Säpo: Ring oss innan du åker

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Sverige är på tredje plats i Europa vad det gäller antalet Syrienjihadister per capita. Men Säpo har sällan möjlighet att stoppa jihadister som vill kriga för IS.

Återvändande jihadister, utgör enligt Säpo idag det största attentatshotet mot Sverige. Men idag finns ingen lagstiftning i landet som kan stoppa personer som vill resa för att ansluta till Islamiska staten. Det enda Säpo kan göra är att besöka personer som de fått reda på vill göra jihad. Adam har också fått besök. Säpo vet att han tänker åka tillbaka och har bett honom att tala om när han åker. Och så har de ställt många andra frågor.

– De kan fråga allt möjligt egentligen. Men det är nog att de vill stämma av om man är en risk i landet eller inte.

UG – IS-krigaren Adam

Adam säger att han själv absolut inte skulle kunna genomföra något terrorattentat i Sverige. Dels för att han är född här och har sin familj i Sverige, och dels på grund av Sveriges hållning i internationella frågor.

Reporter: Men du är ju ändå i strid mot väst?

– Ja, men inte hela väst, och det är inte alla som är inblandade, och Sverige är ett land som alltid har varit neutralt på något sätt.

Vårdats för krigsskador i Sverige

Det finns exempel på personer som kommit tillbaka till Sverige och vårdats för sina krigsskador, för att sedan resa tillbaka och strida. Adam är en av dem, och han vill – av förklarliga skäl – inte att Sverige ska skärpa lagen.

– Jag tycker det vore dumt om Sverige lyssnade på USA och började sätta hårdare regler mot jihadister eller islamister, för jag tror att det bara skulle leda till värre saker då.

I dagarna bjöd USA:s president Barack Obama in ledare från hela världen till en konferens om våldsbejakande extremism. Inrikesministern Anders Ygeman fanns där, tillsammans med Säpochefen Anders Thornberg och regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism Mona Sahlin. Syftet med konferensen är att diskutera hur man förhindrar män och kvinnor runtom i världen från att ansluta sig till exempelvis Islamiska staten.

”Fullständigt chockerande”

För närvarande utreder också justitiedepartementet om lagen ska förändras på något sätt för att förhindra att svenskar reser till olika krigshärdar. Men att den svenska lagen är så knapphändig när det gäller jihadister, förvånar en av Europas främsta forskare på islamiska terrororganisationer.

– Det är verkligen chockerande att Sverige inte har så mycket lagstiftning för att hantera det här problemet. Sverige borde inte agera fristad för människor som vill delta i Syrienkonflikten, säger Shiraz Maher, forskare på King’s College i London.

Han beskriver det som ”hisnande” att Adam och andra jihadister kan komma tillbaka till Sverige och vårdas för sina krigsskador. Men mest av allt reagerar han på hur Säpo har kontakt med en rad jihadister utan att kunna göra någonting.

– Det är chockerande, fullständigt chockerande. Jag trodde inte det kunde hända i Europa idag, säger han.

”De ska veta att Säpo följer dem”

Sverige ligger på tredje plats i Europa vad gäller antalet Syrienjihadister per capita. Säkerhetspolisen, Säpo har säkra källor på att 130 personer åkt, men uppskattar att det i verkligheten kan handla om 300. Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo säger till Uppdrag granskning att de tar kontakt med alla som de vet har deltagit i strider utomlands.

– De ska veta att Säkerhetspolisen följer dem så länge de är i Sverige och bedöms ha avsikt och förmåga att utgöra ett hot mot rikets säkerhet. Om de vill ringa oss frivilligt så har vi ett samtal till. Om de väljer att inte ringa kan vi markera att vi känner till deras aktiviteter.

Han berättar också att Säpo för närvarande har aktiva förundersökningar mot personer som kan utgöra allvarliga hot mot rikets säkerhet, och när brottsmisstankarna faller utanför Säpos ansvarsområden så samarbetar man med Polisen.

– När vi har uppgifter att de planerar begå brottsliga handlingar som ligger utanför våra verksamhetsområden kan Polisen gripa personerna innan de hinner lämna landet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

UG – IS-krigaren Adam

Mer i ämnet