Besöket i Stockholms moské – ord för ord

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

I Stockholms moské tog Mahmod Adam emot Uppdrag gransknings medarbetare. Så här lät samtalet, ord för ord.

(Hälsningsfraser)

UG1: Det är jag som ringde, Ashdar heter jag. Kommer från Afghanistan. Bror, jag har mycket problem bror. Jag är hos en kompis till mamman med mina barn, bor i Kalmar, Norrliden. Min man är i Mashad nu. Vi flyttade, mamma och pappa och jag och alla mina syskon till Mashad när jag var sex år, så jag har ju det problemet att jag tror att min…jag tror att, bror….

I: Var är han nu?

UG1: Han är i Mashad nu.

I: Var är Mashad?

UG1: I Iran.

I: I Iran, okej.

UG1: Jag har mycket problem, så jag vet inte vad jag ska göra med min man.

I: Vad är det för problem?

UG1: Jag tror bror att min man har en annan fru. Och jag har blivit ledsen, jag har blivit svartsjuk, jag är väldigt ledsen och gråter. Han blir också ledsen. Vi har ju varit tillsammans i 14 år, vi har ju tre barn. Vi har ju pojke. Det blir väldigt svårt.

I: Tio år har tillsammans?

UG1: Fjorton. Det är väldigt problem, för han blir väldigt arg på mig. Om jag säger nånting så blir han arg. Jag vill inte, för mig min man är allt. Gud är en, min man är en. Jag vill inte det blir bråk väldigt mycket, men jag vill inte att han slår mig bror. Jag lyssnar inte på honom när han säger nånting. Men han får inte slå mig. Och jag är mycket rädd bror. Jag vet inte vad Gud säger, vad ska jag göra? Du säger ingenting till nån?

I: Nej, vi har tystnadsplikt.

UG1: Man måste vara tyst?

I: Ja, vårat jobb är så.

UG1: En sak till bror. Vi har ju en granne, en väldigt bra kvinna, ensam. Hon är svensk. Min man vill inte jag pratar med henne. Det är en granne, har sett en gång han har slå mig, så hon sa polisen och ring, men jag vill inte, bror, det är därför. Jag vill veta vad ni säger, vad Gud säger.

I: Hon ringde polisen då?

UG1: Nej.

I: Hon ringde till polis?

UG1: Nej. Hon säger mig. Jag, ringer polisen. Jag vill inte. Att han slår mig, det är fel. Du ska polis ringa och polisen kommer och jag vill inte bror. (Gråter…) Det är väldigt problem.

I: När gifter han, när åkte han till Mashad?

UG1: Det var tredje februari. Han kommer nästa vecka.

I: Hans andra fru, var är hon?

UG1: I Mashad.

I: Varför gifte han sig, sa han?

UG1: Han sa inte att han har gift sig. Grannarna har sagt i Mashad, att han har en fru till.

I: Han sa inte det till dig?

UG1: Nej. Men jag sa: ”Reza, har du annan fru?” Han sa ”nej”. Jag sa: ”Reza, hörde jag av Maria (ohörbart) ringde sa ”du har en annan fru”. Och sen han sa ”ja, jag har en annan fru, jag kan ha fyra fruar”. Och jag blev ledsen, jag blev arg och grät, och han slår mig. Jag blev ledsen, jätteledsen.

UG2: Har han rätt att gifta en gång till, eller?

(lång tystnad)

I: Ja, ni levde fjorton år tillsammans, långt år mashalla, och ni har också tre barn.

UG2: Tre döttrar. Han ville ha pojke.

I: Han ville ha pojke? Aha… Kanske därför han gifter sig?

UG2: Men har han rätt att göra så eller?

I: Jag kommer till det. Är det därför?

UG1 och 2: Allah (ohörbart).

I: Det kan vara hos några män, de tänker gifta om sig för att kanske tror att få pojkar om de inte har pojkar, eller att få flickor om de inte har flickor osv. Men i grund…

UG2: Jag har inte sett mannen gå efter flickor.

I: Det händer också. Det är många som gillar att få döttrar, jag har tre döttrar. Jag är mycket glad (ohörbart) jag tror att en dotter kan vara mer än två-tre pojkar.

UG2: Men har man rätt att göra så, haji?

I: Jag kommer till det, som jag sa. I grund det är tillåtet till en man att gifta sig med flera fruar, eller hur?

UG1: Jaa, fyra fruar.

I: Det är halal för honom, det är inte haram för honom.

UG1: Mohamed (ohörbart) profeten hade fruar, för att då var det krig. För att ska hjälpa (ohörbart).

I: Nej inte bara så. Allah (ohörbart) tillåtit profeten att ha till och med elva fruar. Och till varje muslim det är tillåtet att ha till och med fyra fruar. Men det finns en krav. Kravet är att kunna försörja dom, och ge dom kärlek också, jag menar att inte se en fru bättre än andra. Han ska ge kärleken till alla, och han ska göra gemensam…jämlik, leva med dom. Förstår du?

UG2: Ja. Haji, haji!

I: Och… jag kommer till det, kan du vara tyst. Så om nån man gör detta, kan göra så det blir okej, jag menar alltså om han vill, men inte han måste gifta sig. Det är bara om han vill göra det. Men på samma sätt jag brukar säga att om den första frun ger honom till exempel hans liv…tillräckligt…om kärlek speciellt, och hon också tar hand om barnen jag tror att i nutiden det är inte lätt, det är svårt att gifta sig med flera fruar. Speciellt om man lever i Europa. För i Europa det är mycket svårt att försörja två fruar. Bara en familj också, det räcker inte mannens lön för att försörja hela familjen. Ibland det behövs att kvinnan jobbar också. Ibland, eller hur?

UG2: Men hon får inte jobba, hon får inte gå ut, hon får inte göra nånting. Hon ska vara bara hemma och byta blöja och tvätta och laga mat och städa. Inte nånting annat.

UG1: Men bror, jag har gått i skolan, jag har lärt mig svenska, jag ville kunna jobba, jag vet inte vad. Jag ville jobba, mina barn jobba, mina döttrar går i skolan, min man ville mina döttrar gå till skolan. Men min man, de i skolan sa, du har rätt gå ut, jobba. Min svenska Marie, det är granne, sa ”du ska göra allt du vill”, men jag vet det Allah säger det är viktigaste. Jag vill ha min man, det (ohörbart), jag vill ha bara en bra fru till min man, men du är min bror, jag kan inte ge kärlek till min man. Jag blir väldigt ledsen efter när jag hörde med andra fru, han sa andra fru och jag blev jätteledsen. Så min man ville ha kärlek, jag kan inte min bror, jag är jätteledsen och han har…han slår mig. ”Varför inte kärlek till mig?” Och jag säger jag är ledsen men han blev arg och slår mig. Och grannen såg att jag hade (ohörbart) vad heter…

UG2: Sår. Hon hade jättesår hela kroppen och blåmärken och…

I: Han får inte slå så här. Han får inte slå alls!

UG2: Men han säger att Koranen säger om fru lyssnar inte av sin man, mannen får slå sin kvinna, eller?

I: Vet du, att profeten (ohörbart), han sa till dom, att om man ska visa hans fru att han är arg, han får bara om han har (ohörbart), bara lite så, på här hand….så gör inte ont. Bara så här, titta nu, bara så. Han kan säga, ”jag är arg på dig”, och bara så. Inte slå, inte slå, slå så här!

UG2: Jag tycker att han får inte röra henne. Eller hur?

I: Ja, ja. Röra henne, hur menar du?

UG2: Så här som du berättade. Tandborste till och med.

I: Inte heller jag, jag menar nu här i Sverige speciellt, visa er, att slå aldrig! Jag vet att om en muslim ska slå de slår hårt. Jag vet, och det är därför vi säger det är haram att slå alls. Profeten (ohörbart) har inte slagit alls.

UG2: Haji, ursäkta. Det har skrivit i boken att man får slå sin fru för hon lyssnar inte på.

I: Det här var (ohörbart) i dåtid, de har slagit sina fruar mycket. Så profeten (ohörbart) sa till dom, ni får slå på så sätt, bara om ni har två steg innan. Ett steg är att tala med henne om Koran och profet (ohörbart) berättelse. Om hon till exempel ger inte honom vad han ska få.

UG2: Ursäkta, bra du sa det, men vet du, en kvinna…

I: Men jag vill göra slut, det här ämnet. Så man ska säga till henne att det är haram att göra så såså om han är i rätt ställe. Om han är rätt han ska hämta från Koran, versen, visa henne att hon måste upprepa och så vidare. Om han är rätt. Om hon lyssnar inte, vad säger koran? Om hon lyssnar inte på honom i flera dagar, så börjar han sova i…på sängen, han ger henne ryggen, så visar han att han är arg på henne. Sen efter det, och han vill visa henne innan han gör skilsmässa, han måste visa henne först att han är mycket arg. Det är därför profeten (ohörbart) sa att ni kan visa henne (ohörbart) bara så. Att han efter det ska skilja henne. Det är det här som står i Koran. Står det inte i Koran att (ohörbart) bara slå så? Nej det står inte i så. Och profeten (ohörbart) har inte slagit. En gång han var arg på hans fruar, en gång. När han var arg på alla hans fruar han hållde tyst bara och levde borta från dom på samma hus alltså. Så vad betyder detta? Det betyder att man ska inte slå sin fru.

UG2: Han får bestämma över henne att hon får inte gå ut?

UG1: Bror, du ser, jag har hijab, jag visar ingenting, jag går till livsmedel, shoppar mjölk, kommer, han blir arg, ”vad gör du?”, ”vart går du?”, ”varför pratar du med Marie?”, ”du får inte prata med Marie, du får inte prata med svenska kaffar, du pratar inte med svensk!” Jamen hon är väldigt bra syster till mig, pratar jag ensam, jag går inte ut, jag går inte hos sin mamma, jag har ingen mamma. Han säger: ”Du ska lyssna mig, du ska bara mig, du ska inte prata”.

I: Jahaaa… Vad heter det? Att gå till nåt som är viktigt? Att handla. Och om man är ensam hela tiden här hemma i Sverige, i Europa, man blir sjuk! Det är inte lätt, eller hur? Man behöver också träffa andra, träffa vänner eller andra systrar, och ha med dom lite tid och så vidare. Han måste förstå detta.

UG2: Han säger att Koranen har skrivit kvinnan ska lyssna bara på sin man, ingen nånting annat.

UG1: Vad säger Gud? Vad säger du bror? Är det okej att prata med Marie? Jag vet inte, jag är väldigt (ohörbart).

I: Vad säger han? Du ska inte gå ut alls?

UG1: Nej.

UG2: Bara han måste bestämma.

I: När han bestämmer du säger ja eller nej?

UG1: Ja. Han säger ”okej, gå ut och köp mjölk när jag säger.” Och sen jag säger vecka efter, ”kan jag gå och köpa kläder till (ohörbart)”. ”Nej, varför? Du ska gå och prata med Marie, svenska granne”. ”Jag vill inte prata med Marie, jag vill gå och köpa.” Sen han sa ju till mina barn: ”Om mamma… om jag inte är hemma, mamma pratar med hon, säger till mig” Det är inte bra, bror.

I: Det är inte bra! Varför gör han så?

UG1: Han säger att inte svensk prat, dricka alkohol, du ska inte prata, hon är ensam, varför ska du gå till henne? Det är svensk du har, du ska gå och hitta nån annan. Han säger jag ska ringa till Mahnaz och prata med Mahnaz om jag är ensam. Men jag är i Kalmar, Mahnaz är i Stockholm. Jag blir ledsen, jag måste prata. Marie är väldigt fint, det är bara att vi tittar.

I: Men var är han nu?

UG1: Mashad.

I: Jobbar han där? Jobbar han i Sverige?

UG1: Han hade livsmedel med två av hans kusiner. Och sen han sålde den. I Kalmar, Norrliden. Så han sålde den. Jag vet inte vad han ska göra.

I: Men varför kom ni till Sverige?

UG1: Det var många år sedan…

I: Jag menar, om han vill att du ska leva som i ditt land kanske, han kanske tänker så. Men här i Sverige det går inte. Det går inte att fängsla en kvinna, bara så här i lägenhet. I Iran-land och vår land, en kvinna kan ha flera grannar och släktingar på samma område, så hon känner sig inte ensam. Men här hon måste gå ut också, då och då, och träffa andra. Förstår du? För han måste förstå detta! Han tänkte inte det om dig när han kom hit. Varför kom han då?

UG1: Det var länge sen jag vet inte…

I: När kom ni?

UG1: Nittisex.

UG2: Haji kan (ohörbart) få hjälp av polisen?

I: Kan vi bara ta en i taget? När kom ni? Nittisex? Jahaaa… Men jag vill komma till andra saker också. Finns det dina släktingar som kan prata med honom?

UG2: Min bror har pratat med honom. Men han sade att allt vad han gör är skrivet i Koranen. Och sen han säger att kvinna måste lyssna bara på sin man. Mannen får gifta sig fyra gånger, Europa, Afrika eller var nånstans som helst. En muslim har rätt att göra.

I: Vad sa din bror sa du?

UG2: Min bror sa ingenting. Min bror pratade med honom men han fick svar så här, att koranen har skrivit att muslim-mannen kan gifta fyra gånger, som du berättade.

I: Men jag menar inte bara giftermål. Jag menar att han fängslar henne hemma också. Inte bara giftermål.

UG2: Men han säger att han har rätt att bestämma över sin fru.

I: Ja men han måste också ge sin fru att leva rätt. Inte bara bli fängslad hemma. Finns det inte någon som kan prata med honom? Ingen imam, ingen av din släkting? Var är din pappa nu?

UG1: Min pappa är död. Men bror, vad säger Allah, vad säger Gud? Kommer han och jag kan inte ge kärlek till honom?

I: Jag kommer till det nu, Inshalla. Vad gäller det här livet med honom, nu har han giftat sig, eller hur?

UG2: Ja.

I: Det har hänt nu. Det är inte lätt för dig nu att säga att han ska skilja sig den andra kvinna. Det är inte bra också att säga, det här händer nu. Om du till exempel pratade med honom innan han gifter sig, du kunde säga till exempel, ”lova mig att inte gifta om dig och så så så…”. Det kunde vara bättre. Men nu det har hänt nu. Okej? Men för din del, det är inte bra att vägra ge honom kärlek alltså.

UG2: Varför inte?

I: Nej, hon får inte (ohörbart).

UG2: Men hajiman måste ha kärlek från hjärta till hjärta, det går inte.

I: Det går! Varför går inte?

UG2: Det går inte, man är…

I: Varför går inte?

UG2: Därför att jag kan inte tänka att min man har gått och giftat med en yngre kvinna än mig, och han gjorde så här.

I: Okej, men varför han vill ha kärlek då? Varför lämnar han inte henne? Varför är han kvar? Det betyder att han älskar henne också!

UG2: Det går inte.

I: Jo, det går! Det går att mannen älskar också samtidigt fyra. Det går. Det går.

UG1: Jag gör allt som Allah säger…

I: Profeten (ohörbart) gav kärlek till alla elva! Han gav kärlek till dom, alla. Så, vad heter det, hon kan inte vägra. Om hon vägrar hela tiden, vet du vad blir sen? Det blir skilsmässa, inte bra.

UG2: Man måste ha kärlek som lämnar, hjärtat…blödelse.

I: Ja men vet du, är det halal eller haram, säg till mig!

UG2: Halal.

I: Okej. När det är halal, och jag själv, jag säger till alla män: gör inte det. Gift er inte. För jag vet konsekvensen i fortsättningen, ekonomi och han hinner inte också. Han hinner inte att uppfostra barnen, där och där och där. Det blir stor ansvar.

UG2: Ekonomi är viktigare.

I: Nej, barnen är viktigare är ekonomi!

UG2:  Jaja.

I: Om han har barn med henne tre, och han kommer att ha barn med henne också, vet du, hans ansvar inför Allah är mycket stort. Mycket stort. Han går till annan land, och sen var det, hur långt, några månader? Och sen kommer hit, det går inte, han kan inte göra jämlik också. Därför hans ansvar är stort. (ohörbart) Men din del också, du kan inte vägra att ge honom kärlek. Det är fortfarande hennes man! Om han är hennes man, vad betyder detta? Han har också rätt. Ja.

UG2: Ursäkta. Jag använder ett ord, men det är inte så bra framför dig.

I: Inga problem, säg! Jag blir inte arg.

UG2: Nej det är inte bra.

I: Det är mitt jobb att jobba så.

UG2: Alltså när en kvinna vill inte lämna kärlek till sin man, om mannen vill ha, det betyder våldtagen. Vad tänker du?

I: Man ska inte ha med våld. Nej, nej, nej. Det blir stort fel också. Profeten (ohörbart) har varnat oss att inte ta kärlek med våld. Det är haram, stort haram. Vet du varför? För det gör stor skada i kvinnans hjärta. Det gör stor skada. Jag undervisar så här i (ohörbart). Så, med våld han får inte göra med våld. Men samtidigt, du ska inte vägra också syster. För han är din man, förstår du det? Jag vet att du är ledsen här inne, i hjärtat, jag vet, jag vet. Men det är också obligatoriskt, det är hans rätt också samtidigt. Är det rätt eller fel? Är det inte hans rätt? säg till mig!

UG2: Jag tycker att, jag tycker att…

I: Men han…lyssna på mig nu! Lyssna på mig nu! Om till exempel du, eller vilken kvinna som helst, vägrar ge kärlek till hennes man, mannen får inte tvinga henne med våld, får inte! Vad gör man då? Han säger till henne: ”det här är min rätt”, han pratar bara, ”du får inte vägra”… Hon säger ”nej, nej, nej jag vill inte ha dig”, sen han, så vad säger han? Han lämnar henne till Allah bara. Det blir haram för henne. Om hon är sjuk det är okej! Om hon är sjuk. Men om hon inte är sjuk, är frisk, det är haram, som profeten (ohörbart) sa.

UG2: Haram till kvinnan eller mannen?

I: Till kvinnan.

UG2: Men han slår henne på grund av kärleken…

I: Men det här är annan fråga nu. Jag sa till dig han får inte ha det med våld. Ja? Om han vara tyst, och bara pratar, säg till henne: det här är min rätt, du får inte vägra, annars det blir stor ansvar för dig. Och så såsåså, han pratar bara. Sen om hon lyssnar inte, han lämnar henne till Allah. Och det blir stor haram för henne. Profeten (ohörbart) sa om en kvinna och hennes man säger ge mig kärlek, och hon säger nej, om hon är frisk och säger nej, han säger det blir lana från Allah och (ohörbart). Det är hadith. Men han får inte ta med våld, han får inte! Det blir värre än (ohörbart). Om två djur, en mandjur, vill ha kärlek och så, den andra med foten sparka honom, han blir tyst. Det betyder att hon vill inte. Han kan inte med våld. Bara gör något ljud, ljud, det betyder kärleksljud, ”jag älskar dig och så såså”, sen hon säger okej. Det är så också hos oss, profeten varnade oss, gör inte med våld, han sa så. Många män de gör fel, också kvinnan ska inte göra fel. Det är fortfarande hans rätt. Okej? Är det klart?

UG1: Ja, det Gud säger.

I: När han kommer till dig  från Mashad och så, han borde göra stor respekt till dig. För du är första frun och fjorton år du levde med honom, och du har barn, allt bra och han också bra, levde bra många år med dig, och du hjälpte honom mycket. Han borde tacka dig och respektera dig. Inte bara gifta sig där (ohörbart).

UG2: Ska hon också lämna respekt på så sätt, till honom?

I: Om han gör haram, hon ska inte göra haram. Om han inte tar ansvar, hon ska inte vara som honom.

UG2: Han hade gift sig, han kommer, det ska hon bara helt tyst och säga inte nånting till honom?

(Telefonen ringer)

UG1: Bror, jag förstår. Det som du säger, det Allah säger, det Gud säger, Koranen säger. Jag måste säga till honom att jag har rätt att gå ut, leva som du säger bror, att om han blir arg om jag pratar, går till granne, pratar med Marie, dricka te med Marie, han blir jättearg och han slår mig, och Marie sa ”ring till polisen”. Och Allah säger, han har (ohörbart), han är muslim, jag vill inte ringa till polisen bror, det blir stor…mina barn det är pappa till mina barn. Men jag blir arg också. Jag säger, skriker, han skriker, han slår mig. Han slår mig inte först, han slår mig sen när jag skriker, jag vill vara vän med Marie, Marie är jättefin, Marie är jättegod, ”nej, du ska inte…du ska ringa till Mahnaz, prata med Mahnaz, säger han hela tiden. Men jag måste…granne går och dricker te, prata med henne, ”nej, hon är inte muslim. Inte med henne, hon dricker och … (ohörbart)”. Men jag kan inte bror, om han slår mig det gör ont. Vad ska jag göra, ringa polisen? Vad ska jag göra? Vad säger Allah? Vad säger koran? Vad säger du?

I: Jag vill fråga dig en gång till. Har du från släktingar nån man här i Sverige?

UG1: Nej, nej. Inga släktingar, det är Mashad, det är Mahnaz bror Abbas. Abbas har pratat med Reza. Reza sa ”jag gör inget fel”.

I: Om att slå dig?

UG1: Han sa att ”hon lyssnar inte, hon går ut med Marie, jag vill inte, hon ska vara en fin kvinna som Mahnaz”. Jag gör inget fel, jag har rätt. Eller hur bror? Om jag går ut med Marie, jag har rätt, jag gör inget fel, dricker te. Reza sa till Abbas, Abbas sa till mig: ”hon är kaffar, hon är inte muslim, Mahnaz är muslim, gå prata med Mahnaz, men jag är rädd, bror, vad säger Allah?

I: Okej, då, vad heter det, hur många….har du fler? Hur många är ni där, är ni bara två?

UG1: Nej, Mahnaz är i Stockholm. Jag är i Kalmar. Mahnaz är som min storasyster, Mahnaz sa ”inte polis, kom hit! Vi går tillsammans till moské, stora moské. Du pratar med imam, inte polis, ring inte polis” Mahnaz sa till mig. Och det är därför jag kom med mina barn, det är barnen som ringer dig, mina barn är hemma hos…

UG2: När mannen har slått henne, barnen blir väldigt rädda. Och de ringer och säger, ”kan ni hjälpa oss, mamma håller på att gråta, pappa är arg, pappa har tagit kniven, han ska döda mamma, han ska döda oss!”. Det är så obehagligt, och jag är här…

I: Tar han kniv också?

UG1: Nej, han gör inte det, han är inte jätte…men han slår mig. Barnen blir rädda. När han går till köket, du vet, barnen hör jättemycket i skolan och… ”han dödade sin fru”, ”mamman, pappan kommer att döda dig”, nej (ohörbart), nej. Men han säger till mig: ”varför du lyssnar inte till mig? Jag vill inte slå dig”, han säger hela tiden ”jag vill inte slå dig. Men du ska inte gå ut. Jag är rädd när du går ut när jag inte är här”. ”Jag är rädd när du går till (ohörbart) kaffar, hon är inte muslim. Hon visar håret, hon är som alla andra.” Men hon är jättegod i hjärtat, hon är snäll, kommer till mig, och han säger att ”nej, hon röker och…”.

I: Men, vad heter det, om du lyssnar på honom. Bara vi diskuterar, okej? Om du lyssnar på honom, till exempel ger honom kärlek, okej? Och välkomnar honom när han kommer med fint och så såså. Blir han också samma sak, slår eller slutar slå kanske? När precis slår dig? När han blir arg på dig, varför du lyssnar inte så så så…? Till exempel om du vägrar ge kärlek till honom, han blir arg?

UG1: Han blir arg.

I: Säger också andra ”gå inte med Marie”?

UG1: Ja, men han säger till mig, ”ge mig kärlek”. Jag säger ”Reza, jag är ledsen, jag kan inte, jag är ledsen”. ”Nej, ge mig kärlek”. Och sen han kommer, inte efter tre, fyra gånger, han säger ”du ska ge mig kärlek!” och sen han slår mig. Och jag skriker. Och han säger till mig att du ska…

(Telefonen ringer)

UG1: Han säger en gång två…han slår inte först. Men när jag säger ”nej jag vill inte ha kärlek”, han slår mig. När han kommer hem och säger ”var är du, är du hos Marie? Jag har sagt till dig, en gång, två gånger, tre gånger, du ska inte gå med Marie, Marie är inte muslim, det finns kvinnan, Tahere, hon är muslim”. Hon är jättegammal, hon sover hela tiden. Jag går till henne, lite idag lite nästa vecka, inte så mycket. Men Marie sitter väldigt nära mig, men hon är inte muslim, bror. Det betyder inte att jag inte går ut med honom, jag vill gå ut med honom, henne…men mannen Reza säger nej, och så slår han mig. Jag vet inte vad jag ska göra. Kommer han, han ska slå mig, vad jag ska göra?

(Det knackar på dörren, Mahmoud Adam öppnar och pratar med en annan man)

UG1: Vad säger bror? Du säger Allah säger, jag gör. Jag vill inte polisen.

I: Okej, jag ska ge dig nu råd i två delar. Första delen är relation med din man. Det som är kärleksrelation. Okej? Vet du, din man gick till Iran och gifte sig och så såså, jag säger att det är halal, men jag säger att det han gjorde var onödigt, han borde inte göra så. Han levde fjorton år med dig. Han kunde fortsätta med dig och ge dig också tillbaka mycket saker osv. Men nu, det hände, okej? Det är svårt att ändra det nu. Men du kan göra mycket också. Du kan till exempel när han kommer till dig, för det första han är fortfarande din man, och du kan välkomna honom med bra sätt och så vidare, och vägra inte ge kärlek till honom. Kanske han ändras, mashalla. Han kommer ändras kanske, mashalla. Jag tror att han kan inte älska henne mer än dig. Jag tror inte. Fjorton år levde med dig. Är det lätt nu i nutiden, nutidens världen? Leva fjorton år med en fru, det är inte lätt, så han vill inte lämna dig. Han vill ha dig också samtidigt. Så om du ger honom vad han vill, kärlek och så vidare, jag vet, du kan vara ledsen i hjärtat och så, men du kan vara borta från haram, och andra också, han, inshalla också kanske vill vara här sen (svårt att höra), jag vet inte, men man behöver inte säga ”han ska skilja, han ska skilja”, okej?

I: Nummer två är, din frihet. Han säger ”gå inte med den här kvinnan, gå inte med den här, gå inte ut, gå inte så inte så…”. Han gör inte rätt. Om han säger till dig ”gå inte ut”, du kan säga okej, men han ska ta dig ut också, ta dig ut och ha bra med dig ute och så vidare. Inte bara han går ut, du blir hemma hemma hemma, i Sverige. Sverige är inte lätt att vara hemma hela tiden, det är inte lätt. Så han måste upprätta sig. Det här du ska säga till honom. När du till exempel ger honom kärlek, jag tror att han kanske lyssnar på dig. Du kan säga till honom att Marie är ingen ond människa, hon är snäll, eller hur?

UG1: Han är jättearg.

I: Men du känner henne, att hon är snäll?

UG1: Ja, hon är jättesnäll, hon dricker inte när hon är med mig. Men hon kanske går ut dricker, jag vet inte men jag bara träffar henne hemma, inget annat. Hon kommer hem till oss, jag kommer hem till henne. Men han säger ”nej, nej, nej, Marie aldrig! Aldrig Marie, Marie är inte muslim…”.

UG2: Inte bara Marie, alla folket är inte muslim.

I: Men varför han kommer till inte muslim-land, varför!? Han tänker inte på islam, han tänker bara på hans fru. Jag undrar…

(pratar i munnen på varandra)

I:…om han ville bara muslim muslimmuslim han kunde ju leva med dig i Iran-land? Inte i Europa.

UG1: Vem pratar med honom? Är det okej bror att jag går till Marie?

I: ”…jag måste också leva, när du är i Mashad jag blir ensam här så jag behöver besöka min granne, och de kommer till mig också. Och Marie är bra med mig, hon är borta från att dricka alkohol med mig och så vidare. Så det är inte bra att säga så.”

UG1: Vad ska jag säga om han säger nej?

I: Säg till honom så. Om han säger nej, jag kan försöka prata med honom, i telefon. Han lyssnar kanske med mig? Men om du har en imam från samma land, kanske bättre?

UG2: Jag har frågat äntligen av honom, ringde och frågade, och han sa att kvinnan måste göra ”tanpin” (?). Det betyder att man måste lyssna bara på sin man. Inte nånting annat.

I: Han förstår fel på det här ordet. Det måste finnas nån imam från Iran-land, förklara till honom.

UG2: Jag frågade av imam, tanpin (?) det är mitt land, det betyder att man måste lyssna bara av sin man. Inte nånting annat.

I: Det är okej, men sin man måste ge också rätt order, inte fel. Till exempel, om mannen säger ”gå till eld”, ska hon gå då? (Ohörbart) Han måste göra rätt. Om han ger order, okej, säger ”gör så”, okej hon lyssnar, men han måste säga rätt också. Inte säga fel. Inte säga till exempel ”du får inte gå ut alls allsalls, bara vara hemma hemmahemma”.

UG2: Haji, vi vet att du har mycket att göra. Vad ska man göra när vi är människor? Alltså vi kommer ibland, tänker att få hjälp om någonstans som är fel, men hon berättade till mig att sista gången som  hon har blivit jättemisshandel, det var nära att hon ringer till polisen. Vad tänker du?

I: Om man ringer till polisen, det kan bli lite svårt vet du. Vet du varför? Vet du varför? Polisen kommer ta honom till häkte. Jag besöker häkte också. Varje vecka jag besöker sju  anstalt och häkte. Det finns många muslimer där. De ångrar sig kanske och så. Andra (ohörbart) ångrar inte sig, de bara gråter gråter, och sen blir skilsmässa, och sen barnen blir problem och så vidare.

UG1: Socialen tar barnen.

I: Men också, jag säger till dom också till männen i fängelse, jag säger till dom: varför ni slår kvinnor? Varför? De säger ”koranen sa”, jag visa för dom koran. Koran säger så såså, och profeten säger så såså. Man ska inte. Man pratar först, profeten (ohörbart) sa, prata med henne om hon är fel. Ibland hon är inte fel, han fel! Varför han bara säger ”islam (ohörbart)”, hon kan också veta! Inte bara mannen har hjärna.

UG2: Men det betyder polisen kan inte hjälpa?

I: Jag kommer till det. När mannen polisen det blir också andra problem kommer också. Det blir skilsmässa, han kommer dömas för kanske 2-3 år, sitter i fängelse, om hon ringer polisen då hamnar i fängelse, hon säger ”okej jag har förlåtit honom, ta ut honom från fängelset”, de säger ”nej”. Polisen säger nej, han måste stanna hela året och så vidare. Förstår du mig? Så det är problem. Men dom förstår inte. Han måste förstå detta. Han måste läsa om lagen i Sverige. Om han läser lagen om Sverige och polisen vet, de (ohörbart) honom direkt.

UG1: Bror, han vet. Och han sa ju, ”ringer till polisen, kommer de tar barnen” och jag vet, Mahnaz har sagt det.

I: Har han sagt så?

UG1: Ja, ”inte polisen” när han slagit mig och jag hade ont och jag sa att jag (ohörbart) nästa gång ringer till polisen (ohörbart) jag kommer att ring…

I: Har han sagt så?

UG1: Han sa ju att ”du ringer inte till polisen”. Jag ringde Mahnaz, ”vad ska jag göra” ”polisen, din granne sa ju polisen, jag ska ringa polisen”. Det är granne Marie, ”han kommer slå dig, jag ringer polisen”, ”nej du ska inte ringa polisen”, så ringde jag till Mahnaz, Mahnaz sa att du ska prata med en imam, imam säger det som Allah säger, Gud säger. Och jag gör det som Allah och Gud säger.

I: Men, kan vi säga så här nu, vad gäller er relation, om det här problem löses bra, kanske den andra blir bättre? Kanske?

UG1: Jag ringer inte till polisen, inshallah!

I: Kanske han slutar slå, inshallah. Men innan dess då, innan han gifte sig i Mashad, slagit dig också?

UG1: Ja. Han ville ha kärlek.

I: Innan?

UG1: Innan. Inte så mycket. Han slår en gång, två gånger, jag ute, går ute och dricker te, han ”var är du?” och sen slår.

I: Vill ni komma tillbaka eller? Eller är det okej som vi sa nu?

UG2: Vi kan diskutera hemma.

UG1: Jag vågar inte säga till min man, jag tror att han blir arg ”varför du pratade med nån annan?”

(Kommer överens om att försöka få mannen att ringa)

I: Om du tar mitt råd, gör som vi sa, kanske det blir okej inshalla?

UG1: Men bror, jag gör det, det är bättre nu, jag mår bättre. Även att jag är ledsen och hjärtat är förkrossat, men enligt islam, enligt Allah, jag ger kärleken till min man. Och jag ringer inte till polisen, jag gör inte. Tack så mycket.

I: Men inshalla han slutar också slå! Om han fortsätter det är mycket, mycket haram för honom. Men inshallah, må Allah hjälpa dig! Gör dua också mycket, inshalla! Gör dua för dig också! Och tack för dig också att du hjälper henne mycket!

(Tar farväl)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.