Avslöjar: Svensk lyxbutik kopplas till ökänd terrorgrupp i Italien

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning kan avslöja att en exklusiv butik för kläder och väskor i Göteborg ingår i ett nätverk av brevlådeföretag i skatteparadis. I toppen av nätverket finns en ökänd affärsman som misstänkts för skattebrott motsvarande över en halv miljard kronor – och har kopplingar till en italiensk terrorgrupp. Men den ansvariga revisorn i Sverige har godkänt bolaget i nästan 20 år. 

På ytan är Mullbeck AB ett vanligt svenskt aktiebolag som bedriver import och export av lyxiga väskor och kläder. I centrala Göteborg ligger dess exklusiva butik ABCD.

Men Uppdrag granskning kan, genom dokument från Pandoraläckan, avslöja att bolaget ingår i en komplicerad struktur av anonyma bolag i skatteparadis. I toppen finns affärsmannen Delfo Zorzi, med ett förflutet i den italienska terrorgruppen Ordine Nuovo. 

Pandoraläckan

– Gruppen ligger bakom några av de största bombdåden i Italien. Man kan dra en tunn linje som kopplar ihop Ordine Nuovo med andra nyfascistiska grupper, säger den italienska historikern och författaren Benedetta Tobagi.

1969 utförde Ordine Nuovo den första i raden av våldsamma handlingar, ett bombdåd på Piazza Fontana i Milano, där 17 personer dog och 88 skadades. Flera av terrorgruppens medlemmar greps, men Delfo Zorzi tog sig till Japan – där han sedan länge haft sin bas som affärsman.

Misstänkt för skattebrott

I början av 2000-talet dömdes Delfo Zorzi i sin frånvaro till livstids fängelse för bombdådet, men friades senare i Högsta domstolen som ansåg att det saknades tillräckliga bevis. Samtidigt knyts han till andra terrorattacker utan dödsoffer, bland annat en bomb som aldrig exploderade vid en skola.

Italienska myndigheter har också utrett både Delfo Zorzi och det svenska bolaget Mullbeck för skattebrott i Italien, motsvarande över en halv miljard kronor. En okänd summa pengar har gått från Delfo Zorzi till det italienska rättsväsendet i en förlikning.

Varken Delfo Zorzi eller den svenska ledningen i Mullbeck har velat kommentera uppgifterna.

”Inte en kund vi vill ha”

Både uppgifterna om det misstänkta skattebrottet och kopplingarna till terrorgruppen Ordine Nuovo finns en sökning bort på nätet. Men den svenska revisorn som har haft tillsyn av bolaget har godkänt bolagets agerande i nästan 20 år. 

– Vi ska titta på det här och göra en utredning för att förstå hur det är möjligt, för det här är inte en kund vi vill ha. Men nu måste vi förstå vad det är som gör att vi hamnat här, säger Annie Sebelius, kommunikationschef på revisionsbyrån Grant Thornton, där revisorn jobbar. 

Mycket av den här informationen finns tillgänglig offentligt, om man googlar företaget så kommer mycket av detta fram – det är ett knapptryck bort? 

– Vi är medvetna om det, det är revisorn också. Vi har ju bara vetat om det här några dagar, så vi vet inte om det är bolagets rutiner som är för trubbiga eller revisorns bedömningar som har brustit.

Grant Thornton inleder med att utreda det aktuella fallet, men utesluter inte att fler kunder behöver granskas.

– Vi har 25 000 kunder så jag får nog vara realist och säga att det kan finnas fler exempel, säger Annie Sebelius.

MISSA INTE UPPDRAG GRANSKNING

Reportaget ”Terrorgruppen och klädbutiken” publiceras onsdag 13 oktober 9.00 på SVT Play.

DETTA ÄR: Pandoraläckan

Pandoraläckan är ett globalt samarbete mellan SVT och journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists. 

  • Pandoraläckan, Pandora Papers, består av 11,9 miljoner dokument. De kommer från 14 olika juristbyråer och bolagsfixare, företag som hjälper till att skapa och sköta bolag i skatteparadis, runt om i världen.  
  • Läckan kom först till det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som har delat materialet med över 600 journalister i 117 länder. SVT:s Uppdrag granskning är den enda svenska redaktionen som deltagit i samarbetet.  
  • De läckta dokumenten spänner över en period från början av 1970-talet till 2020 och avslöjar bland annat hur politiker, miljardärer och kungligheter använder anonyma bolag i skatteparadis för att dölja sina tillgångar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pandoraläckan

Mer i ämnet