Besöket hos Salsabil – ord för ord

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Så här lät det när Uppdrag gransknings medarbetare besökte Salsabil i Malmö, hela samtalet ord för ord.

Medlem i föreningen tolkar åt en egyptisk imam

T: Varsågod syster, varsågod!

UG1: Salam aleikum.

T: Varsågod, vi kan sätta oss här.

UG1: Tack så mycket! (ohörbart) Tack så mycket shejken!

UG1: Säg tack så mycket till shejken!

UG1 (T översätter samtalet parallellt på arabiska till den egyptiske shejken): Jag har ju ett problem hemma, så att jag vill inte göra haram. För mig är väldigt, väldigt viktigt att jag gör exakt som Allah säger. Jag är gift och har tre barn och min man är också från Afghanistan som jag. Problemet är att jag och min man har problem, för min man har gift sig i Mashad i Iran en gång till för tre år sedan. Vi har tre barn och det är min mammas syster, min moster (ohörbart).

(Reser sig – paus)

UG1: Problemet som jag har, jag fick reda på detta för två år sedan, och jag blev jätteledsen, hjärtat blev krossat när jag hörde det. Jag blev så här att jag lyssnar inte på min man. Min man blev jätteledsen också, haji jag kan inte ge kärlek till honom. Min man har ju frågat tre gånger och jag blev bara ledsen och grät och jag sa nej hela tiden. Och sen till sist han blev jättearg och han slog mig.

T: Slog han dig?

UG2: Ursäkta (ohörbart).

T: Ursäkta, du har bråkat med honom tre gånger, och sen på slutet han (svårt att höra)slog ni varandra?

UG1: Till sist han blev ledsen han har slagit mig. Jag är så ledsen jag vet inte om jag gör haram om jag lyssnar inte på min man. Så min (ohörbart) min moster har sagt att innan du gör nånting du ska prata med en imam som kan säga till dig exakt vad Allah säger. Jag läser koranen, jag är väldigt, jag har stark iman till Allah, så jag är jätteledsen om jag gör nåt fel.

(Pratar tyst för sig själv medan T översätter till shejken).

T: Din fråga?

UG1: Min fråga är, jag har ju två frågor. En fråga, vad ska jag göra, för att när han har slagit mig, en granne till oss som är svensk, en kvinna, som hörde det, och hon sa till mig att ”du ska ringa till polisen, när polisen kommer du ska inte…”, men jag vill inte göra det. Men jag är jätteledsen för jag tror att jag gör haram om jag inte lyssnar, men jag är ledsen, jag kan inte göra nånting, jag är (ohörbart).

(T pratar med shejken på arabiska)

Shejk: Hon ska veta att den som planterat

svartsjukan i kvinnors hjärtan är Gud.

T: Vi börjar med svar på din första fråga. (Shejken pratar arabiska) Först vi måste erkänna på att Allah (ohörbart) onödigt att, alla kvinnor (ohörbart), kvinnorna känner(ohörbart) nånting annat att han har gift sig med en annan.

Shejk: Trots att det är han som gett mannen

tillåtelse att gifta sig tre och fyra gånger.

T: Och ändå Allah vet att kvinnan blir förbannad när hennes man gifter sig med en annan, men ändå Allah, det är han som har skapat oss, det är han som har sett oss att männen får lov att gifta sig med två, tre, fyra.

Shejk: Profetens kvinnor var också svartsjuka

trots att de var de bästa av kvinnor

T: Och samma sak profeten (ohörbart) de också tänkte samma sak, de tyckte inte om att han ska gifta med andra, men ändå de måste acceptera det här, de hade varit tillsammans

Shejk: Han (mannen) har inte handlat orättvist

eller begått en stor synd.

T: och han har inte gjort nåt haram, inte gjort misstag, han gjorde halal, han gjorde vad Allah, koranen säger.

Shejk: Vore det bättre om han var med en ny

kvinna varje dag eller gift med en?

T: Så shejken frågar, tänk på, det är ordet från mig (ohörbart) vad tycker du, din man ska gå med halal med annan kvinna med halal, eller vill du han ska gå med haram (ohörbart)?

Shejk: Han har valt att gifta sighalal

och det måste du ta i beaktande.

Har han inte tillgodosett hennes behov?

Materiella eller av annat slag?

T: Shejken säger, frågar till dig, eftersom han gjorde ingenting haram, kanske han inte gett dig tillräckligt med pengar, han inte gett tillräckligt kärlek, är han med henne mot dig (ohörbart)?

UG1: Nej.

Shejk: När hennes man tar sig en fru till, är

det hennes lagliga rätt att han är rättvis.

Vad gäller att sova hos henne, vad gäller

mat, kläder, bostad och allt annat.

T: Alltså, din man har skyldighet att han ska vara rättvis mellan dig och den andra frun. Så länge han är rättvis med dig och med henne, och han försörjer er och ger dig allt och ger henne och du lever precis som henne, så det är rättvis för honom, det är det han kräver och gör detta här.

Shejk: Hon måste tänka på det

och ha tålamod vad gäller svartsjukan.

Hon måste lyda sin man

och försonas med honom.

Kvinnans största plikt, efter

plikten mot Gud, är plikten mot maken.

T: Största rättigheten efter Allahs rättighet det är mannens rättighet. Allah har sagt i (ohörbart). Största rättigheten till mannen, alltså till kvinnan det är att hon ska visa (ohörbart) så länge de går inte på haram. Och så länge din man inte gjort haram, du ska tacka Allah att han gjorde halal. Han gift sig, du ser att han gift sig (ohörbart) han gjorde inte haram.

UG1: Nej.

T: Så du ska tacka Allah och du måste lyssna på din man vad han säger, så länge han inte gjort nåt haram.

UG1: Men kan du fråga imamen, kommer Gud förlåta mig, för jag har inte lyssnat på honom?

(T översätter till shejken)

Shejk: Ja.

T: Det är klart Allah kommer inshallah kommer förlåta dig.

Shejk: Och om hon visar tålamod, kommer Gud

att fylla hennes hjärta med förnöjsamhet.

Du ska erkänna, du måste veta om du gör viljan (ohörbart) du inte vill (ohörbart) du behålla ont i skadan i hjärtat. Du behåller den inne i hjärtat, så Allah kommer ångra ditt hjärta och visa dig att din man har inte gjort haram (ohörbart).

UG2: Haji, ursäkta mig, du är som  min son och han är som min bror, jag måste säga så, jag är hennes moster, jag är äldre jag kan säga så här att hennes hjärta är krossat. Hon vägrar att lämna kärlek till sin man. Och vad säger Gud?

Shejk: Jag känner med henne.

T: Shejken säger att han känner

Därför började jag

med att säga att den som skapat...

...svartsjukan i hennes hjärta, är den

som gett maken lov att gifta om sig.

T: Shejken säger så här, att han vill visa att han känner att hennes hjärta är skadat. Han kände här, han känner sig själv och så, han vet hur kvinnor tänker. Men han visar två saker, först han visade att Allah har skapat oss, Allah har skapat kvinnan att hon tycker inte om att hennes man ska inblanda med annan kvinna (ohörbart) kvinnorna. Men ändå Allah tillåter (ohörbart) att han ska gifta en annan. Så han sa att jag har börjat med detta här eftersom jag känner. Jag vet hur min syster känner, att hennes man gift med annan. Så han sa att det är därför jag börjat med detta här första ordet.

Shejk: Jag känner hennes känslor till 1 000 %.

När mannen tar sig en annan hustru

känner hon sig otillräcklig-

-eller att det är något fel på henne.

Det i sig fyller hjärtat med sorg.

T: Jag känner hennes hjärta (ohörbart). Kanske hon känner, kommer tro att ”jag är misslyckad, gett min man vad han vill, jag är misslyckad och gjorde vad Allah ville att jag skulle göra med min man, jag kanske gjorde misstag”, men det är inte så. Det kan hända att hennes man vill gifta sig med annan, så länge han (ohörbart) min syster, bara att jämföra (ohörbart). Hade han gått med haram (ohörbart).

UG2: Det är så här att han vill inte att hon tar kontakt med sin granne, till exempel hon är kvinna, men hon är svensk men hon är kvinna. Han ville inte hon tar kontakt, såklart, hon ville prata med någon. Vet du, när vi kvinnor är så, när man pratar man känner lite lättare. Vad säger imamen, får hon ta kontakt med sin granne, eller hennes man ville inte alltså? Vad säger imamen?

(T översätter till shejken, som svarar på arabiska)

Shejk: Allt som mannen säger

och som inte strider mot Guds vilja-

-måste hon lyda. Hon måste ha tålamod

och Gud kommer att belöna henne.

T: Allt som männen säger, eller begär av henne, kvinnan måste följa hennes man så länge det blir inte synd mot Allah. Är det synd att, eller har hon gjort jona (?)att hon snackat med sin granne? Nej. Han har gjort jona (?) när han säger att du ska inte snacka med din granne, det är inte jona (?), det är inte haram. Men hade han sagt ”du får inte träffa din mamma”, det är en annan sak. Men han säger ”du ska inte träffa din granne”. Kanske han tänker nåt annat, så länge hon följer hennes man…

UG2: Alltså granne, ursäkta min bror, granne är lite så här, som hon lärde henne att ringa till polisen därför att hon hade sett att han hade slagit henne.

UG1: Hon är kaffar också.

T: Det är därför att han tänker att hon är kaffer, hon vill, du vet, tänk på om han blir arg, det är från mitt ord, tänk på min mamma, om hennes man blir arg nu och (ohörbart) henne. Vem gjorde det här? Det är svensk kanske han påpekar (svårt att höra), jag är man också, jag kan känna samma sak. Att han tänker att, därför att han tycker mycket om henne, han vill inte skilja henne, tycker mycket om henne, vill behålla henne, så därför han vill inte nån svensk ska inblandad mellan oss.

UG2: Haji ibland man tänker han ska kontrollera henne istället, därför att han vet att hon är väldigt iman. Vad säger imamen (ohörbart) får hon ringa till polisen eller inte?

(T översätter till shejken, som svarar på arabiska)

Shejk: Hon undrar

när olydnad mot Gud inträffar.

Om han hade förbjudit henne att tala

med sin mamma är det en annan sak.

Han förbjöd henne att tala med

svenskan därför att hon förstör för dem.

Ska hon lyda honom eller inte?

Mannen kan säga en massa saker

när han är arg.

Kvinnan måste förbättra sin relation

till mannen och då får hon som hon vill.

T: Shejken vill ge ett råd. Tänk inte det är en fatwa, det är ett råd. Han säger, ”jag är man, när jag är förbannad och kommer min fru vill snacka med mig om granne, nej jag vill inte vi ska snacka”. När det är lugn och ro, kommer min fru till mig och säger” snälla får jag snacka med dig om inblandad med en kvinna?” Så när det är lugn och ro han känner att han tar från kvinna vad han vill, han vill inte förstöra sin lägenhet (svårt att höra), ingen vill förstöra hans liv, då han kommer acceptera. Men nu när han är förbannad han kan säga mycket olämpligt. Men (ohörbart) han gör halal. Du ska veta att han gör halal.

UG1: Haji, det är…

UG2: Jag ville, jag sade shejken kommer ibland här, ändrar tänkarna. Jag är lite förbannad. Jag ville gärna säga till henne att, får hon ringa till polisen eller inte?

(T översätter till shejken, som svarar på arabiska)

Shejk: Det låter som om mostern

har hört henne och känner-

-att hennes tro blir svagare ibland

och det kan hända att hon ringer polisen.

Hon kanske ringer polisen.

Hon vill höra dig...

Det får inte ske. Vad som än händer

mellan kvinnan och hennes man-

-så ska hon vända sig

till en sån här plats. Helst till en moské.

Hon kan vända sig till myndigheterna

i landet där hon bor, om hon förtrycks.

Men först måste hon handla som muslim

och vända sig till imamen och moskén.

Om de misslyckas med att hjälpa henne

måste hon vända sig till dem som kan.

-Ska jag tala klarspråk?

-Självklart.

T: Först ni ska få veta en sak. Om han gör nånting haram, om han gör nånting haram, och din första steg syster: du kommer till moskén. Du kommer till imam. Du förklarar, imamen om han säger att du har rättigheter men jag kan inte hjälpa till (ohörbart) om imamen säger att din man gör haram, du har rättigheter hos honom, han måste ge dig rättigheter, men kan inte hjälpa till, då är det en annan sak, då kan shejken säga till dig ”okej du kan gå”. Men så länge han gör inte haram, och din man gjorde inte haram, först, och så länge din man gjorde inte haram, du ska aldrig, aldrig, aldrig tänka att du ska gå till polisen. Det blir mycket stor (ohörbart).

UG1: Jag vill inte göra (ohörbart), men vet du, som sagt, han har efter tre gånger, jag måste vara ärlig, att han blev jättearg, första gången jag sa nej, andra gången och tredje gången, han sa ”du är min fru, du måste lyssna på mig”, och när jag sa nej han började slå mig. Och jag sa ”varför slår du mig?” och jag blev lite, skrek jag. Och dan efter kommer en granne och sa ”jag hörde”, och jag hade lite blåmärken (ohörbart) och hon sa ”du måste ringa polisen, du ska ringa till polisen”. Jag har (ohörbart) inte gjort det, jag kommer inte göra det. Men om han kommer och slår mig, vad ska jag göra? Vad imamen säger?

T: Om du lyssnar på han, så länge han inte ber dig du ska göra nåt haram (ohörbart).

UG1: Han aldrig säger jag ska göra nåt haram.

T: Jag ska fråga dig: hur länge har ni varit gifta?

(Ohörbart. T pratar arabiska med shejken)

Shejk: Tre gånger gick hon inte med på det

han ville och därför slog han henne.

T: Jag frågade hur länge de varit gifta,

om hon varit nära att ringa polisen förut.

T: Hur länge har ni varit gifta?

UG1: 15 år.

T: 15 år. Slog han dig innan?

UG2: Ja, nästan.

T: Ofta, när du gjort nåt fel eller när du…?

UG1: När jag lyssnade inte på honom.

T: Innan alltså. Hur många gånger? Om vi tänker oss.

UG1: Till exempel, innan dess, Maria som är min granne, hon dricker alkohol, men hon är bara en kvinna, hon är svensk.

T: Och han vill du ska gå över till henne (svårt att höra)?

UG1: Och han sa ”du ska bara komma till din (ohörbart) skaffa muslimer vänner, inte gå till en kaffar”.

T: Syster, syster, du gör fel nu, det är ditt fel. Jag ska… jag är en liten imam, inte en större imam (ohörbart).

UG1: Hur ska jag göra?

(T pratar arabiska med shejken)

T: Jag frågade om han slagit henne förr

och han gör det om hon inte lyder.

Den svenska grannen hon talar om

brukar alkohol.

Hon besökte henne mot hans vilja

och då slog han henne.

Jag sa att hon gjort fel. Han vill att hon

ska besöka sina släktingar istället.

Shejk: Visst.

T: Hon besökte svenskan och fick stryk.

Jag sa att det är hon som felat.

Shejk: Ja, det är så.

T: Shejken säger så, att du gjorde fel. Du borde lyssna på din man.

UG1: Ska jag göra tobe?

T: Du ska inshalla göra (ohörbart) Allah, du ska ångra dig, och du måste (ohörbart). Alltså, den bästa, fullständiga kvinna, hon som inte låter sin man bli arg med henne, om han blir arg nu, han får inte lägga sig och sova innan hon kommer, och ta hans hand och be om ursäkt och…

Shejk: Hon ska försöka behandla honom

annorlunda och lyssna på honom.

Med tiden kommer vreden och sorgen

att försvinna, med Guds tillåtelse.

T: Du har gift dig för 15 år sen, och det är din kärlek din man, det är inte bara din man (ohörbart) kanske din mamma, kanske din pappa (ohörbart). Så min syster, försök att lugna ner, lyssna på honom så länge han inte gör haram, han inte bett nånting haram för dig. Annan fråga?

Shejk: Hon ska försöka ha tålamod

och vi kommer att hjälpa henne.

T: Imamen säger: ett råd till dig, om du behålla, om du var tyst, om du gör vad Allah vill, Allah kommer nöja dig (ohörbart), Allah kommer sudda, Allah kommer inshalla se den här synden som (ohörbart), den här språket som hänt mellan er. Finns annan fråga?

UG1: Bror säg till shejken att jag kommer aldrig ringa till polisen, att jag kommer att ha sabr och göra dua, och jag kommer aldrig gå till den svenska kvinnan.

T: Hon säger att hon inte ska besöka svenskan mer.

Shejk: Hon ska be till Gud att han löser hennes problem.

T: (Ohörbart) min syster(ohörbart). Och du ska be Allah att han ska rättvisa din man, vägleda din man och vägleda dig inshalla.

UG1: Inshalla.

Shejk: Och påminn henne om att om hon ber

fem gånger, fastar under ramadan-

-och lyder sin man,

välkomnas hon i paradiset direkt.

T: Han säger att om en kvinna gör salat fem gånger och fastar, och hon håller sig bara till sin man, och hon lyssnar på sin man, Allah på domedagen kommer säga till henne, ”kom, du har åtta dörrar till Jennah, du får välja vilken dörr du vill”. Så gör salat syster, vi (ohörbart) för dig här, allt du behöver, vi kan snacka med din man, men som man jag känner mig att du ska inte göra detta här, du måste lyssna på din man.

Shejk: Hon ska lyda honom så länge han inte

syndar. Om han förbjuder henne-

-att göra nåt hon vill, ska hon övertyga

honom med kärlek. Den smarta-

-får allt hon vill av sin man. Hon måste

använda sin intelligens och vara vaken.

T: Shejken kommer från Egypten. Du har mycket speciella (ohörbart). Men shejken säger att kvinnan är så här: Om din man säger att du ska inte göra nånting haram, det är klart du ska inte göra. Men, om han säger till dig du ska inte göra nånting som är halal, och han sa du ska inte göra, följ du ska lyssna på den! Du ska inte göra! Men, det finns specialsätt för kvinnan mellan henne och hennes man, hon vet när hon ska ta med sin man. Jag har samma sak med min fru, jag vet en massa saker, jag vill till henne, hon vet när jag känner mig trött eller känner mig mycket nära till henne, hon kommer ta allt hon vill och mycket mjukt sätt. Du ska göra detta här!

(ohörbart)

I: Inshalla, min syster 15 år (ohörbart), hur många gånger har din man slagit dig? 20 gånger? 30 gånger? En gång per år? (demonstrerar genom att slå på handen) Ser du, man inte slår, det är inte slaget det här, det är inte slå. Ibland man är förbannad, har han krossat dig (svårt att höra)? Annan fråga, syster, innan shejken måste gå?

UG1: Jag säger Gud bevara dig!

UG2: Gud hjälpe dig!

(shejken pratar arabiska)

T: Shejken ber Allah inshallah (ohörbart) och vägleda dig och din man inshalla!

UG1: Tack så mycket, Gud hjälpe dig!

Shejk: Att hon kom hit över huvud taget

är ett bevis på att Gud älskar henne-

-och att hon tror på Gud och profeten.

 (ohörbart)

T: Shejken säger att det räcker att du kommer till moskén, det betyder att Allah tycker om dig, du tycker om Allah och du har full med iman inshalla!

T: Jag sa att jag är stolt

över deras klädsel i det här landet.

UG1: Säg att mitt hjärta blev ljusare, tack så mycket.

Shejk: Må Gud stärka henne i hennes lydnad

mot maken och välsigna hennes barn.

Jag blir förtjust när jag ser mina systrar

klädda så här i länder som det här.

 (Tar farväl…)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.