Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här lämnar Uppdrag granskning över namnlista. Foto: SVT

Avslöjar: Säpo har fått lista på misstänkta spioner i Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

SVT:s Uppdrag granskning har undersökt den ryska underrättelseverksamheten i Sverige – och kan avslöja att det finns flera misstänkta ryska spioner som arbetar under diplomatisk täckmantel. Här får Säpo kommentera namnen på listan.

Norge meddelade på torsdagen att man kommer utvisa 15 ryska diplomater. Uppgifterna kommer bara några dagar innan de nordiska public service-bolagen SVT, NRK, DR och YLE publicerar serien “Skuggkriget”, en granskning om rysk underrättelseverksamhet i Norden.

Ambassaden i Stockholm

Uppdrag Granskning har identifierat en rad misstänkta ryska underrättelseofficerare som arbetar vid ryska ambassaden i Stockholm. Nyligen fick Säpo ta del av namnen på listan.

Rysslands skuggkrig

– Jag ska titta på den här listan i lugn och ro. Så får jag dra mina slutsatser av vad ni har kommit fram till, säger Daniel Stenling, kontraspionagechef vid Säpo.

”Tar på stort allvar”

Svenska Utrikesdepartementet kommenterar det norska utvisningsbeslutet i ett mejl till SVT:

”Såsom Säpo och andra relevanta svenska myndigheter har rapporterat bedriver Ryssland kontinuerlig underrättelseinhämtning i Sverige. Detta utgör ett säkerhetshot som regeringen tar på stort allvar. Vi utesluter i nuläget inga åtgärder”, skriver UD.

Se när Säpo kommenterar listan över misstänkta spioner i klippet ovan.

Första avsnittet i serien ”Skuggkriget” publiceras på SVT Play onsdagen 19 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet