrundans expert en förfalskad tavla till 40 000 kronor. En snabb värdering, trots att den imiterade konstnären, Bengt Lindström, är en av Sveriges mest förfalskade.

I september besökte Uppdrag gransknings medarbetare Antikrundans inspelning i konstnärens hembygd, Sundsvall. Efter flera timmars köande fick Antikrundans expert för måleri, Claes Moser, se den falska tavlan.

Det konstateras snabbt att det är en Bengt Lindström-tavla och Claes Moser får höra att den tillhört medarbetarens mormor, som i sin tur fått eller köpt den av en god vän till Bengt Lindström.

UG – Konstbluffen

– Jaja okej. Då skulle jag väl säga att den är värd kanske nånstans runt 40 000, säger Claes Moser i inspelningen.

Senare när Uppdrag gransknings reporter träffar Claes Moser och avslöjar att den värderade tavlan är falsk, menar experten att han inte känner igen motivet.

– Ja, men utgår jag ifrån att den är helt okej, att det här en autentisk Bengt Lindström, då säger jag fortfarande att den nivån stämmer absolut, det tycker jag.

Men han säger nu också att konst av Bengt Lindström är besvärlig att värdera.

-Otroligt komplicerat, det finns ingen svensk konstnär idag som det finns så stor problematik runt som vad som är äkta och falskt, säger Claes Moser.

Han förklarar också att de föremål som kommer med i det färdiga programmet undersöks extra, något som det inte finns tid för under inspelning.

– Men det finns ju inte en möjlighet eftersom vi har kanske som du säger 20 sekunder på oss att titta på en tavla som står i kön, fatta ett beslut om vad det är, säger Claes Moser.

I torsdags förra veckan publicerade Antikrundan en ursäkt på sin webbsida där det framgår att de som besöker Antikrundan ska informeras om att det inte säkert går att intyga om ett föremål är äkta eller inte.

– Jag tycker det är enormt olyckligt och tråkigt att vi värderat en falsk tavla som äkta och vi kommer att skärpa rutinerna ytterligare för att se till att det inte händer igen, säger Antikrundans producent, Pernilla Månsson Colt på Antikrundans webbsida.

Reportrar: Karin Mattisson och Lars-Göran Svensson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Konstbluffen

Mer i ämnet