Foto: SVT

Läs chatten med reportrarna bakom reportaget

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING · Efter programmet om IS-krigaren ”Adam” så chattade reporter Sanna Klinghoffer och researcher Magnus Sandelin med tittarna. Chatten är nu stängd men du kan läsa alla inlägg här nedanför.

UG – Moderator: Nu är Sanna och Magnus på plats. Så vi kör igång chatten. Ställ korta och raka frågor, så hinner fler få svar.

flakeman: Varför har ni döpt honom till ”Adam” ? Adam är ett kristet/judiskt namn. Är inte sanningen att han har ett arabiskt namn?
Sanna Klinghoffer: Det är även muslimer som heter Adam. Det är inte enbart muslimskt
 

Bertil: Kände ni någon tveksamhet inför att kalla en man som ägnar sig åt massmord, massvåldtäkter, förslavning av kvinnor och korsfästning för en ”vanlig kille från Göteborg” samt ge honom ostörd TV-tid utan kritiska frågor? 
Magnus Sandelin: Det syftar på att han var en ganska vanlig kille innan han åkte till Syrien. Dessutom får han kritiska frågor.

Arman: Hur tänkte du när du satt där? Kände du inte en viss oro
Sanna Klinghoffer: Nej, jag hade träffat honom innan och pratat med honom länge. Trots de fruktansvärda åsikter hah har, var han en korrelt och artig person.

Ulrika Arvidsson : Om vederbörande gör ett aktivt val att åka och strids för en organisation som IS, kan vi då inte frånta dennes svenska pass, och låta personen stanna kvar i önskat område? 
Magnus Sandelin: Det finns inga sådana möjligheter idag. Det pågår en utredning om eventuellt skärpt lagstiftning, den ska vara klar i juni.

elin: prata ni något om adams syn på kvinnor? jättebra reportage!! 
Sanna Klinghoffer: Roligt att du tyckte om programmet. Nej, vi talade inte om hans kvinnosyn, utan om vari hans övertygelse består.

hans: Hej, det var ingen fråga om han får lön eller betalt i någon form?
UG – Moderator: Hej Hans. Det fick inte plats i reportaget, men här kan du läsa lite mer om ”lönen” som IS-soldaterna får. http://www.svt.se/ug/islamiska-staten-star-for-jihadisternas-uppehalle

Jerkar: Sverige gör väl i precis nada för att stoppa kriget i ISIS, varför gör de inte mer?
Magnus Sandelin: Sverige har vaknat sent när det gäller unga människor som åker till IS och liknande grupper, men nu pågår en del initiativ ute i landet, och även en diskussion om skärpt lagstiftning.

Jonas: Hej. Bra program, proffisionellt som alltid. Men jag menar mest, reportern kunde ju inte ens titta på en av filmen och Adam säger då att han hade kunnat avrätta folk med mask på. Är inte det lite provocerande att göra ett sådant här reportage? Och jag förstår att Ni lovar honom anonymitet, men när han i princip står och säger i tv att han är beredd att mörda folk, är det inte bra då att tipsa Säpo? // trogen ugare
Sanna Klinghoffer: 
Roligt att du uppskattade programmet. Jag förstår att det är svårt att höra honom prata om dödandet av människor. Vi som journalister ska stå oberoende och vi kan inte tipsa polisen. Eftersom det här fenomenet med unga svenskar som åker för att gå med i IS så är det viktigt att förstår, men inte acceptera deras sätt att tänka.

Lisa : Vet du om Adam har farit tillbaka ännu?
Sanna Klinghoffer: 
Nej, det var jag inte.

E: Vad tycker hans familj här i Sverige om hans nya liv? 
Sanna Klinghoffer: 
Jag vet inte vad hans familj tycker.

Victor Reis: Känner ni inget ansvar när erat program kommer rekrytera fler till IS? 
Magnus Sandelin: Det pågår redan en stor rekrytering. Vi vill sätta sätta ljuset på propagandan och öka kunskapen, kunskap är nödvändigt för att minska rekryteringen.

christer: Hur kan ni göra ett reportage om såna idioter det spär ju på invandrarhatet när man hör att dom vill ta över världen
Sanna Klinghoffer: 
Vi gör reportage om många olika företeelser, ocksp obehagliga. Adam står långt ifrån den stora muslimska majoriteten. Och att klumpa ihop honom med alla invandrare förstår jag inte alls.

Marie: Hur är det möjligt att sv myndigheter kan tillåta att jihadister kommer o går ifrån kriget och vårdas här för skador de fått i strid. Jag är chockad över slappheten o naiviteten!! 
Magnus Sandelin: Ja, många är upprörda över att de kan åka iväg utan att det går att stoppa dem. Men diskussioner om skärpt lagstiftning pågår. En utredning ska vara klar i juni. Andra länder, som t.ex. Storbritannien och Tyskland har dock redan lagliga möjligheter att stoppa dem.

PerN: Varför ger ni denna ”Adam”, ett medialt utrymme överhuvudtaget? Ni tjänar deras syften, när han får framföra sina hot mot vårt land, ”om Sverige skulle stödja USA”, så...
Magnus Sandelin: Det är alltid en balansgång mellan att ge extremister utrymme och vikten av att allmänheten får information. Vi låter inte propagandan stå oemotsagd och vill bidra till ökad kunskap för att kunna komma åt problemet.

Ai gbg: Killen låter helt hjärntvättad eller dum i huvudet! Varför frågar du han inte om han är frisk eller verkligen tror på att Profeten Muhammed tycker det är ok att slakta och hugga huvudet av muslimer, döda barn och kvinnor iProfetens namn??? 
Sanna Klinghoffer: Vi gjorde intervjun för att inte tala om utan med en jihadist. Vi ville förstå vari hans övertygelse består. Det innebär inte att vi håller med honom och vi tar avstånd i programmet.

herrT: Vad säger man? Åka till Syrien och bli skadad och sen bli hoplappad i sverige för att kunna åka tillbaka och kriga igen? På skattebetalarnas bekostnad medan våra åldringar svälter pga urusel pension!
Magnus Sandelin: Ja, det upprör naturligtvis många att jihadister kan åka fram och tillbaka, och förhoppningsvis kan programmet leda till att diskussionen tar fart.

Anna: Du ställde fråga om han hade dödat någon och hur han såg på dödandet som IS utför. Han hade i sitt tycke logiska svar på detta då de var fiender som bombat och dödat många människor. Ni funderade inte på att ställa frågor kring varför det är ok att ta tillfånga kvinnor och barn för att använda som sexslavar hos IS egna krigare? Hade varit intressant att höra hur han försvarade detta?
UG – Moderator: Hej Anna, vi ställde sådana frågor, men de fick tyvärr inte plats i reportaget. Däremot kan du läsa lite om hur Adam resonerar i de frågorna här: http://www.svt.se/ug/islam-har-lart-oss-att-man-far-ha-en-slav

joasi: Har Säpo rätt, enligt nuvarande lagstiftning, att tipsa andra länder om kända IS krigare som flyger från Sverige, så att de ev. kan gripa dem? Gör de det?
Magnus Sandelin: Det är klart att de har rätt, men bara de själva kan svara om deras arbetsmetoder.

AS: Hur kom ni i kontakt med den här personen?
Sanna Klinghoffer: 
Jag och min kollega gjorde ett program i våras om en ung kille som åkte till Syrien för att strida. Vi fick då kännedom om honom och jag skrev ett brev till honom som han svarade på. Vi träffades några gånger och till slut bestämde han sig för att vara med.

Mindy: Är inte konventionerna om krigsbrott tillämpliga? 
Magnus Sandelin: Jo, det borde de vara. Förundersökningar pågår enligt Säpo mot flera svenskar som stridit i Syrien.

jojo: Vad tyckte Adam om att muslimer världen över fördömer Is? 
Sanna Klinghoffer: Han tycker inte att de är ”riktiga” muslimer. Han är medveten om att den stora gruppen muslimer inte tycker som honom.

gudrunkarlsson: Hur kan världen se ut så här? Jag är stum och skulle aldrig våga säga ett ord om detta.
Magnus Sandelin: Det är en bra fråga som är svår att svara på, Gudrun.

UG – Moderator: I Aktuellt just nu tar man upp Adam och svenska jihadister. Och snart kommer några politiker att diskutera frågan om jag förstått det hela rätt.
Aktuellt kan ni se nu i SVT 2 eller här: 

http://www.svtplay.se/kanaler/svt2

Vilhelm: Du rar inte avstånd i programmet! Du framstår som förstående och aningslös. 
Sanna Klinghoffer: 
Tråkigt att du upplever det så. Jag tar avstånd på flera ställen.

Cw: Varför sökte han sjukvård om han vill dö som martyr? Fick du någon känsla av detta?
Sanna Klinghoffer: 
Han behövde vård. Men hans högre mål är att dö, hur konstigt det än kan verka för oss.

Audai Malmö: inget som står i Koranen att de ska ta över världen eller de att man ska döda muslimer eller icke muslimer! det är vad det står i Koranen samt att ta flickor o sälja dem eller att köra bort folk såsom yazidier eller kristna från sina hem! det är inget islam i detta! En fredlig är en fredlig muslim inte krigare. IS är kriminella och terrorister inte muslimer.
Magnus Sandelin: IS har en mycket extrem tolkning av religionen.

Orolig ungdom : Jag måste berömma er för detta arbete, det kan inte vara lätt att försöka upplysa samhället om något sånt här utan att väcka starka reaktioner! 
Sanna Klinghoffer: 
Tack, roligt att du uppskattade programmet.

Christopher: Hade det inte varit på sin plats att någon ur regeringen hade fått ge sina kommentarer kring detta!?
Magnus Sandelin: Inrikesminister Anders Ygeman kommenterar i Aktuellt just nu!

Stefan : Det var ett otroligt intressant program! Hur kändes det att göra intervjun, sitta ansikte mot ansikte med en terroristerna? 
Sanna Klinghoffer: 
Det kändes märkligt. Dels för att det var en artig och korrekt unk kille och samtidigt berättade de mest fruktansvärda saker.

Hj72: Vad tycker adam om sverges förhållning till Islam?
Sanna Klinghoffer: Det var inget han gick in på.

Felicia : Hur rädd bör civilbefolkningen i Sverige vara för IS?
Magnus Sandelin: Man ska verkligen ta hotet från IS på allvar, men inte gå omkring och vara rädd för attentat. Även om det kan ske är risken att drabbas mycket liten.

Ara: Varför blev Adam intresserad av IS från första början?
Sanna Klinghoffer:


Det började med att han och några vänner var upprörda över vad som hände i Syrien när inbördeskriget startade. De for till Syrien och hamnade i en rebellgrupp. Ledaren för den rebellgruppen gick sedan över till Islamiska Staten och då fäöljde Adam honom.Sofia: Fint journalistiskt arbete! Uppfriskande att se att du inte lät dig provoceras av honom i programmet utan höll dig saklig istället, proffsigt!
Sanna Klinghoffer: 
Tack! Roligt att höra.

Yvonne: Är eller har ”Adam” varit med i något religiöst samfund/Församling här i Sverige under uppväxten?
Sanna Klinghoffer: 
Nej, inte vad jag vet.

UG – Moderator: Ni är oerhört många som ställer frågor. Många av frågorna som kommer in har besvarats längre ner i tråden. Läs gärna där innan du ställer din fråga. Tack för tålamodet, Sanna och Magnus svarar så snabbt de kan.

E.A: Hej! Jag undrar vad för intryck du fick av honom som person. Verkade det vara en person som behövde prata med någon, dvs någon som mådde dåligt. Fick du en känsla av att personen i fråga var någon som var ensam? 
Sanna Klinghoffer: Som person var han mycket korrekt och trevlig. Vilket blev en stor kontrast mot vad han berättade om. Fruktansvärda saker. Jag kan inte bedömma hur han mådde. Men det är svårt att föreställa sig att ha förlorat över tio av ens nära vänner..

Tess: Vet ni om han enbart rest hem till Sverige för att få vård för sina skador han fått när han krigat för IS? 
Sanna Klinghoffer: 
Nej, det var inte bara därför.

”Adam”: Tycker ni inte att er reportage leder till att vissa får fel bild av muslimer? 
Magnus Sandelin: Programmet handlar inte om muslimer, utan om extremister. IS står långt ifrån den muslimska majoriteten i världen, självklart, men tyvärr finns alltid människor som vill generalisera. Men det finns ett stort allmänintresse i att berätta om IS mot bakgrund av att så många åker dit från Europa.

tommy: Vad känner du för honom som har träffat han flera gånger? Bra program
Sanna Klinghoffer: 
Roligt att du uppskattade programmet. Det var kluvet att träffa honom och prata med honom. Han var både artig och korrekt, samtidigt som han berättade om de mest fruktansvärda saker.

Thomas: Belysande reportage! Tyvärr får jag uppfattningen att det inte går att övertyga dessa personer att det de gör är fel, de är så hjärntvättade och oresonliga, är det eran bild också?
Magnus Sandelin: Det är svårt att omvända en person som redan är så starkt övertygad. Men människor kan förändras över tid. Och viktigt att påverka unga människor som ännu inte fastnat i extremism.

Anders: Hej,vill ge beröm till Sanna Klinghoffers sätt att genomföra intervjun. Hon har förberett sig mycket. Hon klarade av att använda sig av ett lyssnande förhållningssätt samtidigt som ingen kan undgå hur jobbigt hon tycker att det är och vilka värderingar hon står för. Annars hade inte Adam inte berättat som han gjorde. Hur än konstigt det låter så menar jag att hon visar respekt för honom som människa samtidigt som hon tydligt visar att de handlingar som han försvarar är avskyvärda. Bara så kan vi komma till rätta med det hela. Och då menar jag INTE att vi ska dalta. Vi ska höra allt vi kan för att bekämpa detta inom demokratins ramverk. Min fråga: var du någon gång rädd för din och din familjs säkerhet? Är du rädd för att det går konsekvenser på dikt för din säkerhet?
Sanna Klinghoffer: 
Tack så väldigt mycket! Roligt att du uppfattade det så. Jag var genuint nyfiken på vari hans övertygelse består. Det är lätt att enbart fördömma, men för att kunna hantera denna fråga måste man också förstå. Nej, jag är inte orolig för min säkerhet.

RR : RR Varför följer inte IS ”Den gyllene regeln” som finns i Koranen? ”Det Du vill att andra skall göra mot Dig skall Du göra mot dem”. 
Sanna Klinghoffer: Islamiska Staten står långt ifrån den stora muslimska majoriteten när de tolkar Koranen och religionen.

Anette: Tack för bra program. Måste erkänna att jag känner mig smått upprörd. Att ha tagit beslut om att ateism inte är fel känns helt rätt. Hur kommer det sig att ”anhängare” i stor utsträckning är yngre män UTAN barn? Hade Adam barn? Att dö som martyr blir man inte förälder av. Återigen tack för bra program. Känner stort behov att läsa Koranen för att förstå.
Magnus Sandelin: Tack Anette! Nej ”Adam” har inga barn, men det finns många andra som åker för jihad som har det.

Bra jobbat: Jag tycker att det är dags för uppdrag granskning att göra ett reportage om dom enda som försvarar sig mot IS-terroristerna med bra resultat. Och det är YPG och YPJ i Kurdiska delen av Syrien, Rojava. Där kvinnorna är den största delen av motståndet som har egen armé styrka som kallas för KVINNORNAS FÖRSVARS ENHETER. Är det nåt för er? Vänliga hälsningar 
Sanna Klinghoffer: Det kan hända att vi följer upp programmet på något sätt. Dock oklart hur i dagsläget.

Lisa: Om han verkligen står för sina värderingar varför visade han inte sitt ansikte skäms han kanske
Sanna Klinghoffer: 
Det handlade bland annat om att hans familj kan bli utsatt för hot.

Kurt: Har alla islamister samma uppfattning som Adam och hur definieras islamister. Finns det nivåer på gruppindelning av islamister man har ju lite svårt att förstå det här ?
Magnus Sandelin: Nej, alla islamister har verkligen inte samma uppfattning som Adam. Islamism är ett mycket brett begrepp, där ryms våldsamma terrorgrupper som IS men även fredliga grupper som vill verka politiskt. Gemensamt är att man ser religionen som grund för hur samhället ska styras.

Anton : Hur resonerade ni när ni bytte ni ut hand röst mot en skådespelare ? Hur en persons röst låter kan vara viktigt.
Sanna Klinghoffer: Skådespelaren som läste in hans röst gjorde ett väldigt bra jobb på att låta autentisk.

samir : Ni sa många fel om islam och det är ett försök för att sprida rasism mot muslimer 
Sanna Klinghoffer: 
Tråkigt att du uppfattade det så, vi vill verkligen inte sprida rasism mot muslimer.

Gustaf: I ena stunden pratar ”Adam” om att IS vill ta över världen.I andra förklarar han att han aldrig skulle kunna tänka sig agera ”jihad” i Sverige. Hur går detta ihop? 
Magnus Sandelin: En mycket bra fråga. Tror han tänker långsiktigt i det första fallet, och kortsiktigt i det andra.

AC: Många av dessa ”män” är ju gifta och har barn. Hur förklarar man för sin fru att man längtar efter 72 oskulder istället för att fortsätta att leva med henne?
Magnus Sandelin: Den frågan får du ställa till någon som har den övertygelsen!

Rädd svensk i Køpenhavn: Varför tar det så lång tid att få till en lag mot att detta kan få fortgå. Ni pratar om juni och inrikesministern om först till 2016. Hur många beräknas inte kunna ha rest under detta år? Jag har aldrig kännt mig så rädd för något förr. Tänker att jag inte är ensam, och vad gör det med vært samhälle.....?
Magnus Sandelin: Ja, det tar lång tid, alltför lång tid kan man tycka. Sverige har varit sena i starten med att hantera det här problemet.

Laila Falk: Jag känner redan nu, två timmar innan programmet börjar att jag kommer att bli helt vansinnig. Är det rätt att låta dessa personer få så mycket utrymme för att framföra sina helt galna argument, att få möjlighet attkunna påverka andra ungdomar som uppfattar detta som häftigt. Åker de ut för att strida så bör de få ta konsekvenserna av detta och inte bli insläppta igen. Säkert en omöjlig åtgärd då de är svenskar. Men på riktigt vad är detta för galenskap? Laila 
Sanna Klinghoffer: 
För att kunna förstår vad det här hanslar om är det viktigt att tala med och inte om de här personerna. Hoppas att du nu efter programmet inte är så arg som du trodde. Vi intervjuar alla möjliga männsikor för att förstå varför de agerar på olika sätt. Det innebär inte att vi håller med eller accepterar.

Eva: Har du någon ide om hur det förebyggande arbetet skulle kunna se ut?
Magnus Sandelin: Det går inte att svara kort på, men kunskap är en bra början. Vi måste hitta personer som riskerar att radikaliseras, och omgivningen/samhället måste kunna erbjuda alternativ till rekryterarna.

Danne: Varför var det en skådespelare som gjorde hans röst,
Magnus Sandelin: För att vi enligt lag är skyldiga att se till att ingen kan känna igenom honom.

Jocke: Det hade varit på sin plats att en Iman eller muslimskledare visade sin avsky, försökte ni få kontakt med någon av dessa?
Sanna Klinghoffer: 
Vi valde att prata med en expert istället, för att prata vidare om hur stora IS är.

Lena: Bra, sakligt program. Hade varit intressant att få veta vad som egentligen står i Koranen. Gör gärna ett program om detta.
Magnus Sandelin: Tack Lena! Ja, mer kunskap är aldrig fel. 

Joe: Hur fick svt Adam att ställa upp? Bra betalt, eller vad gjorde att han ställde upp? Bra reportage. Tack.
Sanna Klinghoffer: 
Svt betalar inte för intervjuer. Adam fick inget betalt. Aneldningen till att han ställde upp på intervju var att han litade på mig och att han ville berätta.

Debbie: Jag uppskattar Uppdrag granskning! Bra jobbat! Jag tror att ”ADAM” ljög att han inte dödat någon och han ska inte tänka attackera Sverige! Dom ska tar över Sverige snart! Welcome to Sweden! A paradise for terrorist!
Magnus Sandelin: De kommer inte att ta över Sverige, men det finns andra problem att hantera, som de som återvänder efter att ha utbildats och tränats hos IS.

Frågande: Paradiset, vilka bevis hade han för att det finns? Hade han kontakt med några som är där nu? 
Sanna Klinghoffer: 
I tro och religion är bevis en svår fråga. Han är övertygad om att det är så det fungerar. jag frågade aldrig aldrig om han har kontakt med  vänner i paradiset.

Johannes: Adam pratade mycket om att ”dom får smaka på sin egen medicin”. Var det något speciellt krig/händelse han syftade på eller är det mest USA i allmänhet och de saker de gjort genom historien?
Magnus Sandelin: Jag tror att han specifikt syftade på kriget i Syrien, men även USA och bombningarna.

Ted: Ni brukar nästan alltid ha debatt i slutet av programmen, med t ex politiker. Ni slutade programmet väl tvärt i synnerhet då det väckt så mycket känslor. Varför?
Sanna Klinghoffer: Tv-programmet Debatt kommer att gå vidare imorgon. Och Aktuellt följde upp och vidgade diskussionen efter programmet.

emma: Grymt bra arbete, kanske det bästa reportaget på väldigt , väldigt, länge. Jag upplever som om att vi har ett förhållningssätt i Sverige som leder till en total beröringsskräck för allt som skulle kunna leda till att Sverige som nation använder våld i något sammanhang, oavsett hur gott syftet i grunden än är. Det leder i sin tur till förlamning och ovilja att ta beslut t f a att ansvariga ministrar riskerar hängas ut för att vara mindre vetande. Alla 'vet' ju att våld bara leder till än mer våld. Att med våld hindra någon att resa till IS är således omöjligt i detta till döds fredsälskande land. Var Adam på något sätt medveten om att han åker 'räkmacka' på vår närmast imbecilla flathet?
Sanna Klinghoffer: 
Roligt att du uppskattade programmet. Adam uttryckte aldrig något om att åka räkmacka på svenska samhällets flathet, så jag vet inte.

Kalle anka värld: Hann aldrig se programmet från början och undrar om hans resa ner dit. Vilket/Vilka länder åkte han genom för att komma till Syrien? Berättade han något om närgränsande länders ställning gentemot alla jihadisters passage? 
Sanna Klinghoffer:

Han åkte via Turkiet, vilket de felsta från Sverige gör. nej, han berättade ointe om angränsande länders inställning.Robin: Hur många strider för IS totalt? Vid vilket antal blir islamisk fundamentalism en religion i sig och inte hjärntvätteri/terrorism?
Magnus Sandelin: IS uppskattas av CIA ha drygt 30.000 ”soldater”. Tja, det, är naturligtvis en väldigt liten del av världens en och en halv miljard muslimer.

Mona: Magnus hur kan du vara så säker på att de inte kommer att ta över Sverige? 
Magnus Sandelin: Jag förstår inte hur det skulle gå till.

UG – Moderator: En god nyhet: Jag tror att ni möjligtvis slagit rekord i antal frågor i vår chatt.
En dålig nyhet: Det gör också att det är väldigt svår att hinna med och svara på alla frågor. Men vi kör på i 15 minuter till och svarar på så många som möjligt.

jens: Hur tror du andra delar av världen kommer att agera
Sanna Klinghoffer: En stor fråga. Flera länder gör många och olika saker. I flera europeiska länder pågår ett arbete med avradikalisera unga som vill åka. Och flera andra länder har stängare lagstiftning.

LE: Det går inte att förstå hur en ung människa som växt upp i Sverige, i ett tryggt land, kan ta till sig och försvara sådana ofattbara grymheter som IS utsätter människor för. Det var ett viktigt program, tror inte vi riktigt förstått vad som är på väg att hända i världen. 
Sanna Klinghoffer: 
Roligt att du uppskattade programmet. Jag tror inte heller att väst rikigt förstått hur mäktiga IS är.

AC: I reportaget framgick att IS började kriga i Syrien för att hjälpa folket i sin kamp för demokrati. Det visade sig ju inte alls stämma med det verkliga syftet. Hur ser Adam på det?
Sanna Klinghoffer:


I hans värld är de där för att hjälpa det syriska folket. Han vill ju ha ett kalifat och tror att det är det bästa.Gunnar: Har ni några betänkligheter vad gäller riskerna för Adam. Det är lätt att fördöma det han står för men han blir ju ett ännu tydligare mål direkt för ett antal underrättelse -och säkerhetstjänster? 
Magnus Sandelin: Vi döljer hans identitet eftersom han enligt lag har källskydd. Säpo känner dock redan till honom, och Adam är en vuxen man som frivilligt själv berättar om sina val.

Fassan: Vet man vilka som förser IS med vapen och om det går att stoppa?
Sanna Klinghoffer: 
Vi har inte tagit reda på det. Vet bara att de bland annat gjort olika beslag när de krigat.

TokigaLandetINorr: Är du med i IS själv Magnus? ;) Hur kan du veta att de inte vill ta över Sverige.
Magnus Sandelin: Jag skrev att de inte kommer att ta över Sverige. Det är skillnad på vad de vill.

Fröken Samira: Halva tiden har gått och inte fått nåt svar! Ett bra program men inte komplett! Ni skulle förklara att inte alla muslimer har samma uppfattning som Adam. Varför nämnde inte ni nåt sån?, 
Sanna Klinghoffer:


Vi ansåg att jag gjorde det klart när jag sa ” den stora gruppen muslimer tycker ju inte så osv” Men skulle kanske varit tydligare.Mohammad: Var han allmänt dyster eller glad och skämtsam?
Sanna Klinghoffer: 
Han var korrekt och artig.

camilla: Vart är debatten riksdagen måste föra? Vad gör statsministern åt detta?
Magnus Sandelin: Regeringen utreder just nu om lagen behöver skärpas för att kunna stoppa människor att ansluta till IS och andra terrororganisationer.

Neda: Varför svarar Ni bara på ”snälla frågor”? För övrigt håller jag med Jocke, sedan Vill jag tillägga att jag är själv muslim och hade svårt att inte bli upprörd över programmet, Ni nämner också att Ni gjorde rapportaget för att förstå varför vissa människor som han agerar som de gör, jag tycker inte att jag fick svar varför, det jag hörde var bara massa egen påhitt för att rättfärdiga sina brutala metoder, det finns inget sätt att försöka att förstå en mördare. Oavsett hur man haft det så har man ett val i livet och han har gjort sitt.
Sanna Klinghoffer: 
Vi försöker svara på frågor i den takt de kommer. Tråkigt attdu inte tycker du har fått svar. Du har helt rätt i att han har gjort sitt val i livet. Och det förklarar han.

Gösta: Kan ni inte ha en uppföljning av programmet med politiker inbjudna ? Detta måste lyftas på högsta nivå. 
Sanna Klinghoffer: 
Imorgon kommer tv-programmet Debatt att ta upp det här. och Agenda på söndag kommer också att gå vidare.

Pelle : Att IS tänker införa ett världsomfattande kalifat har varit känt länge,ändå så görs det så märkligt lite för att stoppa deras planer. Hur tänker FN t.ex i denna fråga?
Magnus Sandelin: FN:s säkerhetsråd antog en resolution i höstas för att skärpa medlemsländernas lagstiftning när det gäller personer som stödjer och åker till IS och andra terrorgruper: http://www.un.org/press/en/2014/sc11580.doc.htm

Micke: Tycker ni att frågorna var kritiska nog?
Sanna Klinghoffer:

Jag tycker det är tydligt var vi står när han berättar om Islamiska Statens sätt att agera.Harry 1: Hur tänkte ni när ni valde att prata vidare om hur stora IS är istället för att låta någon Iman och andra som kunde balansera den bild ni gav komma till tals? 
Sanna Klinghoffer: Det har varit många imamer som pratat om IS. Däremot är det inte många som förstår hur stora de är och vilket hot de utgör.

UH: Finns det någon statistik på några personer som har lämnat IS här i sverige?
Magnus Sandelin: Drygt 130 bekräftade fall av personer som rest från Sverige till IS och likande grupper i Syrien, enligt Säpos uppgifter. Men det kan vara cirka 300 om man även räknar med de som inte är bekräftade.

Roland: Ställ mer svåra frågor!! Annars blir det ju propaganda !
Sanna Klinghoffer: Vi tra tydligt avstånd från Islamiska Statens agerande i programmet.

Lasse: I skarpt läge,tror ni att de fredliga muslimerna ansluter/stöder IS eller demokratin?
Sanna Klinghoffer:

En lite märklig fråga. Den stora muslimska majorieten tar avstånd från Islamiska Staten och har gjort det tydligt på olika sätt runt om i världen.Johanna: Jag har alltid trodd att utbildning och uppväxt i ett öppet och demokratiskt samhälle är en förutsättning för att lära sig kritiskt tänkande men i kväll har jag övergett den tron. Tack för ett sakligt och upplysande program som väckt massor med frågor och känslor!...
Magnus Sandelin: Tack Johanna. Det är många samverkande faktorer som får en del att hänge sig åt en extrem ideologi. Det går nog aldrig att helt gardera, men vi kan jobba för att minska sannolikheten.

UG – Moderator: Vi kör på med några få frågor till innan Sanna och Magnus måste sluta. Fire away!

Hussam B : Det som är konstigt att han kunde sitta o prata med en kvinna som har inte slöja o inte hans fru ? Kommer han o bli avrättas för detta ?
Sanna Klinghoffer:

De lan prata med kvinnor. och han kommer inte att avrättas för det.Lasse: Vet ni nåt om antal IS-resande fr ex vis Belgien Frankrike Tyskland”
Magnus Sandelin: Belgien, ca 440. Frankrike, ca 1200, Tyskland ca 600. Men Sverige ligger på tredje plats i Europa om man räknar per capita.

Micke: Varför har IS fått sådant fäste just i Syrien?
Magnus Sandelin: Syrien är grannland med Irak där Islamiska staten först fanns. Kaoset under inbördeskriget i Syrien gjorde att IS såg sin chans där.

Undraren: Sorgligt. Varför vill en kille, uppväxt i en Demokrati ut och kriga i sin religions namn? Hans föräldrar hade ju uppenbart sökt sig till en demokrati. Vad vet man om förälrarpåverkan? Vad innebär grupptillhörighet? Makt? Känslan av att inte höra hemma någonstans? Vem vågar ställa fråga? Varför inte både bo och strida i det geografiska område Kalifatet ska ha sin kärna i? Varför skulle Kalifatet vara överlägset västvärldens demokrati?
Sanna Klinghoffer: 
Oj, det var många och komplicerade frågor. men nog så intressanta. Min uppfattning är att han tillsammans med vänner sökt sig till detta. Han hade jobb och om han levde i utanförskap kan jag inte svara på. Han lvede under ordnade förhållanden. Vad gäller Kalifatet så är det en tanke om att hela värkden ska styras av sharialagar och att det är ett mål.

UG – Moderator: Där måste vi tyvärr avsluta chatten! Nytt rekord i antalet frågor: 3160 stycken! Ni förstår säkert att det var svårt att svara alla. Hoppas att ni är med oss nästa vecka, då handlar det om sexförbrytare på nätet.

farbror jonatan: Vi fick ju se rekryteringen av jihadister i programmet om atisemitosm. Detta händer på alla stora moskeer. Varför tog ni inte upp att det är många som.menar att dom jobbar aktivt för is, i sverige?
Sanna Klinghoffer:

Det sker inte rekrytering på alla stora moskéer. Flera moskéer tar tvärtemot avstånd från IS. Känner inte till de du menar som säger att de jobbar aktivt för IS.Sanna Klinghoffer: Tack för alla frågor! Det var intressant att läsa om era reflektioner. God kväll! Sanna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - IS-krigaren Adam

Mer i ämnet