Foto: svt

UG-referens: IS-krigaren Adam

Uppdaterad
Publicerad
UPPDRAG GRANSKNING ·

Här är hela manuset till reportaget ”Shahada (martyrskap)” med länkat källmaterial. När Uppdrag granskning gör ett reportage så samlas en stor mängd material in för att hjälpa reportern att bilda sig en uppfattning om vad som har hänt. Här kan du se programmet, läsa manuset och ta del av delar av det källmaterial som samlades in. Reporter är Sanna Klinghoffer, och researcher är Magnus Sandelin.

Jag väntar på en kille som vi kallar Adam – han stödjer Islamiska Staten. Den mest fruktade terrororganisationen i världen. Inför detta mötet har jag sett en massa filmer på nätet – fruktansvärd våldspropaganda, avrättningar, upprop till strid för ett Kalifat – ett världsherravälde för islam. Och vissa filmer är väldigt proffsigt gjorda. Just i denna film finns en scen som jag önskar att jag aldrig hade sett – Just den scenen är så brutal att den inte går att visa i Sveriges Television. Jag vet att Adam sett den, men är säker på att vi tolkar den på  olika sätt.

Anwar al-Awlaki: We are facing you with men who love death, just like you love life. That is why we believe that this is a battle we will not loose. We have already won the battle on the moral field. Winning the physical battle is only a matter of time.

Jag vill förstå varför en egentligen ganska vanlig kille från Göteborg har valt att gå med i världens idag mäktigaste terrororganisation. Han vill göra jihad, dö för Allah.

TITEL: Shahada (martyrskap)

Reporter: Vad betyder din religion för dig?

Adam: Allting, allt alltså, det är ju det man lever för.

Reporter: Men om man tar det från början här. Du levde ett liv här i Göteborg, och jobbade. Vad var det som fick dig då att vilja åka till Syrien? Till ett brutalt krig?

Adam: Eh, det var mest det var vad man såg på tv, hur folk hade det och hur resten av världen inte brydde sig. Man kände ju att man inte kan sitta still. Speciellt om man är muslim och de är muslimer och Allah beordrar oss att vi ska försvara hans religion. Vi ska försvara muslimerna, så det är också en av anledningarna.

Reporter: Och då var det du och några vänner som också kände så här?

Adam: Ja, precis. Vi såg mycket på youtube och såg mycket vad som skedde därnere, och därför bestämde vi oss att försöka se vad vi kan göra.

Reporter: Vad såg ni för någonting då?

Adam: Det man såg på nyheterna det var ju hur folk bombades, våldtogs, barn slaktades.

I skolan gick det bra för Adam. Men trots planer på att bli tandläkare så hoppar han av sin utbildning och börjar istället på en praktisk linje. Och det är nu hans intresse för islam börjar växa.  Adams familj kommer från mellanöstern, men de har ingen koppling alls till Syrien.

Adam: Jag är en helt vanlig kille, född och uppvuxen i Sverige, Göteborg. Bott här hela mitt liv typ.

Reporter: Dagis och skola här?

Adam:  Dagis, skola, gymnasie och allting.

Reporter: Hur länge har du varit muslim?

Adam: Jag är född muslim, men jag började praktisera kanske när jag var 16-17 år. Så började jag ta mer allvar i min religion. Det är inte en själv som väljer, det är Allah väljer ut vem som ska bli praktiserande eller inte. Men man gör så gott man kan. Man gör det man anser är rätt.  

Det finns också en person som har en avgörande betydelse för att Adam ska åka. Som övertygar Adam och hans vänner om att lämna Sverige för att strida för Allah, som gör en vanlig göteborgskille till soldat i Islamiska Staten.  

Anwar al-lAwlaki: The tables have turned, and there is no ruling back of the world wide jihad movement. On the eve of 9/11 it was Afghanistan alone. Today it´s Afghanistan, Pakistan, Iraq, Somalia, North Africa the Arabian Peninsula. And the list is growing.

Predikanten och imamen Anwar al-Awlaki har en ikonstatus bland unga jihdister i väst. Han är världens idag störste inspiratör till jihad. Anwar al-Awlaki hörde till al-Qaidas toppskikt och har varit delaktig i flera terrordåd. Hans våldsamma budskap sprids via social medier, och han har kallats internets Usama bin Ladin.

Anwar al-Awlaki:We are facing you with men who love death, just like you love life. That is why we believe that this is a battle we will not loose. We have already won the battle on the moral field. Winning the physical battle is only a matter of time.

Reporter: Du berättade för mig när vi träffades innan att de flesta av er har en app med Anwar al-Awlaki och du hjälpte mig att ladda ner den på min mobil.

Adam: Ja.

Reporter: Och det är här då?

Adam: Ja, där finns alla hans föreläsningar. Titel på vad det handlar om också. Det är rätt bra uppsatt eller upplagt. Så jag skulle säga att 95 procent eller 98 procent av alla engelsktalande mujahedin de har bestämt sig för att åka på jihad, på grund av att de lyssnat på han.

I början av 2011 drar den arabiska våren fram över mellanöstern. Upproren mot de diktatoriska ledarna och kampen för demokrati startar i Tunisien och sprider sig vidare till bland annat Egypten, Jemen, Bahrain. Till slut hörs folkets rop på demokrati även på Syriens gator och upproret mot den syriska presidenten Bashar al-Assad förvandlas till ett inbördeskrig. I Syrien sluter militanta islamister från hela världen upp vid demokratikämparnas sida för att störta den syriska regimen. Men målet för islamisterna är inte demokrati – tvärtom – de vill införa ett kalifat, en religiös diktatur. I september 2011 skickar USA en drönare för att spåra Anwar al-Awlaki. Han befinner sig i Jemen. Bilen han färdas i sprängs. Och han dör.

Barack Obama: Earlier this morning, Anwar al-Awlaki the leader of the Al Qaeda in the Arabian Peninsula, was killed in Yemen. The death of Awlaki is a major blow to Al Qaedas most active operational affiliate.

Att det är al-Qaidas huvudfiende USA som dödar Anwar al-Awlaki bidrar till att legenden kring honom växer ännu mer. Och hans föreläsningar förblir lika inflytelserika efter hans död.

Reporter: Vilka är de främsta eller bästa föreläsningarna här enligt dig?

Adam: Jag skulle nog ta den hära, Mashari Al-Ashwaq, det är en bra serie som förklarar i detalj.

Anwar al-Awlaki: Jihad is the greatest dead after believing in Allah. Jihad is greater than worshiping in the house of Allah, and serving it and serving the pilgrims. References that jihad is the greatest dead of all.

Adam: Jag lyssnade på detta när jag blev praktiserande. Började jag lyssna på honom.               

Reporter: Hela tiden hela tiden?

Adam: Ja. Hela tiden. Ja, precis jag brukade lyssna på jobbet. Även när jag är hemma. Han är riktigt duktig på att föreläsa så man fortsätter lyssna på honom då. Han har ett fint sätt att berätta som gör att man fastnar.

Reporter: Han var din främsta inspiratör?

Adam: Ja, precis.

Reporter:  När du träffar de andra jihadisterna i Syrien?

Adam: Det är samma sak, det är samma sak. De flesta det är så, även om jag skulle prata med dem och hänvisa dem till en källa eller en föreläsning så är det Anwar al-Awlaki jag brukar hänvisa till. För han är klarast, tydligast.

Reporter:  Alla kan sin Anwar al-Awlaki, alla kan Koranen?

Adam: Ja.

Anwar al-Awlakis budskap är tydligt. Enligt honom pågår ett krig mellan väst och muslimer.

Anwar al-Awlaki:  The mujahedin has offered the west a truce, but the west has refused it. We have chosen the path of war in order to defend ourselves from your oppression. God willing we will continue with this war and you will find us persistent.

2012 bestämmer sig Adam och några vänner för att lämna Sverige och ta sig till Syrien. De vill bli mujahedin, det arabiska ordet för en person som strider för Allah.

Adam: Vi visste inte hur vi skulle göra, vi tog oss till Turkiet, så nära gränsen till Syrien där, vi väntade ett par dagar, för vi visste inte hur vi skulle göra. Vi tog kontakt med syriska flyktingar och så, tills vi till slut kom, eller vi lärde känna några som hjälpte oss över.

Adam och hans fyra vänner hamnar först i Hama i Syrien. För att komma ut i strid åker de vidare till Aleppo.

Adam: När vi kom ner i början så var det inte som det är nu. Träningsläger existerade inte. Utan vi fick automatvapen som vi lärde oss att skjuta och sen var det det. Och sen fick vi gå ut i strid efter det.

Adam: När man är i striden, då är man rädd så klart. Men man känner att man får en slags...vad ska jag kalla det...trygghet, i att man vet att det man gör är rätt. Man känner det i hjärtat, ens tro att man är nära Allah då. På det sättet får man mer motivation och blir mindre rädd då. Det tar över rädslan. Så fort man börjar bli rädd så börjar man tänka på den större bilden, allt vad man kan få och vem man strider för osv, så vänder rädslan i stället så blir det mer hopp om att man ska få martyrskap istället.

Reporter: Du har blivit allvarligt skadad flera gånger?

Adam: Ja.

Reporter: Och förlorat flera av dina närmsta vänner?

Adam: Jag skulle nog inte kalla det förlorat, men...

Reporter: Vad kallar du det?

Adam: Jag ser dem mer som shahada och martyrer. Och det är någonting vi alla strävar efter. Och det är en av anledningarna till att man åker ner också.

Reporter:  Och i din krets och värld så säger man inte, jag beklagar sorgen?

Adam: Nej.

Reporter: Vad säger man?

Adam: Man säger mer grattis. Det passar mer för oss.

Reporter: Så när dina närmsta vänner dör, så säger ni grattis till varandra?

Adam: Man saknar dem så klart, man blir ledsen så klart, men som sagt, det är något vi alla strävar efter.

Reporter:  Du också?

Adam: Ja, jag också. Det är något vi hoppas vi får.

Reporter:  Du är övertygad om att det är så?

Adam: Ja, jag är hundra procent övertygad.

Den islamistiska rebellgrupp Adam kommer till, leds av den här mannen som heter Omar Shishani. Han kommer från Georgien där han tidigare arbetade för den georgiska militären. Omar Shishani kommer att  bli den högste generalen och en profil för Islamiska staten.

Reporter: Känner du honom?

Adam: Ja, vi träffa på han i början, när vi flyttade till Aleppo. Då var det hans grupp vi anslöt oss till. Vi lärde känna han rätt bra faktiskt. Jag kände honom rätt bra.

Reporter: När han valde att lämna den här gruppen och gå med i det som kallas Islamiska staten nu, då valde du att följa honom?

Adam: Mm.

Reporter: Varför?

Adam: För vi ansåg att det är det som är rätt att göra islamiskt. Att de här små grupperingarna som finns, det ska inte vara så längre, utan det ska vara en stor armé, en stat.

Reporter: Här, får man se en bild på en procession som åker genom vet du vilken stad det är?

Adam: Nä, jag tror det måste vara Raqqa.

Reporter: Har du också åkt i en sån här procession?

Adam: Ja, det här är när man är på väg till en strid så brukar det vara så. Så åker man genom staden först så folket ska se typ.

Reporter: Hur är det att stå där på flaket?

Adam: Man ser folket blir glada, det känns skönt faktiskt.

Reporter: Tror du att alla i Syrien är glada över att ni är där?

Adam: Nej, så klart inte, det är många som är emot. Det är många som inte gillar det heller. Det är många som inte vill ha islam alls där. Men vare sig de vill eller inte, så kommer det att hända.

Den elfte september 2001 flyger två flygplan in i World Trade Center i New York. Attentatet utfördes av al-Qaida, och en hel värld lärde sig namnet på dess ledare – Usama Bin Ladin.

Reporter: Jag tänker på Anwar al-Awlaki, han är ju en av al-Qaidaideologerna. Hur ser du på Usama Bin Ladin?

Adam: Det är samma sak. Man säger att Anwar al-Awlaki är Usama Bin Ladin fast på engelska. Usama Bin Ladin var exakt samma sak, bara att han pratade arabiska då. Och han startade ju al-Qaida och byggde upp det från grunden. Och han var vår hjälte, han var den enda som stod emot de som vi anser vara förtryckare.

Reporter: Så du hyllar och hedrar honom?

Adam: Ja absolut.

Reporter: Och det som hände den 11 september?

Adam: Jag kan förstå varför man gör så. Jag kan förstå att de lyckades första gången slå USA på käften på det sättet, och visa att de inte kan köra med oss hur som helst, att vi kan slå tillbaka också.

Det är tydligt hur USA är den främsta fienden för de här extrema islamisterna. Och efter terrorattacken den 11 september förklarar USA:s president George Bush krig mot terrorismen.

George Bush: Our war on terror begins with Al-Qaeda, but it doesn´t end there. It will not end until every terrorist group of global reach has been found, stopped and defeated…applåder….

2003 den 20 mars går USA in i Irak. Och effekterna av Irakkriget kommer att bli långtgående, och bland annat resultera i bildandet av Islamiska staten. Efter invasionen av Irak uppstår en mängd islamistiska motståndsgrupper i landet. En av dem blir kända som al-Qaida i Irak, de utför flera blodiga attentat. 2006 ändrar al-Qaida i Irak namn till Islamiska staten i Irak. Och 2010 tar en man som heter Abu Bakr al-Baghdadi över ledarskapet. Om några år kommer han att vara världens mest fruktade man. Adam och hans vänner i Islamiska staten är jihadister, dom vill dö för sin Gud Allah och bli martyrer. De är övertygade om att en martyr, eller shahid som det kallas, hamnar i Jennah som är paradiset och blir rikligt belönad av Gud. Bland annat ska hans synd då försvinna och han får ta med sig över 70 familjemedlemmar till paradiset.

Adam: Det är den största formen av jihad. Den bästa formen av jihad också.

Reporter: Om man då dör i den striden, vad händer då?

Adam: Ja då, förhoppningsvis så hamnar man i paradiset då om man har haft rätt avsikter.

Reporter: Vad kallas det?

Adam: Shahadah.

Reporter: Shahadah.

Adam: Ja, martyrskap.

Adam: Vi säger att man hamnar i en grön fågels kropp i paradiset fram tills domedagen sker. När domedagen har skett så är de de första att komma in i paradiset. Och då får de den högsta nivån av paradiset.Det är olika nivåer,så den bästa man kan få i paradiset efter profeterna är den bästa av profetens kompanjoner. Så är det martyrer efteråt. Så det är därför man hoppas få den nivån eller den platsen i paradiset.

FILM om Shahadah: When the martyr dies, the shahadah, when they die when a martyr dies, their souls will be placed in green birds, the hadith says..

Adam: Det är sju grejer man får då som inte andra får. Man får sina synder förlåtna, man får 72 oskulder i paradiset. Vi ser det som att man ändå kommer dö, så varför inte dö på det bästa sättet? Det är ändå bara ett liv eller en död, så varför inte göra det bästa av det?

FILM om Shahadah: The shaheed is awarded seven things from Allah, seven things. Number one, that he will be forgiven from the first drop of blood. Number two, he will be shown his place in paradise, number three, he will be protected from the fitnah of the grave. …’’

– he will be married to the women of paradise in Jennah. And number seven, he will be allowed to interced with for up to 70 of his relatives.

Reporter: Tror du på detta?

Adam: Ja, jag tror på det.

Reporter: Det låter som en saga.

Adam: Ja, jag förstår det. Jag förstår att folk kan förstå det, men vi som är muslimer det är fakta för oss, det är något som vi vet kommer att hända, så det är inte en saga för oss i varje fall.  

Reporter: Alla muslimer tror ju inte på detta.

Adam: Ja, de måste tro på det. Om man inte tror på att martyrskapet är det bästa, då är man inte så mycket muslim. Det är klart och tydligt i Koranen och våran profets uttalande, så det är inte, någon kan inte komma och säga emot det här, och ha bevis mot det för det finns tydligt bevis i Koranen.

2011 – samma år som USA lämnar Irak – utbryter inbördeskrig i Syrien. Ledaren för den Islamiska staten i Irak –  Abu Bakr al-Baghdadi – ser här organisationens chans att växa. Han skickar in sina soldater i Syrien, och snart kommer hans organisation – Islamiska staten i Irak och Syrien – att bli den mäktigaste motståndsgruppen. 2014 utmanar Baghdadi resten av världen och utropar ett kalifat som får namnet Islamiska staten.

Reporter: Du har berättat att  du har varit med om hårda strider och blivit skjuten.

Adam: Ja, jag minns, det kom lite som chock, så kände man att kroppen domnar typ. Jag trodde då att jag skulle få shahadah, jag väntade på det, men det hände inget.

Reporter: Vad tänkte du, när du låg där?

Adam: Jag hoppades. Jag var rädd så klart. Jag hoppades det skulle gå fort, det som nu skulle ske.

Reporter: Att du skulle dö?

Adam: Ja, men det blev inte så.

Reporter: Men några av dina närmsta, dog den dagen?

Adam: Det var flera som dog den dan. Jag var inte där och såg det, jag var på sjukhuset. Men jag fick höra det senare.

Reporter: Hur känner man sig efter att något sådant har hänt?

Adam: Att ens kompisar just den dan hade gått bort hade jag redan fått uppleva innan så det var inte så stor grej. Men man blir ledsen så klart.          

Adam: Man hoppas att de har det bättre.

Reporter: Hur många närstående personer har du förlorat?

Adam: Det är många, jag vet inte hur många exakt, men det är över tio pers i alla fall.

Reporter: Och du är så ung.

Adam: Ja, det är konstigt.

Reporter: Ja, det är jättekonstigt.

Reporter: Har du dödat människor?

Adam: Nej, jag själv har inte dödat nån, inte vad jag vet i alla fall.

Reporter: Du har stridit i två år och inte dödat nån?

Adam: Jag vet inte om jag har dödat nån. Det är inte så lätt att veta.

Reporter: Hur då, förklara.

Adam: Alltså när det är strid, ofta är det på kvällen när det är kolsvart ute. Så man ser inte lika mycket. Och sen är det så mycket skott som flyger så man vet inte vilka som är dina och inte dina liksom. Och sen när man lyckas ta sig framåt och ser döda kroppar så vet man inte vem som dödade dem. Utan det ligger bara döda kroppar överallt.

Reporter: Har du också varit med och avrättat?

Adam: Ja jag har sett avrättningar många gånger. Det är vanligt i krig att efteråt man har massa fångar, och läget är inte så lätt att flytta fångar och ha fångar och mata fångar, och i islam så har fångar också en rätt, de ska äta samma mat som vi äter, de ska sova lika bra som vi sover och allt det här, så det kan vara krångligt och mycket lättare att döda dem istället. Vilket man gör.

Det är omvälvande att höra Adam berätta om hur lätt det är att döda. Det är så grymt att det knappt går att ta in. Men det här är en verklighet i dag. Namnet Islamiska staten visar att de verkar som en stat och inte bara som en organisation. De har tagit över stora områden som sträcker sig från Aleppo i nordvästra Syrien till mellersta Irak. Och där styrs allt av Islamiska staten: sjukhus, skolor, domstolar, de har till och med oljeraffinaderier. Islamiska staten är världens idag rikaste terrororganisation. De beräknas dra in två miljoner dollar om dagen genom bland annat skatter, olja, utpressning och kidnappningar. De har också utsett egna ministrar.

(GRAFIK)

Reporter: Men ditt och din organisations högsta ultimata mål, det är ett muslimskt kalifat som ska sträcka sig över hela världen.

Adam: Ja, precis.  

Reporter: Islamiska staten som de kallar sig. Har ju kommit ut med nu en serie filmer, som jag tänkte ska vi se.  

Jag vill visa filmen för Adam, som innehåller den scen jag inte klarar av se igen. Den är så brutal att den inte går att visa i Sveriges Television, och det är en sak jag vill fråga Adam.

Reporter: Vad är det vi ser här? Om du ska beskriva?

Adam: Det är världen, de visar hur de ska ta över världen en gång. Det är något som Allah har lovat oss i Koranen att det kommer att ske. Det är bara en tidsfråga.

Reporter: Hela världen?

Adam: Hela världen.

Reporter: Och vad är det vi ser här?

Adam: Visar lite kortfattat historien bakom Islamiska staten, hur det grundades och varför. Och hur det gick till då. Man berättar då kortfattat hela, jag tror det är upp till halva videon. Där de berättar om Islamiska staten. Dess syfte och varför de grundade det hela.

Reporter: Mm, och detta är gjort av Islamiska statens pr-avdelning?

Adam: Ja, de är riktigt duktiga på det de sysslar med. Media och allt.  

Islamiska staten har en avancerad propagandaapparat. De lägger stora pengar på att ge ut tidningar, göra mycket påkostade filmer och är aktiva på sociala medier. En av deras mediavadelningar heter Al Hayat. De riktar sig till unga muslimer i hela världen och gör filmer om Islamiska staten på flera olika språk.

Reporter: Och vad är det de säger här då?

Adam: Här är det massa olika grupper runt om, som svär trosed till Abu Bakr al-Baghdadi då, de vill tillhöra hans grupp. Vissa har till och med tillhört al-Qaida innan. Sen lämnat och gått över till Islamiska staten då. De ser det som ett kalifat, och Abu Bakr al-Baghdadi som en kalif då.

Reporter: Och detta är han?

Adam: Ja, detta är Abu Bakr al-Baghdadi då.

Reporter: Vad kan du berätta om honom?

Adam: Han är en mycket lärd person. Han har PHD i islamisk lära. Han är väldigt smart person tycker jag. Fått den här som då var rörelse till nu en stat.    

Islamiska statens mytomspunne ledare Abu Bakr al-Baghdadi föddes i Irak 1971. Han kallas också Abu Dua och anses av både USA och FN vara en av världens farligaste personer. Han är ansvarig för en rad blodiga attentat mot civila. Den amerikanska regeringen har utfäst en belöning på 10 miljoner dollar till den som ger information som leder till att Baghdadi grips. Här ser vi al-Baghdadi i det enda kända offentliga framträdande som han har gjort. Den fjärde juli förra året, bara några veckor efter att de tagit över den irakiska staden Mosul och bara några dagar efter att Islamiska staten utropat sitt kalifat, då ledde han fredagsbönen i den historiskt kända al-Nourimoskén i Mosul. Han uppmanade då till jihad mot islams fiender.

Abu Bakr al-Baghdadi: If you only knew what reward, dignity, loftiness and honour lies in Jihad, in both this world and the hereafter, not one of you would sit back or remain behind from Jihad.

Idag kallas han kalif, ledare, över det område som organisationen har utropat till kalifat i Irak och Syrien.

Adam: Jag tycker han är den rätta kalifen.

Reporter: Han är den högsta ledaren?

Adam: Den högsta ledaren ja. För dom, det är inte så många som erkänner att han är det och det är inte så många som erkänner Islamiska staten. Men det är inte konstigt, det är, det har alltid varit så. Det var så även med profetens (saw) i början. När han, när han byggde upp sin stat så var alla emot. Precis som idag då, och han fick kämpa mycket mer än vad vi har kämpat. Och han är den bästa människan på jorden. Så vi bör kämpa mycket mer än vad han har gjort, eller vi borde.

Reporter: Har du träffat Baghdadi?

Adam: Det har hänt ibland att man har suttit någonstans och så har de sagt att det där var Baghdadi, efter att han gått. Men inte att han har gått runt och sagt.

Reporter: Men så du har antagligen träffat honom, fast du har fått reda på det efteråt?

Adam: Ja, han har ju stridit med olika strider. Han har varit med i olika strider och stridit och så. Och folk har inte vetat att det är han då.

Reporter: Har du stridit med honom?

Adam: Nej, jag tror inte det. Jag tror inte det.

Denna scen kan Sveriges Television inte visa i sin helhet och jag vill aldrig se den igen, den är brutal men samtidigt är den välproducerad. Kanske är det just det, som gör scenen så hemsk – jag tror jag ser en proffsig filmtrailer – men det här är på riktigt.

Adam: Det här är piloter och generaler  från Bashars armé som ska avrättas. De nämner att det är på grund, det är de här piloterna som har släppt bomber på folket i olika städer i Syrien. Och nu förtjänar de att halshuggas. För det dom har gjort och brotten de har begått.  

Reporter: Det här är ju gjort väldigt filmiskt. Vi ser ett kar med knivar här, som de tar, en och en, eh... Och så… eh, jag tror, jag kommer inte att fixa att se hela det här. Vi får se det till en bit, men vad tänker du när du ser detta?

Adam: Jag tycker det är rättvisa.

“Jihad John”: To Obama the dog of Rome. Today we are slaughtering the soldiers of Bashar, and tomorrow we will slaughter your soldiers. And will Allahs permition we will break this final and last crusade and the Islamic State will soon, like your puppet David Cameron said, we will begin to slaughter your people on your streets.

Adam: Och själva meningen med att de halshugger folk, de har ett syfte med det, att sätta skräck i folk. Det är inte så, de kunde ju ha satt ett skott i huvudet på honom. Men det är för att avskräcka andra människor från att följa i deras fotspår.

Reporter: Skulle du kunnat stått där och hållt i kniven?

Adam: Vet faktiskt inte, tänker mer på familjen, att jag ska synas på tv så där. Jag tror inte det.  

Reporter: Om du hade fått ha ditt ansikte maskerat då? Hade du kunnat göra det då?

Adam: Ja, om den personen var en person som de hära så skulle jag ha gjort det.  

Reporter: Eh, nu måste vi stänga av här för det här blir bara helt fruktansvärt.

Reporter: Det här nog något av det rent överdjävligaste jag någonsin har sett. För det är sån sadism och sån tortyr. Jag kan förstå att i krig dödas människor. Men att filma och manifestera  och skära huvudet av en levande människa, det finns ju ingenting som ger sympati eller förståelse på något sätt här. Jag är ju inte ensam, en hel värld tycker ju att det här är monster. Du gerinte ett hårt och tufft och hemskt intryck. Och ändå stödjer du detta. Jag får inte ihop det.

Adam: Det här är människor som förtjänar det som händer då, de har ju, bara Gud vet hur många människor de har dödat med sina bomber. De har flugit över städer och slaktat massa människor varje dag. Så det är det minsta man förtjänar, det är att bli slaktade. Sen att de gör det på tv och att det ska synas för hela världen, det är för att sätta skräck i de som ser det här då. Så de ska hålla sig borta från det. Det har funkat rätt bra. De säger att när Islamiska staten attackerar ett ställe, så tar de över det. De behöver inte ens strida nästan, för de flyr iväg. Som exempel när de tog Mosul, så var det,  jag vet inte hur många tusen soldater som var där, men bara lämnade och stack, för att de har sett de här videorna och hört hur grova Islamiska staten är. De har satt skräck i dem så det här är ändå taktiskt strategiskt sätt eller...

Reporter: Har du kontakt nu hela tiden med människor i Syrien och Irak?

Adam: Ja, jag har en massa vänner därnere just nu.

Reporter: Och du planerar att åka tillbaks?

Adam: Ja, absolut.

Reporter: Varför?

Adam: Samma anledning som jag åkte från början. Jobbet är inte färdigt ännu. Det behövs folk, det behövs folk som ska offra.

Reporter: Du ska åka ner och kriga mer?

Adam: Ja. Se det jag kan göra.

Reporter: Vad är det för, om du ska beskriva, vad är det för jobb som behöver göras?

Adam: Först och främst försvara folket som får leva i det värsta man kan leva varje dag. Och låta det vara stabilt i landet. Så folk får ro. Och sen bygga upp Islamiska staten så klart.

Återvändande jihadister, som stridit utomlands, utgör enligt Säpo idag det största attentatshotet mot Sverige. Deras krig omfattar även väst. De senaste åren har polis lyckats stoppa en rad planerade terrorattentat i Europa. Senast för en dryg månad sedan stoppade belgisk polis ett stort attentat. Gärningsmännen hade krigat i Syrien med Islamiska staten. Och i Paris dödades 17 människor, två av attentatsmännen hade varit hos al-Qaida i Jemen. Idag finns ingen lagstiftning i Sverige som kan stoppa personer som vill resa för att ansluta till Islamiska staten. Det finns exempel på personer som kommit tillbaka till Sverige och vårdats för sina krigsskador, för att sedan resa tillbaka och strida. Adam är en av dem. I Sverige besöker Säpo personer som vill göra jihad. Adam är en av dem som fått besök. Säpo vet att han tänker åka tillbaka och har bett honom att tala om när han åker.

Adam: De kan fråga allt möjligt egentligen. Men det är nog att de vill stämma av om man är en risk i landet eller inte.

Reporter: Om man är beredd att göra ett attentat här?

Adam: Ja precis.

Reporter:: Vad svarar du då?

Adam: Nej självklart inte.

Reporter: Och varför är det självklart för dig? Du är ju ändå i strid mot Väst?

Adam: Ja, men inte hela Väst, och det är inte alla som är inblandade, och Sverige är ett land som alltid har varit neutralt på nåt sätt. Så jag tycker det vore dumt om Sverige lyssnade på USA och började sätta hårdare regler mot jihadister eller islamister, för det skulle bara leda till värre då, tycker jag.

Reporter: Vad skulle hända då?

Adam: Det kan hända att nån får för sig att göra nånting.

Reporter: Ett attentat?

Adam: Ja, det kan hända.

Reporter: Skulle det kunna få dig att göra ett attentat här?

Adam: Nej inte jag själv. Jag skulle inte ha de tankarna alls att göra här i Sverige.

Reporter: Varför?

Adam: För jag är uppväxt här, född här, jag har min familj här, och landet är såpass bra att jag tror det skulle förstöra mycket mer. Vem skulle jag ens ha som mål, vem skulle jag spränga liksom?

Reporter: Tror du att det är människor som är där som skulle kunna tänka sig att göra det i sitt hemland om det är Frankrike eller Tyskland?

Adam: Ja, jag tror det. Jag tror det finns folk som är i de länderna nu som aldrig ens har varit i Syrien, men som kan tänka sig att göra nåt sånt på grund av de ser hur deras länder agerarmot...exempelvis att folk har sett hur Bashar eller andra regimer har slaktat folk i flera år eller månader och ingen har ens lyft ett finger, och de har sanktioner ochde har pratat och FN-möte hit och FN-möte dit och ingenting har hänt.                 

Reporter: Skulle du tycka det var okej om det skedde de attentaten i de länderna?

Adam: Nej kanske inte okej men man skulle förstå mer i alla fall.

Reporter: Jag tänker bara att oskyldiga civila dödas.

Adam: Ja det är det som är problemet men det är på ett sätt hur de uppmärksammar att det är så ni gör med oss, och nu får ni smaka er egen medicin som man säger.

Reporter: Vad tror du kommer hända den närmsta tiden, de närmsta åren?

Adam: Jag tror Islamiska staten, jag är rätt säker på det, de kommer att expandera mer och mer.

Reporter: När tror du att det kommer vara ett kalifat då?

Adam: Jag tror...jag vet inte, men inom femtio år tror jag det kommer vara ett rike om man säger så...de kanske inte kommer ha hela världen än, men det kommer vara ett stort rike, ett kalifat.

Reporter: Tror du att du lever då?

Adam: Det vet jag inte. Jag hoppas inte det. Men man vet aldrig.

Reporter: Du hoppas inte det?

Adam: Nej, jag saknar mina vänner.

Reporter: Du vill träffa dem i paradiset?

Adam: Ja. Det är jag helt övertygad om att jag kommer att göra.

Reporter: Är det det som får dig att vilja åka tillbaks nu?

Adam: Bland annat. Det är så mycket grejer, men det är en av grejerna.

Adam: Jag vill att mina barn ska växa upp i ett islamiskt land, islamiskt kalifat, och sen att de ska ha samma framtid som mig då, att de ska strida och sen få martyrskap. Jag skulle bli jätteglad om min son kom till mig och sa att ”jag vill gå ut på jihad”.

Reporter: En del skulle säga att du och dina vänner är hjärntvättade.

Adam: Ja. Det är många som säger det. Hjärntvättad av vad? På vilket sätt är jag hjärntvättad? Det är snarare tvärtom, jag har ju kollat upp allting själv. Och jag har läst allting själv, ingen har tvingat mig att läsa nånting. Ingen har suttit och pratat med mig genom nånting hela tiden, utan jag har kunnat stoppa det när jag vill. Och jag har kunnat ändra på det om jag ville. Men jag blev intresserad och jag fortsatte, så det är nog inte hjärntvättad utan jag ser det klart mer.

Efter att ha lyssnat på Adam i nästan tre timmar är det ingen tvekan om att han är en övertygad jihadist. En kille i 20-årsåldern som levt hela sitt liv i Göteborg. Som totalt ändrat bana i livet och blivit soldat i Islamiska staten. En kille som har som mål att döda och dö – för sin Gud – Allah. Sverige ligger på tredje plats i Europa vad det gäller antalet Syrienjihadister per invånare. SÄPO har säkra källor på att 130 personer åkt, men uppskattar att det i verkligheten kan handla om 300. Samtalet med Adam ger mig inblick i en IS-krigares huvud. Men hur mäktig är den Islamiska staten och hur stort hot utgör de? Jag träffar en av de främsta experterna i Europa på islamistiska terrorgrupper. Han heter Shiraz Maher och är på besök i Sverige.

Reporter: Hello, this is Sanna Klinghoffer from the swedish television. Hi, I´m in the lobby now…

Han forskar på Kings College i London och har regelbunden kontakt med jihadister över hela världen.

Reporter: What is your impression about this guy that we met and interviewed?  

Shiraz Maher: He strikes me as a typical foreign fighter, he believes in all the keypoints about martyrdom, that if you die in Syria you go to paradise. He believes in the cause that the Islamic State is right and he believes in his loyalty to the state more than the Swedish state, so he is very typical.  

Reporter: How would you describe the typical jihadist?  

Shiraz Maher: The profile of a typical jihadist from Europe is a male, in his early twenties, who is typically not particularly well educated and doesn´t have a great deal of social mobility at home. And the ethnic background, they represent the typical ethnic background of the muslim population in that country, so that´s different for each European country.

Reporter: How aware is the outside world about the capability of the Islamic State today?  

Shiraz Maher: I think that the West has concistently underestimated the Islamic State. The Islamic State is very wealthy, it is very powerful, it is probably the most dominant political force in the region right now and military force right now. It´s certainly proved itself more capable than the Syrian army or the Iraqi army, so it´s very difficult to see who could hold them back right now. I´ve constantly said this is a state, even though the West keep saying it´s not a state, they want to try to delegitimize it, and I can understand why. But let´s be practical, let´s be real. This is more coherent and more functioning than many other places around the world that we recognize as a state.

Reporter: How should West deal with them?  

Shiraz Maher: It´s very difficult for the West to deal militarily with the Islamic State. They were very slow to act at the start, and as a result of that the aloud this huge beast to grow which if you think of it like a cancer, when you have the opportunity to remove the tumor they didn´t do it. And now it´s spread and it´s very very difficult.

Reporter: How serious threat are they today?  

Shiraz Maher: Islamic state is probably the most dangerous threat to the global order as it stands right now. They have a country in the heart of the Levant, they have fanatical ??

commited supporters who will potentially be dispatched all over the world, and they are highly trained, highly motivated, and they are loyal, they could lord terrorist attacks anywhere. And as we saw in Paris a few weeks ago, you don´t need many people or very sophisticated plot to bring a major capital to it´s knees for a few days.

The great vulnerability to international security as a result of what´s happening in Syria, is something that we need to think about in terms of decades, it extended the threat by a generation.

Reporter: Sweden is one of the countries in Europe from where most foreign fighters go to join the Islamic State. What do you think about how Sweden is handling this problem?  

Shiraz Maher: It´s really shocking to learn that Sweden doesn´t have a lot of legislation to deal with this problem.

First you allow people to go to come back and then go again, is again breathtaking because you are effectively just allowing yourselves so operate as garrison town for this people to come back to receive medical help or any other sort of, or just rest and recorporation, and then go back to what is one of the most violent and brutal conflicts in the world right now. Sweden should not be operating as a sort of backroom for people who want to participate in that conflict.

So I think Sweden right now is way behind its European counterparts.

Reporter: And when you here about this guy, that told me that the secret police even ask him to call them before he leaves?  

Shiraz Maher: It´s shocking. It´s absolutely shocking. I didn´t think that could happen in Europe today.

Reporter: Vet du vart du ska nu när du åker då?

Adam: Ja jag har min lägenhet där nere.

Reporter:  Du har en lägenhet där?

Adam: Jag har mitt ställe. Jag vet exakt vart jag ska gå.

Reporter: Och du kommer fortsätta då med Omar Shishani?

Adam: Han är inte så vanlig att se längre som innan, man ser inte honom så mycket längre. Han är lite hemlig också. Man får inte veta hans rörelser riktigt längre, inte som innan. Innan brukade han sitta med oss och prata med oss som vanligt, men det är inte så längre.

Adam: Att packa väskan var en skön känsla faktiskt.

Reporter: Har du gjort det redan?

Adam: Ja, jag har gjort det redan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

UG - IS-krigaren Adam

Mer i ämnet