Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Uppdrag gransknings intervju med Rasumus Paludan, partiledare Stram kurs. Foto: SVT

Paludan vill lämna Sverige: ”Svenska folket fattar inte”

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Rasmus Paludans koranbränningar har gett världspolitiska eftersvall. Men reaktionerna blev inte vad han hade förväntat sig. I Uppdrag granskning säger han sig vara osäker på om han kommer att fortsätta sina aktioner i Sverige. Han kritiserar polisens skydd och insats – som under hans valturné kostade 84 miljoner kronor.

I en intervju med Uppdrag granskning berättar Rasmus Paludan hur han räknade med upplopp under sin påskturné förra året som slutade med över 160 skadade poliser. 

– Jag hade förväntat mig kravaller. De enda som inte fattade det var svenskarna för de är ju dumma i huvudet antagligen, säger Rasmus Paludan, partiledare Stram kurs.

Han anser att kravallerna inte fick de politiska konsekvenser han hade hoppats på och att han inte ser sig som en vinnare. 

– Jag vinner ju bara om det är så att svenska folket fattar detta och de gjorde de ju inte. 

“Kommer inte åka till Sverige”

I Malmö pågår en utredning där Paludan misstänks för hets mot folkgrupp efter att ha eldat upp koranen. Han nekar till anklagelserna och han har motsatt sig att åka till Sverige för att förhöras.

– Jag kommer inte att åka till Sverige inom överskådlig framtid. Det har med säkerheten att göra. Den är usel i hela Sverige med undantag för Stockholm. Men att bara verka från Stockholm om du ska vinna ett val är väl knappast aktuellt. Och några koranbränningar utanför Turkiets ambassad är ju inte heller aktuellt.

Polisens slutnota: 84 miljoner kronor

Polisen vill inte bemöta Paludans kritik av säkerheten.

– Hans uttalande får stå för honom själv, säger Malin Sahlström hos polisen. 

Enligt nya siffror från polisen har Paludans valmöten mellan april och september förra året kostat polisen 84 miljoner kronor. 

Paludan tycker inte att han fick den effekt han önskade med sina demonstrationer i Sverige – se intervjun i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.