Två av fyra auktionshus, Stockholms auktionsverk och Göteborgs auktionsverk, ville ta emot och sälja en tavla som uppenbart var falsk, när Uppdrag granskning frågade. Foto: svt

Auktionshus ville sälja falsk Lindström-tavla

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Två av Sveriges fyra stora auktionshus ville ta emot och sälja en uppenbart falsk tavla, när Uppdrag granskning utgav sig för att vara säljare.

Bengt Lindström är en av Sveriges mest älskade och framgångsrika konstnärer, men han är också den mest förfalskade.

Men trots att alla i branschen känner till den omfattande handeln med falska Lindström-målningar så ville två av Sveriges största auktionshus sälja en falsk målning som påstods vara gjord av just Bengt Lindström när Uppdrag granskning ställde frågan utan att tala om att vi är journalister.

UG – Konstbluffen

– Det var den där Bengt Lindström som du var här och visade. Och jag har talat med mina kollegor på konstavdelningen, och vi tar den hemskt gärna på moderna kvalitén, med ett utrop på 20-30, säger en anställd på Stockholms auktionsverk när hon en dag efter Uppdrag gransknings besök ringer tillbaka.

Uppdrag granskning har lånat en falsk Bengt Lindströmtavla från en person som köpt den för 22 000 kronor av en ökänd konsthandlare och låtit 13 konstkännare granska tavlan, och alla har varit eniga om att det är en förfalskning. Sedan har vi gått med tavlan till de fyra största auktionshusen i Sverige, Stockholms auktionsverk, Bukowskis, Uppsala auktionskammare och Göteborgs auktionsverk.

Även Göteborgs auktionsverk var positiva till att sälja målningen.

– En Lindströmare, väldigt mycket färg. Ja, jag skulle säga att den ligger på 20-25 i utrop.

Hur går det till, ni tar in den bara helt enkelt? Ni gör ingen annan bedömning av den?

Nej, då skriver vi in den till kvalitetsauktion den 25 november. Vi katalogiserar den, så visas den här, så säljs den på auktion. Så det är väldigt smidigt, säger den anställde till Uppdrag gransknings reporter när han utger sig för att vara säljare.

Två auktionshus, Bukowskis och Uppsala auktionskammare, sa dock nej till att sälja tavlan med motiveringen att de var tveksamma till att den var äkta.

När Uppdrag granskning senare berättade för auktionshusen om sitt besök så svarade Stockholms auktionsverk att ”det är olyckligt att vår information till inlämnaren inte var tydlig beträffande vår värderingsprocess. Slutlig bedömning sker när objektet granskas fysiskt på huvudkontoret i Stockholm”. Och Göteborgs auktionsverk svarade att ”efter det att vi fått säljarens uppdrag att förmedla en försäljning görs en mer noggrann undersökning, och i vissa fall anlitas även extern expertis”.

Men under Uppdrag gransknings besök sa de ingenting om att tavlan skulle granskas ytterligare. Bukowskis och Uppsala auktionsverk gjorde rätt bedömning av tavlan, men ingen av dem sa att vi borde gå till polisen med den eller förstöra den.

Peter Lloyd är polisens ende specialutredare på konstförfalskningar, och han har många gånger talat om för auktionshusen vad han tycker de bör göra när de får in en falsk tavla.

– Vi har försökt få dem att ta emot tavlan och sen ringa till oss, så kommer vi och hämtar den. Det tycker jag har blivit mycket bättre de senaste åren, säger Peter Lloyd, men efter att ha sett programmet tillägger han:

– Vi har tydligen använt fel metodik, jag tycker vi har kommunicerat det här, så jag är faktiskt förvånad.

Reportrar: Karin Mattisson och Lars-Göran Svensson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Konstbluffen

Mer i ämnet