Ur NSA:s utbildningsmaterial för analytiker om spionprogrammet XKeyscore. Det framgår bland annat att de har en unik tillgång till en mycket stor mängd data. Foto: svt

FRA har tillgång till kontroversiellt övervakningssystem

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

NSA har gett svenska FRA tillgång till ett av de mest kontroversiella systemen i den globala massövervakningen. Systemet som heter XKeyscore gör det möjligt att övervaka miljontals människor över hela världen. Det framgår av nya topphemliga dokument som Uppdrag granskning kan avslöja.

Visselblåsaren Edward Snowden har själv arbetat med XKeyscore. Han beskrev systemet så här i ett av sina mest uppmärksammade svar i en TV-intervju för tidningen The Guardian:

”Jag, sittande vid mitt skrivbord kan avlyssna vem som helst, du eller din revisor, en domare eller till och med presidenten, bara jag har en personligt epost.”

Snowden-dokumenten

Det har förnekats av NSA (National Security Agency). Men NSA:s egen hemliga träningsmanual för XKeyscore ger Snowden rätt. Där framgår hur operatörerna kan få tillgång till NSA:s enorma datalager och söka i vad NSA själva kallar det mest vittomspännande datatrålande system man har tillgång till. En NSA-presentation deklarerar att systemet täcker ”nästan allt en typisk användare gör på internet”.

De nya uppgifterna om svenska FRA (Försvarets radioanstalt) finns i en topphemlig PM, som Uppdrag granskning tagit fram ur Snowden-dokumenten.

I dokumentet skriver NSA att FRA med anledning av ett annat topphemligt projekt får tillgång till Xkeyscore:

”…motiverade installation av XKeyscore. FRA utvärderar för ögonblicket det [Xkeyscore] för användning som stöd i sin utvecklingsverksamhet.”

– Det här är uppseendeväckande, Xkeyscore är ett mycket kontroversiellt system bara genom sin existens, säger den brittiska journalisten Ryan Gallagher, som samarbetat med Uppdrag gransknings reportrar.

Elektronisk trål

XKeyscore fungerar som en gigantiskt elektroniskt trål som i realtid eller med viss fördröjning kan söka igenom vad NSA och dess partners har samlat in gemensamt i enorma databaser från dataflöden i avlyssnade fiberkablar och satellitlänkar. Vid sitt skrivbord kan operatören på NSA komma åt innehåll i folks e-post, sökhistorik, chattar och sociala forum.

Att svenska FRA nu, enligt Snowden-dokumenten, har tillgång till systemet tyder på att FRA är del av NSA:s gränslösa massövervakning av miljontals människor i hela världen – även svenskar.

– Svenska allmänheten bör få veta att svenska FRA har tillgång till detta system, säger Ryan Gallagher.

I en av de presentationer av systemet som NSA tagit fram beskrivs hur XKeyscore kan användas till att söka efter alla i Sverige som besöker ett visst webbforum. I träningsexemplet skriver NSA ”Om du vet vilken webbsite målet besöker. I det här exemplet letar jag efter alla i Sverige som besöker ett visst extremistiskt webbforum”.

Både FRA:s tidigare generaldirektör Ingvar Åkesson samt den nytillträdde Dag Hartelius har avböjt att medverka i en TV-intervju i Uppdrag granskning. FRA:s talesperson Fredrik Wallin vill varken bekräfta eller dementera de nya uppgifterna.

– Vad vi använder i vår verksamhet, det kan jag tyvärr inte gå in på, säger Fredrik Wallin på FRA.

Men att FRA nu får tillgång till XKeyscore tyder ju på att FRA är del av den här gränslösa massövervakningen, inkluderande människor i Sverige, ska inte folk i Sverige få svar på berättigade frågor kring det här?

– Ja, den där typen av svepande omdömen är ju väldigt svåra att bemöta…

I de här dokumenten från NSA framkommer det att FRA fått tillgång till NSA:s mest vidsträckta system för massövervakning XKeyscore. Det är ingen svepande beskrivning, utan då frågar jag: Hur använder svenska FRA det här kontroversiella systemet?

– Ja, det är så att vi på FRA håller oss ajour med teknikutvecklingen inom signalspanings-området och det innebär att vi tittar på en mängd olika tekniker och utrustning, men vad vi sen använder i vår verksamhet, det kan jag inte gå in på, säger Fredrik Wallin.

Reportrar: Sven Bergman, Joachim Dyfvemark, Ryan Gallagher, Glenn Greenwald och Fredrik Laurin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden-dokumenten

Mer i ämnet