Arlas vd: ”Där har vårt kvalitetssystem signifikant brustit”

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag gransknings kartläggning visar att 38 Arla-gårdar förra året fick förelägganden om att de brutit mot djurskyddslagen. Rapporter från gårdarna visar att missförhållandet som uppdagades på mjölkgården i Hälsingland inte är något enstaka fall. Hör intervjun med Arlas vd Patrik Hansson när han blir konfronterad med uppgifterna.

I länsstyrelsernas rapporter från de 38 Arla-gårdarna kan man bland annat läsa:

Vid samtliga fem tillfällen så har Länsstyrelsen konstaterat att flera av dina nötkreatur är tunna i hull eller magra. Det har då inte rört sig om enstaka individer utan större grupper.

Arlagården

Vid besiktning efter slakt uppmärksammades att tre kor hade fullgångna foster.

Det förekom brister hos nötkreaturen som inte åtgärdats trots tidigare påpekanden och förelägganden från Länsstyrelsen, varför bristerna bedömdes vara systematiska.

Stora delar av din besättning med nötkreatur har vid flera kontrolltillfällen konstaterats va oacceptabelt gödselförorenade.

Spela klippet för att se Arlas vd Patrik Hansson reagera på uppgifterna.

Missa inte

Uppdrag gransknings reportage ”Arlagården – fortsättningen” finns på SVT Play onsdag 13 maj, klockan 12. Det sänds samma dag i SVT1 klockan 20.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arlagården

Mer i ämnet