Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här träffas 15-åringen av ett skott i armen – videon väcker frågan hur det gick till? Foto: Polisens förundersökningVisa alla (2)
Visa alla (2)

Avslöjar: Här skjuts tonåring under påskupploppet i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Polisen avfyrade så många skott under kravallerna i Norrköping påsken 2022 att vissa poliser fick slut på ammunition. Uppdrag granskning kan avslöja att två av de som sköts var 15 år gamla. Polisen har hävdat att de träffades av rikoschetter efter varningsskott. Men granskningen visar att polisen inte vet hur det gick till när tonåringarna träffades och vem som sköt.

Norrköping, som kom att bli sista dagen med upplopp under påskhelgen förra året, sticker ut i den omfattande användningen av skjutvapen. Polisen sköt minst 38 skott.

Vi behöver mer ammunition för det börjar också ta slut hos vissa. Det är första gången i hela mitt liv som jag begär ammunition till en sådan plats alltså”, vittnar en polis i en av rättegångarna om upploppen i Norrköping.

Flera videoklipp från platsen visar hur polisen utsattes för våld och stenkastning av upploppsmakarna. Se mer om det här.

Utredning svarar inte på vem som sköt

Polisen gick efter upploppet ut med att en person, en 28-åring, träffats efter verkanseld och att två skadats av rikoschetter efter varningsskott. Det var uppgifter som också fanns med i polisens utredning efter kravallerna. 
 
Men Uppdrag granskning kan avslöja att polisen inte vet hur de skottskadade, som visar sig vara 15 år gamla, blev skjutna. 
 
Avdelningen för särskilda utredningar har utrett samtliga skjutningar av polis. De vill inte medverka i intervju men har i mejl svarat Uppdrag granskning. 
 
”Det har skjutits verkanseld i ett fall. I övriga fall har vi inga förhörsuppgifter, inget filmmaterial eller andra uppgifter som beskriver att det har varit frågan om verkanseld. Övriga skadade personer har därför bedömts varit skadade av rikoschetter.”

Video visar när 15-åring skjuts

Genom att gå igenom ett omfattande material av filmer från åtal, polisen och sociala medier har Uppdrag granskning hittat ett klipp som ser ut att visa när en av 15-åringarna träffas av skott i Norrköping.

I klippet syns en polis som riktar pistolen mot folksamlingen och en annan polis som höjer pistolen i luften. Samtidigt hörs två skott. Redaktionen har skickat klippet till avdelningen för särskilda utredningar, som inte vill lämna ytterligare kommentarer.

Tonåringar döms i tingsrätt

Ansvarig åklagare som utrett polisskotten, Jim Westerberg, har också avböjt att svara på frågor.

De tonåringar som sköts åtalades efter upploppen för grovt blåljussabotage. De har erkänt stenkastning mot polis. På onsdagen dömdes de i Norrköping tingsrätt till ungdomstjänst i 110 timmar respektive 150 timmar. De ska också betala skadestånd till enskilda poliser på totalt 50 000 kr. Det är den första domen efter upploppen med så unga gärningsmän.

Se videon där en 15-åring i Norrköping träffas av skott under upploppet i Norrköping – i klippet ovan. Varning för starka bilder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.