Reporter Nadja Yllner chattade om reportaget ”När portarna slagit igen”. Foto: Gunnar Rensfeldt / SVT

Läs chatten om vården av kvinnor med självskadebeteende

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Reporter Nadja Yllner, researcher Ida Andersson och medverkande Johanna Rasmussen chattande om reportaget ”När portarna slagit igen” och om vården av självskadande kvinnor. Chatten är stängd men går fortfarande att läsa.

UG – Moderator: Välkomna till Uppdrag gransknings chatt. Nu är Nadja, Ida och Johanna på plats och kan svara på frågor!

Skötare Sundsvall : Rättspsyk i Sundsvall har i många år vårdat självskadebeteende tjejer. Det framkommer inte vilka brott mot andra en del av dessa tjejer gjort, många har även mord och mordförsök som referens .Många är även livsfarliga för andra. Men visst behövs det resurser till öppenvårdspsykiatrin, så att människor behöver straffas in i rättspsykiatrisk lokaler. Pengar är något som är förknippat med dessa kliniker, det kostar att skicka utomläns, men att detta också innebär att kliniker drar in pengar på utomlänspatienter. Resurser med mer personal och tid för den enskilde skulle man komma långt med. Ett faktum kvarstår ändå, när vissa patienter är väldigt självskadebenägda, så är det väldigt svårt att få någon att sluta, det hinner hända mycket på kort tid, och uppfinningsrikedommen är otrolig. Om någon skadar sej allvarligt, så blir det också fel. Handskar användes tidigare på RPK Sundsvall, men inga gipsningar, har jag aldrig tidigare hört talats om, efter 25 år som skötare på RPK. Rättspsykiatrin bör granskas i sin helhet, det finns mycket makt och andra godtyckligheter, som inte är okej.

UG – När portarna slagit igen

UG – Nadja: Jag har också insett att många av de unga kvinnorna är jättesvåra att ha på en avdelning, Men visst borde det ändå finnas alternativ.

Jill: Ungefär hur många personer med självskadebeteende vårdas just nu på rättspsyk runt om i landet? Är det bara kvinnor eller även män?

UG – Nadja: Det finns ingen diagnos som heter självskadebeteende och därför heller ingen statistik. I växjö är det 11 kvinnor som vårdas enligt LPT och snart alltså ska slussas ut därifrån. Inga män..

Bosse: Tjejerna behöver kärlek och inte tortyrliknande behandling.

UG – Nadja: Tyvärr räcker det inte alltid heller med mycket kärlek.

Jill: Johanna: känner du igen känslan av att längta tillbaka till slutenvården? Jag gör det hela tiden men försöker få ett vettigt liv utanför. Har du något superbra tips?

UG-Gäst – Johanna: Jag kan förstå den känslan. Är det trygghet eller rutin du saknar? Det går att bygga fungerande, mycket roligare rutiner utanför! Att finna trygghet är svårare. Jag har funnit trygghet i bl a en familj.

Alias: Jobbigt inslag om vården

UG – Nadja: Kul att dutittade i alla fall.

UG – Ida: Tack för det Johanna. Jag trot att det behövs en lagstiftning där man är skyldig att ha mer dialog med patienterna för att det ska bli mer rättssäkert. Då kan nog vårdinnehållet bli bättre också. Sådan lagstiftning kan vara på gång. 

mg: Vem sjunger till gitarr – vad heter sången? Tack, ett gripande program

UG-Gäst – Johanna: Det är jag som sjunger Cirkus av Christina Kjellsson.

Anonym: Pågår liknande situationer på andra rättspsyk i Sverige? D.v.s. att oskyldiga med självskadebeteende vårdas på samma eller närliggande avdelning som dömda våldsbrottslingar?

UG – Nadja: Det finns enstaka kvinnor. Men det är bara Växjö som de senaste åren utgett sig för att vara specialiserade på denna problematik

sargad: Hon som spelade gitarr och sjöng är ju ett geni ! Hoppas vården vågar prova det istället för bältning. Jag har panikångest men den dämpades på en sekund av det vackra ljudet !! Hur kan man få tag på hennes musik?? 

UG-Gäst – Johanna: Tack snälla, snälla. Jag sjunger mest på rummet men börja med att lyssna på Christina Kjellson :)

UG – Ida: Det är svårt att hitta behandlingsmetoder som funkar i slutenvården Lotta. Det finns inga sådana som egentligen är bevisade ha någon effekt. Men DBT och KBT har evidens om den används i öppenvård. 

Maria: Gipsningen är olaglig, säger socialstyrelsen, så vad händer med de som trotsat lagen och gipsat flickorna, undrar man ju då. Går de fria? 

UG – Nadja: Tillsynsmyndigheten granskar nu det fall vi tog upp i programmet. Vet inte vad konsekvenserna kan bli.

Mamii: Som mamma till en dotter som haft självskadebeteende blir jag förbannad när jag ser detta!!! Förkastade Bup för många år sedan.. Bra gjort Johanna, som spelade o satt med!!

UG-Gäst – Johanna: Tack snälla <3

Fritte: Anna säger i reportaget att hon inte skadat sig sedan hon kom ut från rättspsyk. Hon säger att hon får hjälp av familj och vänner och att det är därför hon inte skadar sig. Detta var ju uppenbarligen inte tillräckligt innan hon blev inlagd. Vad är det som har förändrats?

UG – Nadja: Svårt att veta. Det var en strukturerad vardag och välutbildad terapeut som fick henne att bli bättre innan hon kom till Rättpsyk. Tror meningsfull vardag är jätteviktig.

UG – Ida: Cia, intressant att höra. Vi gjorde en enkät i samband med reportaget och inget annat landsting sa sig känna till gipsning som metod för att hindra självskada. Hör gärna av dig med info om var detta hända. 

TN: Är inte det viktigt att ha tidiga insatser när det gäller självskadebeteende? Antal vårdplatser är löjligt lågt. Öppenvården ger upp för tidigt och ungdomar blir inlagda för tidigt. Många mår sämre då de är tillsammans med andra som har samma problematik. 

UG – Nadja: Tror du har rätt. Önskan att skydda kan ibland få motsatt effekt.

frågande: Jag förstår att man skulle föredra att inte behöva något av det, men är inte gipsning att föredra framför tex bältning? Kan inte föreställa mig nåt av det men spekulerar bara. Johanna kanske kan berätta sina tankegångar kring detta?

UG-Gäst – Johanna: Bältning el gips borde vara det absolut sista som sker men är det sällan. Rutiner, att de jag litarnpå håller sittnord, håller om och att få göra rpliga saker.... Att få bli bekräftad. Detta räcker låååååångt innan en bältning ska komma på tal!

Sarek: Att binda fast någon vid en säng i X antal timmar är inte bättre än elektroshock terapi. Vad dessa patienter behöver är att behandlas som människor, inte som ett opålitligt djur. 

UG – Nadja: Måste poängtera att jag är övertygad om att personalen som bältar också säkert vill väl. Men utbildning och kompetens som nu sprid i kommunerna borde också tas tillvara här.

UG – Ida: Anna, föräldrarna har inget att säga till om om man tar ett beslut om psykiatrisk tvångsvård oavsett hur gammal en patient är. Det ska ju tas om en patients liv är i fara.

Jan von Krassow: Undrar om lagligt/möjligt med någon form av oberoende observatörer, inne på avdelningar?

UG – Nadja: Ja. Eller i alla fall regelbunden handledning av utbildade terapeuter.

Johanna: Hej och grattis till ett fantastiskt program! Jag har själv ”vårdats” inom svensk psykiatri och mår sämre än någonsin. Hur ser ni att man rent konkret kan omvandla förvaring till faktisk vård?

UG-Gäst – Johanna: Oj en omfattande fråga. Så ledsen för din skull. En plan, var är vi på väg. Samtal före medicin! Man måste finna ut det grundläggande problemet. Jag har varit så otrygg. Trygga människor UTANFÖR tvångsvården gör mig frisk.

gret99: jonxbar själv innom LSS och tar emot unga med asberger mm. där är kostnaden ca 5300/dygn. vad kostar rättsspyk? finns det ett ekonomiskt intresse att ta emot klienter utan att ha rätt kompetens

UG – Nadja: Om jag minns rätt är det 6 400 per dygn.

Lotta: Frågorna som Ida svarar på syns inte i chatten!

UG – Moderator: Hej! Det låter konstigt. Jag kan se dem. Pröva att uppdatera ditt browserfönster.

UG – Ida: Pontus, vi förstår att läkarna vill rädda liv men det är också oerhört viktigt att man följer lagstifning när man ger vård med tvång. Annars blir patienterna helt rättslösa. 

Qwerl: Hur ser ni på saken att människor skulle dö hellre än att de gipsas? Är det de ni vill framföra med ert reportage ikväll? 

UG-Gäst – Johanna: Nej det är inte det vi vill framföra. Ett, det är olagligt. Det går faktiskt nå en människa på förhand. Som den danske psykologen säger är endast förhindrande åtgärder ofta förstärkande av ett självskadebeteende.

Jenna: Hej programledare! Jag har en kanske svårbesvarad fråga: fick ni några svar om IVO's granskning och kritik? Det lät som att de bara bedömde den aktuella situationen just när de var på besök på Rättspsyk...? (Jag tänkte på Annas bältning...) /Jenna

UG – Nadja: Vi kom inte längre än så. IVO ansåg inte att det fanns någon anledning att stoppa vården av en 16 åring på rättpsyk.Mycket tyder på att de heller inte skulle haft något laglig möjlighet att sätta stopp för vården.

Anna: Jättebra program. Modigt att tjejerna och vara med. Funderar om huruvida de människor som jobbar i psykiatrin påverkar bemötandet. Vad tror du Johanna? 

UG-Gäst – Johanna: Tack! Oj de som jobbar i psykiatrin gör hela skillnaden. En liten, pensionerad kvinna lyckades få mig somna på 45 min en gång då hela personalstyrkan stod redo att bälta. Att inte vara rädd för patienten utan våga vara närvarande och vilja VETA problemet inte bara AVVÄRJA det. Det är grejen.

Emil: Pskyiatrin fungerar inte, hoppas ni granskar hela pskyiatrin.

UG – Nadja: Finns många reportage kvar att göra.

UG – Ida: elisabet: Nej, det är svårt att få kliniken att förklara vad de anser är behandling och hur de ser på bältningarna i sammanhanget. Vi har verkligen försökt få svar. 

Lena: Måste bara få säga att du är grym på att sjunga Johanna! Fortsätt med det och ta hand om dig! 

UG-Gäst – Johanna: <3

sargad: vill inte förstöra chatten , men snälla johanna spela in dig för din röst o gitarr tog helt seriöst ner min ständiga panikångest och dom få sekunderna behövdes kan ja lova. Tår i ögat att du klev in i matchen för den stackars tjejen du ”väckte” med sång. Tack från hjärtat! please svara inte på detta ! 

UG-Gäst – Johanna: Du sabbar inte chatten, skriv till mig johanna.rasmussen@gmail.com så ska jag skicka sånger!

Anonym: Vad är det som göra att rättspsyk är det alternativet som kvar står när det finns HVB hem som är specialiserade på bla självskador? KBT och BDT är metoder som vänder sig till denna typ av psykiskt lidande.

UG – Nadja: Anna var på väg till behandlingshem, men där skulle personalen inte haft någon laglig rätt att skydda henne från sig själv över huvud taget. Det skulle blivit för farligt.

hanna!: Det var ett mycket bra program men jag blev så förbannad! Hur kan man behandla människor som mår psykiskt dåligt så? och hur kan man blanda dem med brottslingar? Det är en stor skandal anser jag inom psykvården som har alldeles för stora brister i sitt sätt att behandla människor som mår dåligt! Jag har själv aldrig varit inlagd eller så men är dock inom psykvården! Och det är så dåligt att folk inte får hjälp eller den rätta hjälpen! Sen vill jag tacka för ett bra program och för att ni tog upp ett sådant viktigt ämne! och hoppas att det blir flera sådana här program! För som sagt det här är en stor skandal!

UG – Nadja: Tack för att du tittade

Ann: Hjälper ni töserna mer tex så dom får kanske skadestånd?

UG – Nadja: Tyvärr, den möjligheten har vi inte.

Johanna: Jag igen :) Johanna: fick du någon riktig psykiatrisk hjälp i form av terapi under hela din tid inom psykvården?

UG-Gäst – Johanna: På RPK fick jag träffa en psykolog som gjorde min utredning om autism. Jag tyckte om henne och fick träffa henne ett par ggr till efter utrdeningen på min begäran. Då hade jag varit utan samtal i ca 10 månader.

under inläggning på kungälvs sjukhus fick jag fortsätta träffa min psykolog i öppenvården, vilket kanske var ett undantag? Men avgörande för mig. 

Fridah: Slussar man bara ut dessa kvinnor från växsjö eller tar man något ansvar för vart dessa kvinnor kommer?

UG – Ida: Det är väldigt olika vilken behandling som finns i de olika landstingen som kvinnorna är skrivna i, men rättspsyk i Växjö säger sig ta ansvar för utslusssningen. 

Liza: Jag är så oerhört GLAD att det här ÄNTLIGEN kommer fram i media. Jag har som tur är själv inte varit på rättspsyk men jag har blivit extremt illa behandlad av slutenvården just på grund av mitt självskadebeteende! Det enda de verkade göra var att droga ner mig och låsa in mig tills jag slutade! Det här MÅSTE ändras, det här är väldigt sjuka tjejer, jag blev inte friskare av detta utan det höll mig kvar i sjukdomen! Först när någon lyssnar kan vi hjälpa dessa tjejer! <3 Tack för att ni visade detta!

UG – Nadja: Det glädjer mig att du tittade.

Kalmar: Vore bra om det gick att se frågorna som Ida svarar på. Inte minst Cia verkar ju ha haft ett intressant påstående

UG – Moderator: Hej Kalmar! Ida chattar för första gången och missade en liten knapp. Hon är nu informerad och vi trpr att det ska lösa sig från och med nu.

Ann: tycker det är starkt gjort av tjejerna att visa sej. Men jag tycker att läkarvården skulle lyssnat och lärt sejgenom deras berättelse... Kram på er

UG – Ida: Tack!

Momme: Tack för ni granska hoppas vi kan leva upp till svensk standard på vård, men vi är jätte långt därifrån, tycker det är läskigt. Jag jobbar inom staten vård av ungdomar och där lekar ledning med skattepengar, hoppas ni kommer granska dem i snart framtid, synd att vi måste avslöja dem för en förändring. Tack för bra nyttigt program

UG – Ida: Låter intressant. Hör gärna av dig. 

Alla kan räddas: Jag tror att vi vet allt för lite om varje fall för att ta ställning. I inslaget så låter det som psykvården är busarna. Men vad vet vi egentligen om varje enskilt fall. Under en period kanske de inte är kontaktbara för dialog. Ska vården låta dem ta kål på sig själva då?. Faran är väl om vården är utan resurser och på ren slentrian tar beslut som strider mot lagar och mänskliga rättigheter. Men vi kan inte bedöma det om man inte har mer insyn, men den är ju såklart hemligstämplad för annars vore det ännu värre. Men det är klart bra att det granskas.

UG – Nadja: Det bekymrar mig om det framstår som att det är personalen som är busarna. För det är det säkert inte. Problemet är att just skyddet, som ges av omsorg, leder till att självskadebeteendet accelererar.

FD: Det handlar om ekonomi! För rättspsykiatriska enheten. Den är fullkomligt anonym och ogenomtränglig, även för politiker. Växjö ger en möjlighet för andra landsting att ta emot personer som de inte vet vad de ska göra av. DET tjänar Växjö pengar på.

UG – Ida: Ja, det är en enhet som det går bra för. Det är dock svårt att enbart säga att det beror på vården av självskadande. En vårdplats för brottslingarna kostar ännu mer per dygn.

Jill: Johanna: tack för ditt svar! För min del finns nog både trygghet och rutiner. Men slutenvåden blev ju också en trygghet. Jag var där väldigt mycket in och ut, ibland på LPT, men hamnade som tur är aldrig på rättpsyk. Men det är svårt att gå vidare efter att ha varit inlagd så mycket, känner jag. Blev också utsatt för många psykologisk övergrepp och maktmissbruk från läkarna. Är ju inte konstigt att man tappar förtroendet för vården.

UG-Gäst – Johanna: Du är inte ensam om att bli van vid en institution, det är vanligt. Det är fruktansvärt att tappa förtroendet för dem man behöver hjälp av. Det finns saker som känns bra inannför väggaran, men de ÄR bättre utanför! Kan du få en samtalskontakt, ensköterska som överbygger steget från den slutna till din egen värld? :)

Erik: Måste också stämma in i kören och lovprisa Johanna lite. Det behövs fler sådana tjejer. Även i övrigt ett väldigt bra program!

UG-Gäst – Johanna: Erik. Tusen tack vad kan jag säga <3

Clara: Eftersom att BUP i Växjö inte kunde hjälpa Anna och bara skickade vidare henne så bör vi ju ta och diskutera vården som inte är rättspsyk! Själv varit patient, hjälpte inte så mycket...

UG – Nadja: Det finns numera väldigt få slutenvårdsplatser för barn. I och för sig rätt tänkt. Barn blir inte bättre av att vara inlåsta.

Met skulle behövas fler mellanting. Ställen som erbjöd både skydd, behandling och meningsull vardag.

Parre: Mycket bra program ikväll i Uppdrag Granskning. Var verkligen fruktansvärt att se och höra tillvägagångssätten samt hur de ansvariga svarade på era frågor som ställdes. 

UG – Nadja: Tack

Splittrad Myra: Jag har själv varit inom psykvården och fått ”hjälp” och varit bältad timme efter timme. Känner igen mej i programmet ni sände ikväll och tycker fler borde våga berätta hur man behandlad på dessa ställen... Funderar på om det ni skriver om att det vårdas enligt LPT. Men då jag vårdades på LPT, hade jag INGET att säga till om när det vården jag fick. Kunde inte neka medicinering, att bli bältat mm. Får dom då verkligen göra som dom vill !?

UG – Ida: Ja, om man har ett beslut om LPT så får vården göra som de vill i alla fall i akuta lägen. Men det är ju viktigt att det hålls koll och dokumenteras för att man ska kunna ha insyn i att det sker. 

Magnus: Johanna: Tror du att Bo Hejskogs metoder hade hjälp dig? Har träffat Bo flera gånger i mitt jobb på behandlingshem för ungdomar. Sysselsättning och meningsfullhet kommer man långt på

UG-Gäst – Johanna: Om jag ska vara ärlig förstod jag inte exakt. Men jag tror på att man kan förstärka ett beteende genom att försöka straffa bort ett beteende utan att förstå orsaken till det. Att inte skrämma och hota hade hjälpt mig långt och Bo verkar hjälpsam :) tillit är enda bägen till förändring.

UG – Moderator: Hej alla som chattar! Använd gärna någon annan bokstavskombination än våra reportrars namn som chatt-alias. Tack för att ni deltar!

Nadja Yllner: Tack för en mycket välgjord dokumentär! Jag är själv psykiater och har en kommentar till den ortoped som uttalade sig angående ”tvångsgipsning”. När det gäller patienter som vårdas enligt LPT (lagen om psykiatrisk tvångsvård) så kan det med vissa undantag vara möjligt att tvinga dem att genomgå somatisk vård (kroppsvård). Det är om det är akut livshotande tillstånd, om patienten dör om den inte tar emot vård. Det som ortopeden talar om ”hälsa och funktion” har inte stöd enligt lagen. Personen med allvarlig sårskada skulle inte dö om man inte genomförde gipsning, så det är alltså inte möjligt att tvinga på någon denna typ av behandling. Sjukvård enligt HSL (hälso- och skukvårdslagen) bygger på frivillighet och samverkan, med några få undantag som jag försökte beskriva enligt ovan. Jag hoppas att den psykiatriska vården av unga självskadande kvinnor skall bli bättre framöver! Jag har själv goda erfarenheter att arbeta med den typ av beteende i några fall som har vårdats på en vanlig allmänpsykiatrisk avdelning. Då arbetade vi enligt en sådan modell som fd överläkare Torgny Gustafsson i programmet beskriver. Tvångsåtgärder behövde vi inte ta till för att förbättra måendet hos patienter med allvarligt självskadebeteende. Vänliga hälsningar Johanna Josefsson

UG – Nadja: Tack själv. Det låter som du vet vad du pratar om.

Sixtens: Men om Anna inte har skadat sig sen hon lämnade RPK i Växjö. Kan det inte vara så att det är tack vare RPK Växjö som hon faktiskt idag kan leva ett bra liv? 

UG – Nadja: Absolut. Men kanske kunde hon levt ett bra liv även om hon fått annan vård, utan de 97 bältningarna.

FD Skötare: Är gipsningen en tolkning utav nödvärnslagen? Där man får lov att ingripa om det föreligger fara för liv. 

UG – Ida: Den har jag faktiskt full koll på. Men det är väl inte troligt att gips som sitter kvar i långa perioder är för att rädda liv. 

Alias: Hur skall man bemöta en medmänniska med självskadebeteende utan att man förvärrar saken?

UG-Gäst – Johanna: Man skall absolut inte ignorera det! Det är ofta ett desperat försök till att uttrycka något viktigt. Ett bra sätt är att säga, jag tror du mår dåligt och försöker säga något viktigt. Kan vi komma på andra sätt att utrycka oss, oss emellan. Till exempel.....

Splittrad Myra: Jag har själv varit inom psykvården och fått ”hjälp” och varit bältad timme efter timme. Känner igen mej i programmet ni sände ikväll och tycker fler borde våga berätta hur man behandlad på dessa ställen... Funderar på om det ni skriver om att det vårdas enligt LPT. Men då jag vårdades på LPT, hade jag INGET att säga till om när det vården jag fick. Kunde inte neka medicinering, att bli bältat mm. Får dom då verkligen göra som dom vill !?

UG – Nadja: Nej, läs gärna vad Johanna Josefsson skrev nedan.

Eva: Varför är det mest tjejer som lider av självskadebeteende ? Ett väldigt bra program ni gjorde! Detta är vidrigt och måste upp i ljuset! 

UG – Ida: Ja, det är bra fråga Eva. Kanske av samma anledningar som det är mest kvinnor som får ätstörsningar. Vi har en tendens att vara hårdare mot oss själva än män och vända ilska inåt i stället för utåt är min helt personliga analys.

Mamii: Johanna- som du sa, bekräftad o lita på- det var det som hjälpte oss till slut ! Starkt o bra av dig att vara med!!

UG-Gäst – Johanna: Tack! Vad glad jag blir av att någon lyckats se också dig/ er <3

ellie: Jag var 16-17 år när jag blev inspärrad mot min vilja på rättspsyk i Skellefteå. Jag var deprimerad efter att ha blivit våldtagen. När jag kom dit så hade jag så extremt ont i hela kroppen att det gjorde ont att ha kläder på mig men jag hade ett par svarta mysbyxor och en mörkblå vid t-shirt på mig men då sa personalen åt mig att jag skulle genast gå och ta på mig en polotröja eller munkjacka för jag skulle tänka på de stackars våldtäktsmännen som var där, när jag vägrade och sa att jag inte ska behöva ändra på min klädsel för att bli lämnad ifred av dessa våldtäktsmän så hotade personalen mig med bältesläggning 

UG – Nadja: Låter helt vrickat

bubsen: Har ingen fråga men vill bara säga att jag mår illa o blir helt tömd i huvudet. Är det här Sverige idag? En fråga har jag; låten som Johanna sjunger, hur kan man få höra den igen?

UG-Gäst – Johanna: Det är Christina Kjellsons sång Cirkus. Jag kan försöka spela in den nånstans.... Återkommer

Ann: Bra program! Jag har också vårdats inom sluten vård,dock inte rättspsykiatrin,för självskadande beteende. Jag hade tur och fick hjälp av Dialektisk Beteendeterapi. Varför tog ni inte upp det o ert program? DBT har visat sig ha god effekt för personer med självskadanden beteende.

UG – Ida: Jo DBT och KBT har evidens för självskadebeteende, i alla fall i öppenvården. Men på rättspsyk i Växjö kallar de sin vård högspecialiserad samtidigt som de kallar sitt behandlingsinnehåll för ”DBT-inspirerat”. Men att det hjälper i slutenvård vet man egentligen inte. 

Insyn i vården: Hej. Jag tycker detta var ett ok reportage men lite smalt. Det framkom inte hur övriga landet gör. Växjö är ganska ensam om att vårda dessa svåra patienter som inte har begått något brott och metoden med att gipsa är spesefikt för Växjö. Angående vad som visas i tv så måste ni vara mer noga vad ni kablar ut speciellt bilder tex kring hur en person bältas då det inte såg helt korrekt ut så som många tränar på hur det ska utföras på ett s bra sätt som möjligt och som sista utväg. 

UG – Nadja: Vi hade i alla fall proffs med oss under rekonstruktionen.

missy_s: Hej, Jag är en tjej på 20 år och har sen 17 åring jobbat med mindre barn än mig som har dåliga familjeförhållanden, gör sig illa, gör andra illa mm. Jag berömmer människor som er som tar tag i detta och konfronterar de ansvariga för detta är inte acceptabelt. Min fråga till er angående ert reportage är: finns det på någotvis man man få kontakt med Dessa tjejer? Deras blogg eller liknande? 

UG-Gäst – Johanna: Jag har ingen blogg men du kan mejla mig på johanna.rasmussen@gmail.com eller sök mig på FB. Tack för att du försöker hjälpa barnen!

Perkki: Det finns ju behandlingsmetoder som gör det onödigt att bälta. Personalen gör det för singeln bekvämlighet.

UG – Nadja: Jag tror det är lätt att ta till biältning när man blir rädd att någon ska skada sig. Det skulle säkert jag också gjort om jag inte fått rätt utbildning.

Alexandra: Viktigt och bra program!! Jag läste nyligen boken slutstation rättspsyk och blev lite nyfiken på om det skedde något samarbete med tjejerna som skrivit boken i samband med detta program eller liknande? 

UG – Nadja: Vi  har pratat en hel del både med Sofia Åkerman och Therese Eriksson.

anhörig: Hur går det för tjejer sen? Får de nåt stöd efter eller de motarbetas sen? Eller beror det på vilken kommun man tillhör? 

UG – Nadja: Jag tror det handlar mycket om vilken kommun du hör till. ”Annas” kommun har gett mycket stöd.

NN: Undgdomar inom slutenvården behöver en vettig vardag, det hjälper inte att inte ha något att göra, att man blir kontrollerad och skyddat hela tiden och att man har all tid för att känna efter. Behandlingsavdelningar där man kan vara inlagd i veckor utan att ha träffat psykolog. När man undrar säger läkarna att man har mått för dåligt för att få terapi!

UG – Ida: Ja, det håller Bo Hejlskov Elvén med om, att det är viktigt att man har något att sysselsätta sig med. Han säger samtidigt att det är bättre med beteendeterapi för att bryta mönster än med samtal med psykolog. Det är inte bra för en självskadande, menar han, att sitta och tänka på att man mår dåligt. Bättre med aktiviteter.

Småland: Tack för att ni tog upp detta ämne i UG. Har inte själv självskadebeteende men ”fastade” framför programmet ikväll. Så tacksam att ni tar upp problem inom psykiatrin. Jag är livrädd för att jag själv, eller nån anhörig ska hamna där nån gång och man skulle stå helt hjälplös. Är han kvar som verksamhetschefi Växjö, kommer inte ihåg hans namn, men han som kunde tänka sig att ha sin eventuella dotter med självskadebeteende inlagd på rättspsyk?

UG – Nadja: David Wirdelöv är fortfarande bidrädande verksamhetschef

Elisabet: Hej Johanna, Din musik som är med i reportaget är väldigt fin. Ska du släppa den någonstans?

UG-Gäst – Johanna: Åh tack :):):) det har jag inga planer på men.... Tack

tanten: Ett av de stora problemen inom psykiatrins alla grenar, förutom bristande kompetens och kunskap, är att man inte förstår att arbeta preventivt/förebyggande, och inte vet hur man gör det. Att ta itu med ett problem när det redan uppstått är som att ösa vatten ur en båt utan botten medan man försöker segla den.

UG – Ida: Ja, och SKL:s självskadeprojekt har framförallt inriktat sig på att jobba förebyggande. Men man måste också göra något för de svårast sjuka. Och det är där som ingen riktigt vet vad.

Mamii: Att inta vara rädd uran att våga vara närvarande... Johanna, du är guld värd!!! Du kan ge mer än alla Bup tillsammans !!

UG-Gäst – Johanna: Åh. Tack. Men det är viktigt. Att bli bemött av den som är osäker bekräftar bilden av att jag är inte omtyckt eller farlig eller omöjlig.

Ann: Kommer ni till att ta upp om mer ang vård eller barnhem, fosterhem tonårshem ungdomsvårdsskola m.m i programmen?

UG – Nadja: Karin Mattisson jobbar just nu med ett program om missbruksvård och behandlingshem. Sänds om några veckor.

hanna!: och sist men inte minst! Tänk att det finns sådana fina människor som du johanna! Du har verkligen ett hjärta utav guld! Bra jobbat och hoppas allt ordnar sig för dig!

UG-Gäst – Johanna: Svårt att ta till sig så fina ord! Tack, skall ta till mig detta :)

Anna: Vad tror ni det är som gör att psykologer/terapeuter inte finns att finna inom vården för dessa kvinnor? Finns det inte psykologer inom rättpsykiatrin över huvudtaget?

UG – Nadja: Jo, men de är få och ägnar sigframför allt åt att göra neuropsykiatriska utredningar.

Stain: jag har en bekant som just jobbar på rpk växjö och denne menar på att vissa ”självskadetjejer” kan inte vistas med personer med samma problematik utan mår bättre och faktiskt känner sig tryggare på de avdelningar där dömda vårdas. 

UG – Ida: Ja det är argument som vi har hört också, att självskadepatienter mår bättre av att inte vara i grupp eftersom de kan ”smitta” varandra med sitt beteende. Men på rättspsyk i Växjö har de varit inlåsta på en avdelning bakom tio låsta dörrar där majoriteten varit självskadande. En handfull andra självskadetjejer har vistats med brottslingar. Och hur de har upplevt det är individuellt, men att vistas med en våldtäktsman om du själv upplevt övergrepp kan du ju tänka dig själv hur det känns...

”Beckis”: Mm vart tog min fråga vägen? 

UG – Moderator: Hej Beckis! Om du inte har fått svar på din fråga så kan det bero på att den inte hunnits med. Det kommer in hundratals frågor som Nadja, Ida och Johanna svarar på så snabbt de kan. Tack för att du deltar!

Jacob: Om alternativet till att gipsa armen är att patienten dör av förblödning, eller förlorar armen, så varför inte gipsa? Detta torde vara en tolkningsfråga av lagen. Som läkare har ed svurits att alltid rädda liv. I akuta situationer när patient är i akut kris, ej är tillräknelig eller har tappat förmågan att ta begrundade beslut så krävs extrema åtgärder. Svt's reportrar är duktiga på att vinkla reportage och hitta en syndabock. Hade patienten istället förlorat armen, känseln eller förblödit så hade säkert det kritiserats. Hittade ni inget bättre att ta upp? Grattis ni patienter som medverkade i programmet, ni fick behålla era armar och överlevde. Tråkigt att psykiatrin saknar resurser, finns inga psykiatriker att remittera de som inte är svårt sjuka. Mvh 

UG – Nadja: Det är möjligt du har rätt, men då måste lagen ändras. Annars blir det vilda västern.

Juliehw: Finns det på något sätt en chans till att jag skulle kunna få mail-adress till något ut av er som arbetat med kvällens program? Jag har en sak jag gärna skulle vilja diskutera men inte i ett öppet chattrum. Mvh 

UG – Ida: Absolut, våra adresser finns på UG:s sida. Välkommen att höra av dig!

Ponti: Jag har jobbat inom rättspsyk. Problemet är inte bara dåliga metoder till ”behandling” utan oxå att patienter ofta (inte alltid) är i behov av behandling av andra symtomer eller psykiska problem och måste ha behandling av detta oxå parallellt med terapi mot självskadebeteendet. Men rättspsykiatrin har inte detta som mål. Kan du Johanna bekräfta detta?

UG-Gäst – Johanna: Jag tolkar din fråga som att många på RPK har komplexa begov eller diagnoser. Precis som jag, så det stämmer tycker jag. Jag upplevde att RPK ville straffa bort beteendet. Inte lösa det. När jag sa vad de ville höra, fick jag t ex permission. Svår fråga. Men nej, jag behövde hjälp med flera saker men fick av RPK instort sett inthjälp med någon av dem.

Psykiatrisjuksköterska: För att nå en hållbar förändring vad gällande självskadebeteende behövs att patienten själv har en vilja till förändring. En vilja att bryta mönstret. Om jag som personal går in och stoppar blir beslutet mitt, inte patientens. Denna insikt tog mig flera år att förstå. Men idag är jag inte längre förblindad av min vilja att hjälpa utan kan istället ta ett steg tillbaka och invänta patienten. Att klanka ner på svensk psykiatri som helhet känns inte speciellt vidsynt. Det finns bra exempel och dåliga. Låt oss lära oss av dem båda, utvärdera och förändra till det bättre. Tack för att ni lyfter ämnet. En öppen dialog stärker vården. 

UG – Nadja: Vore bra för alla om din insikt spred till många.

Jill: Jag reagerade på att det visades mycket ärr i programmet. Var det någonting ni funderade på innan? Hade det något syfte? Med tanke på att ärr och skador kan vara väldigt triggande för självskadepatienter. Vet att många andra (tex. böcker) väljer att inte visa bilder på ärr, då det blir mer fokus på dessa än på själva problematiken.

UG – Nadja: Vi har diskuterat problematiken. Men ansett att vi ändå måste visa vad vi pratar om.

Mamma: ...vilken fin sångröst <3 

UG-Gäst – Johanna: Tack morsan ;) ;)

FP: Angpende tidiga insatser: Jag känner att man bara blir tagen på allvar om man har pengar att gå till en privat psykolog (med lindriga/tidiga symptom). Allmänpsykiatrin har för mycket att göra, antagligen därför det handlar mer om inlåsning/sedering/beskydd än behandling när det gått ”för långt”. Helt klart fel strategi enl. mig.

UG – Ida: Ja det håller ju Bo Hejlskov Elvén verkligen med om. Och det med tidiga insatser håller väl alla med om. Men just gruppen självskadande har man i vissa fall inte lyckats vända tidigt och då vågar man inget annat än skydd.

UG – Moderator: Här finns kontaktuppgifter till Uppdrag gransknings reportrar och övrig personal: http://www.svt.se/ug/omug/kontakta-redaktionen-1

TT: Håller med Emil,. Snälla granska hela psykiatrin, och börja gärna med BUP avdelningarna. Det är så mycket som inte funkar och vi kan hjälpa både patienterna och personalen genom att förbättra villkoren. Många länder väntar mycket längre att ge psykofarmaka till barn och unga, de satsar mycket mer på terapi och aktivering. I Sverige är medicinering ett billigt sätt att tysta oroliga patienter, Katastrof

UG – Ida: Jag vet att det finns problem på flera BUP-kliniker i landet. I Växjö har många av de anställda känt att det är för stora krav på att uppfylla vårdgarantin och för lite på att verkligen göra utredningar på ett korrekt sätt. Är det något du känner igen så hör gärna av dig.

Tobbe: Är det verkligen sant som media säger: att personal tvingat er att ha ”halvöppen” dörr på blandade avdelningar? :/ 

UG-Gäst – Johanna: Ja det är sant! Jag var tvungen att ha dörren öppen och personalen försäkrade att de hade koll men så kändes det inte. På en avd. Kunde jag ha dörren stängd då det fanns titthål i den dörren.

Jessica: Jag har vårdats inom slutenpsykiatrin och hade viss självskadeproblematik. Blev hotad med att de skulle ställa in besök om jag skulle skada mig. Detta var på en allmänpsykiatrisk avdelning. Det visade sig senare att jag var psykotisk men det upptäcktes inte förmodligen på grund av bristande kompetens. Problemet inom psykiatrin slutenvård är att det saknas resurser, kompetens men också en problematik då man betraktar slutenvården som en akutmottagning där man inte ger behandling i form av terapi.

UG – Nadja: Försökte lyfta fram det du skriver om i programmet. Glappet mellan behandlingshemmen där man får behandling och slutenvården där man främst får skydd. Det behövs ju både och.

anonym: Skit bra program!!! Har jobbat på rättspsykiatriska kliniken i växjö en slutade då jag inte va överens om deras metoder, jobbade även med ”anna” o va där dagen hon flyttades över. Det va helt för jävligt o under all kritik så jätte bra att ni belyser problemet.

UG – Nadja: Tack, det värmer.

Anna: Journalistik när den är som bäst. Tack. Jag hoppas bara att inte förtroendet för hela vården sänks av den här typen av program. Är övertygad om att det även finns mycket bra inom barn- och ungdomspsykiatrin. Skulle ni säga att problemen ni beskriver kan härledas till främst rättpsykiatrin alternativt tvångsvården? Eller är det något genomgående för psykiatrin?

UG – Ida: Tack för beröm. Jag vet inte riktigt om det går att jämföra med annan psykiatri. Tvångsvård är alltid komplicerat just av den anledningen som Johanna beskriver, att läkarna får stor makt. Det kompliceras ytterligare inom rättspsykiatrin av att de som vårdas anses farliga av både personal och andra patienter.

Niclas: Det som läker är ganska simpelt och det finns bevis; rätt stöd, positivitet från det rätta stödet och att stödet visar intresse samt visar engagemang att försöka hjälpa personen tillbaks till samhället då man kan få chansen att leva ett bra liv men fortfarande ha tillgång till kontinuerligt stöd så länge man behagar. 

UG – Ida: Det är förmodligen sant, i alla fall så länge man är i öppenvården.

M Schmidt: Om IVO:s granskning visar att gipsningen har skett på legala och medicinskt klara grunder, hur kommer ni på UG att gå vidare då? En ursäkt till vården?

UG – Nadja: Jag tycker hur som helst att det är bra att det blir klargjort vd som är lagligt eller inte.

Boendestödet: Tack för ett bra program! Jag arbetar som boendestödjare och träffar många ”självskadetjejer”. Jag och mina kollegor försöker alltid hitta ”gnistan med livet” för dessa tjejer. Vad är det som gör att dessa tjejer hittar det ljusa i livet och kan klara sig utan att skada sig? Vad kan jag som boendestöd göra för dem?

UG-Gäst – Johanna: Önskar jag hade svar. Alla som skadar sig skadar sig enligt minerfarenhet av olika skäl faktiskt! Ett likadant beteende kan ha väldigt olika skäl. Jag kan bara svara för mig. Jag försöker tänka när jag vill skada mig, vad är det jag EGENTLIGEN behöver? Försök kom fram ihop till vad det verkliga problemet är. Till exempel för mig är det att jag ofta är mycket rädd.

bubsen: Johanna, jag beundrar dig som ställde upp o var med i programmet:) jag skulle vilja veta var o hur o om man kan få höra din låt som du sjöng? styrkekramar från mig 

UG-Gäst – Johanna: Tusen tack. Låten är Christina Kjellssons och heter Cirkus.

Ida: Vet ni hur vanligt det är att personer med självskadebeteende läggs på samma avdelning? Har själv en lång historia av självskadebeteende och vet hur duktiga vi är på att trigga och inspirera varandra. För mig är det oerhört triggande att umgås med andra som skadar sig, eller se att någon gjort det. 

UG – Ida: Vet inte riktigt hur vanligt det är att man vårdas tillsammans. Men man ska komma ihåg att det finns flera tjejer med självskadeproblematik på en och samma avdelning i Växjö så inte heller där kommer man ifrån det problemet. Men där vårdas man också med dömda patienter.

Susanne: Ni kritiserar att flickans arm skyddades genom gipsning, mot hennes vilja. För den tjej som enl programmet svalde bestick och pennor, som man vet kan skära igenom vävnader inifrån, skulle man inte heller operera en sån tjej för att rädda hennes liv- om det skulle vara mot hennes ”så kallade” vilja? jag anser att tjejen då är så sjuk att hon inte kan bedöma konsekvenserna och att det närmast är läkaren skyldighet att ingripa. Om och om igen om det behövs!

UG – Ida: Sådana tjejer kommer väldigt ofta in till sjukhus och då tar man bort dessa pennor. Den operationen inskränker dock inte rörligheten eller möjligheten att gå på toa nästa dag. 

Alla kan räddas: Kan man prata någon till rätta med självskadebeteende om man gör det enskilt utan att det uppstår en risk för den som har ett stort behov av stöd?

UG-Gäst – Johanna: Förstår inte helt frågan. Kan man tala nån till rätta? Nej inte alltid. Att göra saker kan va bättre, läsa ihop, sjunga, hålla händer, rita, var närvarande men själv har jag svårt att prata när jag är upprörd.

Jessica: test kan inte se mitt inlägg

UG – Moderator: Hej Jessica! Dina inlägg syns först när någon besvarat dem. Skicka gärna en ny fråga!

Hannah: Jag blev riktigt förbannad när den där enhetschefen sa att han utan tvekan skulle sätta sin egen dotter i samma soffa som Anna Lindhs mördare (!!) Jag hoppas verkligen att detta gör att den övriga psykiatrin får se över sina rutiner i stället för den här idiotiska nödlösningen! Det finns ju böcker om DBT-terapi som ska kunna hjälpa mot självskadebeteende. Tack för ett kanonprogram!

UG – Ida: Varsågod ;-) Jag hoppas också att det kommer en annan vård där patienterna slipper låsas in snart.

Lena: Har ni några belägg för att den behandling ni förespråkar ( tänker på psykologen från kommunen) verkligen ger det resultat som påstås?

UG – Nadja: Det finns evidensbaserade studier och många positiva erfarenheter i kommunerna. Förra året nominerades Bo Hejlskov till Stora psykologpriset för sina metoder att hantera självskadande personer.

Ann: Lite nyfiken. Får ni hjälp idag eller ni har bra vänner som ni kan prata med?.... Har själv varit med ett och annat på 80 talet och märker att man ventilerar och pratar mkt med människor som varit med om ngt liknande eller värre och det känns bra efteråt..

UG-Gäst – Johanna: Jag har läkar och psykologkontakt som är jätteviktigt. Men det absolut viktigast för mig är att jag fått kontakt med en familj som hjälper mig och ger mig grejer jag aldrig känt. Men att prata med dem som barit med om samma saker kan hjälpa. Men var försiktig så du inte låter dig dras ned av samtalet och minnena.

kiwi: Har själv varit tvångsvårdad inom rättspsykiatrin...Vill bryta tystnaden om alla hemska straff som utdelas där. Jag behövde inte straff.... allt jag önskade var tröst, en kram och omvårdnad... Hur får man upprättelse?. Min själ är sårad för livet av denna typ av vård?

UG – Ida: Jag vet inte hur man får upprättelse generellt, men kanske kan det här programmet bidra till att fler som behandlats på liknande sätt känner att de fått lite upprättelse.

Kattis: Har varit inlagd 10 dagar för avgiftning (läkemedelsmissbruk)på en sluten psyk avd pga att det fanns ingen annan psykavd på den orten. Där fanns det män som mördat och även knivhuggit en annan pat som dog. Jag vaknade mitt i natten av en man stod lutad över mig. Personalen fick låsa in mig på natten för att skydda mig. Fruktansvärd upplevelse. Tack för ett mkt tänkvärt program och ta hand om er.

UG – Nadja: Tack själv. Låter läskigt.

Pappatillsjälvskadare: En annnan olaglighet som Rättspsyk i Växjö gör sig skyldig till är det totala mobiltelefonförbudet och den generella inpasseringskontrollen med larmbågar etc. De har fått fem förelägganden från IVO om att sluta med detta, men fortsätter att trakassera alla som besöker stället med dessa inskränkningar.

UG – Ida: Nja, alltså det var ju olagligt när det fanns men de fick backa. I dag är det inget generellt förbud utan det måste tas individuella beslut. Snart kommer dock lagen att ändras så att man kan ta ifrån alla dömda sina telefoner. Men inte för de som inte begått brott, annat än efter individuellt beslut.

Oscar: Jag som arbetar med dessa patienter måste framhäva att vi har kontinuerliga etiska diskussioner med alla anhöriga, andra professionella etc. Jag har personligen inte träffat dessa olyckliga unga, men kan se likheter med de problem som var aktuella när vi var tvungna att ta ställning hur vi skulle hantera de med anorexia som vi hade väldeliga problem med inom psykvården på 80 och 90 talen. Men, mycket har hänt Eddan dess och jag är inte helt uppdaterad, trots intresse.. Och kärlek.... .

UG – Nadja: Förstår att det inte är lätt. Och visst finns det tydliga paralleller mellan anorexi och självksadebeteende.

Therese: Tack för att ni lyfter ett tyvärr alltför okänt problem. Det är en skam att detta fortfarande får pågå i Sverige. Hur tror ni att det hade sett ut om patientgruppen bestått av medelålders män med en svårbehandlad sjukdom? Att ens ha psykiska problem är tabubelagt nog, är man dessutom ung tjej verkar man sakna all möjlighet att bli tagen på allvar. Åtminstone enligt min erfarenhet. 

UG – Ida: Usch, det låter verkligen deppigt men det kan nog ligga något i det du skriver.

Kajsa Spec.ssk Psykiatri: Skulle varmt välkomna en inventering på landets psykiatriska slutenvårdsavdelningar och öppenvårdsmottagningar efter personal som vill och kan utveckla vården av självskadebeteende. Vi är många! Vad säger Ing-Marie Wieselgren om det, tror ni?

UG – Ida: Låter som en bra idé. Hör av dig till Ing-Marie! 

Cia: UG-Gäst-Johanna Är du verkligen nöjd med vården du fick på Kungälvs sjukhus? För mig är det ett utav dom mest katastrofala sjukvårdsinsatser som finns i Sverige... Men det är tur att vi alla är olika

UG-Gäst – Johanna: Nej absolut inte med tvångsvården. Den blev så dålig att den ju i sin tur ledde till RPK. Men skälvklart fanns det enskilda personal som var fantastiska. De har en suverän läkarchef nu men också läkare som sa till mig: vill du ha sonden med eller utan spruta med cisordinol? Skrämde mig från vettet. Fanns bra och dåligt på Kungälvs sjukhus. Öppenvården har för mig funkat bäst!

MEN akuten på Kungälv har räddat mitt liv otaliga gånger och ingen har dömt eller skrämt mig där. Tack till alla på Kungälcs akuttmottagning <3

tanten: hej igen Ida om det nu verkligen är så att ”ingen” vet hur, så är det ju det man ska jobba med. jag har själv varit inblandad i ett ärende i v-ö, inte av denna typ som programmet handlar om, och där lyckades jag få ett dussin av sveriges bästa experter att vilja aställa upp gratis för att prata om hur man skulle kunna bygga upp en behandling för den aktuelle patienten. av detta blev ingenting pga av bristande intresse hos ledningen ffa i hemlandstinget jag känner många experter som är kunniga och kreativa och har själv under många år jobbat på att hitta vägar framåt när det sett hopplöst ut och det finns alltid nåt man kan göra

UG – Ida: Jo men man jobbar med forskning kring hur man ska hantera självskador, men forskningen är så vitt jag förstår inte så långt kommen. 

Insyn i vården: Ang. tidigare inlägg som besvarades av Nadja. Min undran är var ni fick hjälp av dessa proffs som instruerade er i hur man ligger i bältet...det är inte riktigt så som lärs ut på Göteborgs Psykiatriska kliniker.

UG – Nadja: Ok, då vet jag. Vi var i alla fall på en psykiatrimottagning.

Psykologstudent: Hej och tack för en otroligt bra dokumentär! Jag undrar om det inte alls förekommer psykologer inom rättpsyk? Kanske kan du Johanna svara på varför kvinnor som självskadar sig inte får hjälp via en psykolog även med vårdas inom slutenvården?

UG-Gäst – Johanna: Jag träffade en psykolog som gjorde min autismutredning. Jon var bra. Jag vet verkligen int varför inte alla får en psykologkontakt. Kanske är de för få och patientrna för många.

Skötare rättsps. Växjö: Det faktum att den rättspsykiatriska verksamheten bedriver både vård och straff gör den väldigt utsatt, precis som dessa kvinnor. Jag är av den fasta åsikten att det borde finnas öppnare alternativ för kvinnor med allvarlig självskadeproblematik, vilket det för tillfället inte gör. Men å andra sidan har jag träffat väldigt många patienter som tyvärr inte hade överlevt utan den vårdtyp som den rättspsykiatriska vården erbjuder. En vård som dom idag är djupt tacksamma för. Ödmjukhet, medmänsklighet och respekt ska vara grundpelare för all vård, men den räddar inte liv i akuta skeden, vilket tvångsåtgärder gör. Tack för ett bra program!

UG – Ida: Tack, vi delar din bild.

S: När ni säger att det inte är lagligt att söva ngn o gipsa menar ni då LPT eller HSL??

UG – Nadja: LPT där beskriv vilket tvång som är tillåtet.

UG – Nadja: Nu är klockan tio. Jättekul att ni var så många som chattade med oss. Tack för idag och god natt!

UG – Ida: Tack för att ni har tittat och chattat! God natt!

UG-Gäst – Johanna: Så många frågor jag önskar jag kunde svara på alla! Men chatten är slut. Tack till alla som bryr sig om oss som var med! <3

UG – Moderator: Stort tack till alla som har varit med och ställt frågor! Chatten stänger nu men går snart att läsa på svt.se/ug

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – När portarna slagit igen

Mer i ämnet