Över 200 svenskar i Pandoraläckan

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Uppdrag granskning har identifierat drygt 200 svenskar i Pandoraläckan. På listan finns bland annat en börs-vd och en av landets rikaste familjer, men också en misstänkt ekobrottsling, högerextremister och en medlem i Hells Angels. 

Enligt Uppdrag gransknings kartläggning kan svenskarna kopplas till ett hundratal olika bolag – de flesta i välkända skatteparadis. Majoriteten av bolagen är registrerade på Brittiska Jungfruöarna, följt av Seychellerna och Belize. 

De flesta av svenskarna i läckan är personer som inte är kända för den breda allmänheten, men några av namnen på listan sticker ut:  

  • En svensk börs-vd går in som företrädare för ett bolag på Brittiska Jungfruöarna under 2016. Det sker i samband med att börsbolaget som han är vd för gör en investering på motsvarande 170 miljoner kronor utomlands. Bolaget på Brittiska Jungfruöarna ägs av det svenska börsbolaget tillsammans med flera andra personer och bolag.  
  • En av Sveriges rikaste familjer, med en gemensam förmögenhet på mångmiljardbelopp, dyker upp i dokument från Dubai. Ett svenskt bolag som familjen äger anlitar bolagsfixaren SFM i Dubai för att starta bolag i Hong Kong.  
  • En svensk affärsman som är misstänkt för flera bokföringsbrott i en omfattande härva var delägare i ett bolag på Brittiska Jungfruöarna. Bolaget skulle användas för ett investeringsprojekt i Afrika men är nu avvecklat. Affärsmannen, som har lämnat landet, stod bakom en svensk företagsgrupp som försattes i konkurs förra året med flera hundra miljoner i skulder.  
  • Två svenska män med starka kopplingar till den svenska extremhögern står som ägare till ett bolag i Belize. Bolaget bildades 2016 och uppges syssla med medieproduktion samt försäljning av kläder. De båda männen är aktiva i den nationalistiska föreningen ”Det fria Sverige”, som bland annat publicerar en tidskrift och poddradio. I riksdagsvalet 2014 kandiderade en av männen för det numera nedlagda Svenskarnas Parti, med rötter i det nynazistiska partiet Nationalsocialistisk front.  
  • En 50-årig svensk man som under många år varit medlem i mc-gänget Hells Angels anlitar bolagsfixaren SFM för att starta ett bolag på Brittiska Jungfruöarna. Mannen är tidigare dömd för medhjälp till bokföringsbrott och grovt skattebrott till två års fängelse och fem års näringsförbud i Sverige.

DETTA ÄR: Pandoraläckan

Pandoraläckan är ett globalt samarbete mellan SVT och journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists. 

  • Pandoraläckan, Pandora Papers, består av 11,9 miljoner dokument. De kommer från 14 olika juristbyråer och bolagsfixare, företag som hjälper till att skapa och sköta bolag i skatteparadis, runt om i världen.  
  • Läckan kom först till det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som har delat materialet med över 600 journalister i 117 länder. SVT:s Uppdrag granskning är den enda svenska redaktionen som deltagit i samarbetet.  
  • De läckta dokumenten spänner över en period från början av 1970-talet till 2020 och avslöjar bland annat hur politiker, miljardärer och kungligheter använder anonyma bolag i skatteparadis för att dölja sina tillgångar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.