Catarina af Sandeberg fick sin falska Miró-tavla värderad av Bukowskis till 2,5 miljoner kronor. Foto: svt

Bukowskis vägrar ta ansvar för felaktig värdering

Publicerad
Uppdrag granskning ·

Catarina af Sandeberg fick en tavla hon ärvt, målad av konstnären Miró, värderad till 2,5 miljoner kronor av det välrenommerade auktionshuset Bukowskis. Problemet var att tavlan senare visade sig vara falsk. Nu lägger Bukowskis skulden på Catarina.

När arvet efter hennes mamma skulle delas fick Catarina af Sandeberg tavlan som alla trodde var målad av den store konstnären Miró. Bukowskis, som gjorde en värdering på uppdrag av dödsboet, satte prislappen för tavlan till 2,5 miljoner kronor, och var också intresserade av att sälja den.

– De ville väldigt gärna sälja den på höstauktionen, och vi hade kontakt flera gånger om det. Men jag bor i Frankrike och bestämde mig för att höra mig för om köpare. När jag fick reda på att det fanns en köpare i Paris så valde jag att sälja den där istället, säger Catarina af Sandeberg.

UG – Konstbluffen

Den tänkte köparen skulle bara skaffa ett äkthetsintyg från Mirókommitten i Paris, och då uppenbarades att det var en förfalskning. Tavlan togs i beslag och Catarina fick böta en euro.

– De förstod att jag inte hade en aning om det, säger hon.

Hon kontaktade Bukowskis som hade värderat tavlan till 2,5 miljoner kronor, för att höra om det fanns några försäkringar. Men de kunde inte hjälpa henne. Istället lade de skulden på Catarina.

Ord står mot ord

– Det är ganska tydligt att vi har blivit helt fel informerade och inte kunnat göra en riktig värdering utifrån det. Det är ganska graverande på många sätt. För det första är det bedrägligt om man först får en information om att ett objekt är falskt och några år senare går vidare. Där har man ju känt till att modern hade fått den utdömd när hon försökte sälja den på Sothebys 1997, säger Anna-Karin Pusic, chefsintendent på Bukowskis.

Men här står ord emot ord mellan Catarina af Sandeberg och Bukowskis. I Sothebys arkiv står mycket riktigt att tavlan varit hos Sothebys 1997, men ”återlämnats till kunden”. Men varför framgår inte. Det står ingenting om att den skulle vara falsk.

– Den här historien är inte så rolig för Bukowskis. Jag hade aldrig gått med på ett arvsskifte där jag tilldelades tavlan om jag vetat att den var falsk. Det måste väl vara en grundförutsättning vid varje värdering av vilket föremål som helst, att man vet att det är kristaller och inte plast. Det är ju en självklarhet, säger Catarina af Sandeberg.

Ärendet har nu hamnat i tingsrätten. Catarina af Sandeberg, som är jurist, har stämt Bukowskis eftersom den felaktiga värderingen drabbade henne ekonomiskt.

Reportrar: Karin Mattisson och Lars-Göran Svensson

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – Konstbluffen

Mer i ämnet